De leukste kindvriendelijke musea in Noord-Brabant!

De leukste kindvriendelijke musea in Noord-Brabant volgens de Museumkidsinspecteurs van museum kids. 

Dankzij de inzet van duizenden Museuminspecteurs zijn er maar liefst 77 nieuwe Kidsproof musea geselecteerd voor het jaar 2024! In elke provincie is er minstens één te vinden. In Noord-Brabant zijn het maar liefst 8! Hieronder zetten we ze allemaal voor jullie op een rijtje (in willekeurige volgorde).

Musea bezoeken met kinderen

Bij Go-Kids trekken wij er natuurlijk graag op uit met onze kinderen en een museum bezoek met kinderen is toch wel een van de favoriete uitjes. In de meeste museums is er iets extra's te doen voor de kinderen. Soms is er zelfs een tentoonstelling of workshop speciaal voor de kids. Wij snappen daarom ook wel waarom deze 8 musea in Brabant zo goed zijn beoordeeld door onze collega Museum Kids Inspecteurs. 

1. Kasteel Heeswijk
2. Museum Helmond
3. Museum Klok & Peel in Asten
4. Nationaal Monument Kamp Vught
5. Natuurmuseum Brabant in Tilburg
6. Oorlogsmuseum Overloon
7. Philips Museum in Eindhoven
8. preHistorisch Dorp Eindhoven

Welk museum staat bovenaan jouw lijstje om binnenkort te bezoeken? 🏛️🎨

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Kasteel Heeswijk
Meer weten

Kasteel Heeswijk

Kasteel 4, Heeswijk-Dinther

Op ontdekkingstocht door Kasteel Heeswijk 1000 jaar geschiedenis, weet jij hoeveel dat is? Voor kind... bekijk

 
Natuurmuseum Brabant
Meer weten

Natuurmuseum Brabant

Spoorlaan 434, Tilburg

Natuurmuseum Brabant In Natuurmuseum Brabant ontdek je op een leuke, interactieve manier alles over ... bekijk

 

Museum Kids Inspecteurs

De Museum Kids Inspecteurs zijn kinderen tot 12 jaar die hun mening delen over het museum. Op de site van MuseumKids kan je een profiel aan maken voor je kinderen. Er worden vragen gesteld aan de kinderen zoals, wat zou je vertellen over het museum als je een spreekbeurt zou geven? Wat vind je het alleleukste? Heb je nog tips? 
Na de beoordeling kunnen kinderen ook een kunstwerk maken met stickers en plaatjes. Je kan ook je eigen foto's uploaden. Zie hier enkele voorbeelden van onze Go-Kids reporters. 

Museum Kids

De 8 kids proof musea voor jullie op een rijtje

1. Kasteel Heeswijk

Bij Kasteel Heeswijk wanen kinderen zich in een sprookje waar ridders, prinsen en prinsessen komen tot leven komen. Tijdens dit kasteeluitje mogen kinderen namelijk op ontdekkingstocht door het kasteel op zoek naar de geheime trappen en gangen. Ook mogen ze de toren beklimmen en een echte ridderhelm proberen. Ze ontdekken de spannende wereld van het kasteel met leuke en afwisselende speurtochten. In de weekenden en schoolvakanties vinden er regelmatig extra activiteiten plaats voor het hele gezin. Zo gonst het momenteel van de geruchten... er is een Sinterklaasschat gevonden bij Kasteel Heeswijk! Duik in de Sinterklaastradities met 'de Schat van 5 december'! Prikkelarm en voor de allerkleinsten op doordeweekse dagen. Feestelijk in de weekenden met Sint en Piet, én een heuse Ozosnel Fandag!! Leuk voor jong én oud.

Kasteel Heeswijk Kidsproof 2023

2. Museum Helmond

Museum Helmond heeft ieder seizoen een speciaal seizoens-kasteel voor de kinderen. Nou, eigenlijk klopt dat niet helemaal, want er zijn 5 verschillende versies; namelijk een Krokuskasteel, Lentekasteel, Zomerkasteel, Herfstkasteel en Winterkasteel. Deze speciale edities zijn gekoppeld aan de schoolvakanties. Go-Kids reporter Eva mocht een kijkje nemen tijdens het Zomerkasteel. 
Het museum Helmond is gevestigd in een van de grootste waterburchten van Nederland. Alleen dat is al een bezoekje aan het kasteel waard. 

Kasteel Helmond
Foto: Go-Kids reporter Eva in het Zomerkasteel van Museum Helmond

3. Museum Klok & Peel in Asten

Wist jij dat 10 miljoen jaar geleden een oerzee tot voorbij Eindhoven liep? Dat leerde wij in het Peel gedeelte van het museum. Je ziet er ook welke dieren er leven in de peel en er worden verhalen verteld, zogenaamde peelmysteries. In het Klok gedeelte van het museum wordt je geleerd hoe een klok wordt gemaakt en zie je heel veel verschillende klokken van over de hele wereld. Dit museum bestaat dus eigenlijk uit 2 musea onder één dak. 
Voor de kleintjes hebben ze een speurtocht in de vorm van een placemat. En kan je al lezen dan kan je een Doe-boekje kopen bij de kassa met leuke opdrachten. Deze opdrachten nemen je mee door het hele museum en leren je van alles over de Peel en over de bijzondere Klokken collectie die er te zien is. Wil je weten hoe Go-Kids reporter Eva haar bezoek aan dit museum was.....lees het hier!

Klok & Peel
Foto: Go-Kids reporter Eva bij Museum Klok & Peel

4. Nationaal Monument Kamp Vught

Een gezinsbezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught wordt aangeraden met kinderen vanaf 10 jaar. De jonge bezoekers tussen de 10 en 12 jaar mogen de audiotour junior ‘Achter prikkeldraad’ volgen. Met een kleurrijk ‘fotoalbum’ gaan jongeren op pad en voeren ze opdrachten uit. Met voice-over Lisa Wade (bekend van programma's als ‘Het Klokhuis’ en ‘13 in de oorlog’) leren de jonge bezoekers over de verhalen van leeftijdgenoten in Nationaal Monument Kamp Vught.

5. Natuurmuseum Brabant in Tilburg

Natuurmuseum Brabant in Tilburg is een fantastisch uitje om naartoe te gaan. Met onze museum jaarkaart zijn we hier ook geregeld te vinden. Ook opa en oma vinden het heel leuk om hiernaartoe mee te gaan. Het museum is gemakkelijk te bereiken met de trein (wat natuurlijk al een belevenis op zich is) maar in de buurt vind je ook een parkeergarage waar je tegen gereduceerd tarief kunt parkeren.|
Bij Natuurmuseum Brabant is het voor kinderen fantastisch. Er is hier heel veel te doen, te zien en te ontdekken. Wist je dat je zelfs je kinderfeestje kunt houden in dit museum? Er zijn diverse kindertentoonstellingen, die ook interactief zijn en waar veel te doen is. Zo is er voor de kleintjes de tentoonstelling Kikker is hier! Helemaal gebaseerd op het boek kikker, met heel veel leuke belevenissen. Je kunt zien hoe dieren worden opgezet en hoe dat weleens is misgegaan... Je kunt jezelf wanen in de IJstijd en je ziet een skelet van een Potvis. Onze Go-Kids kids vinden dit museum echt een dikke aanrader, dus ben jij hier nog niet geweest? Kom snel zelf dit leuke museum bezoeken.

natuurmuseum brabant
Foto: Go-Kids Breda bij het Natuurmuseum Brabant

6. Oorlogsmuseum Overloon

Kinderen kunnen met behulp van een speurtocht dit bijzondere museum bezoeken en ervaren hoe het was om in tijden van oorlog te leven. In de immense Militaire Hal vindt je meer dan 150 voer- vaar- en vliegtuigen onder 1 dak! Daarnaast kunnen kinderen met een video-tour dwalen door het museum. Met behulp van de QR-code kom je achter de indrukwekkende en spannende verhalen van verschillende objecten in het Oorlogsmuseum. Verder is er een vrij toegankelijke speeltuin in het park waar kinderen na een museumbezoek heerlijk kunnen uitwaaien.

7. Philips Museum in Eindhoven

Dat het Philips Museum door de Museuminspecteurs de beoordeling Kidsproof heeft gekregen is voor ons geen verrassing. Dit interactieve museum vertelt het verhaal van Philips, de gloeilampenfabriek die uitgroeide tot een wereldwijd bekend techbedrijf. 
Tijdens je bezoek aan het museum kan je naast een regulier bezoek ook kiezen uit 2 interactieve en innovatieve manier om het museum te ontdekken. 
De ene is de Lampjes speurtocht. Kinderen (4-8 jaar) gaan met een UV-zaklamp op zoek naar verborgen aanwijzingen om de antwoorden op de vragen te vinden. Een originele en innovatieve speurtocht als je het ons vraagt. 
Mission Eureka is een groepsspel (8-99 jaar) waar je met een ipad verschillende challenges speelt. Je speelt in teams van 2, 3 of 4 personen en leert er van alles op een speelse manier. 
Tijdens de schoolvakanties kan je bij het Philips Museum ook meedoen aan Museum Kids Factory. Tijdens deze workshops leren ze kinderen van alles over techniek. Je kan er bijvoorbeeld tekenen met een 3D pen of zelf een vliegtuigje maken van hout met een draaiende propeller. Alles is onder begeleiding van Philips medewerkers die je helpen met solderen of zagen. 
Hou de Go-Kids Agenda in de gaten voor de actuele data en tijden!
Philips Museum MKF
Foto: Go-Kids reporter Eva tijdens Museum Kids Factory 

8. preHistorisch Dorp Eindhoven

Het preHistorisch Dorp in Eindhoven is zeker een kindvriendelijk museum. Tijdens het seizoen zijn er diverse themadagen of thema weekenden waarop er extra activiteiten zijn, maar ook een 'gewone' dag in het preHistorisch Dorp is een hele beleving. Zodra je door de ingang naar binnen stapt, stap je honderden jaren terug in de tijd! Gewapend met een Doe-boekje en museum plattegrond kan je het museum op je eigen manier ontdekken. Reis door te tijd van jagers en verzamelaars, Romeinen, Vikingen en nog veel meer. 
Voor de kinderen zijn er veel verschillende dingen te doen, zoals bijvoorbeeld graan malen, boogschieten en het maken van een fibula. Meer lezen over ons dagje preHistorich Dorp kan in onze blog: Terug in de tijd bij het preHistorisch Museum Eindhoven
Hebben jullie zin gekregen in een bezoek aan dit bijzonder openlucht museum? Hier vind je alle informatie over het preHistorisch Dorp Eindhoven

preHistorisch Dorp Eindhoven
Foto: Go-Kids reporter Eva in het preHistorisch Dorp

Wil jij met jouw kids ook op pad als Museum Kids Inspecteur? 

Je vindt alle informatie hierover op de pagina van MuseumKids: https://www.museum.nl/nl/museumkids

Log In