Boschstraat 22, 4811 GH Breda

Hét Stadsmuseum van Breda, leuk voor gezinnen!

Stedelijk Museum Breda

Let op het Stedelijk Museum Breda is op dit moment i.v.m. renovatie gesloten t/m het voorjaar van 2023

Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland.
Het brengt erfgoed en kunst bij elkaar en verbindt traditie met vernieuwing.
Daarnaast staat het museum open voor inwoners en bezoekers van Breda en regio, voor kenners en liefhebbers, voor jong en oud.

Bezoekers kijken verwonderd om zich heen en vragen zich af : "Wat zie ik? En wat stel ik mij daarbij voor?" Het Stedelijk Museum gelooft dat bewuste belangstelling de basis is voor kennis, inspiratie en plezier.

Het museum heeft steeds wisselende tentoonstellingen

In de NEXT projectruimte zijn de tentoonstellingen gratis toegankelijk. Ook worden hier in de (school)vakanties vaak leuke workshops voor kinderen georganiseerd. NEXT werkt samen met partners uit de regio, jongeren en aanstormende kunstenaars.

Stedelijk Museum voor gezinnen

Voor gezinnen met kinderen heeft het Stedelijk Museum Breda een aantal hele leuke kijk en doe routes: 

Kunstkijk puzzel in het museum voor kinderen van 4 tot 7 jaar 

De jongste museumbezoekers krijgen een kijk-kaart en gaan op zoek naar beeld- en associatiefragmenten in de tentoonstelling de Collectie. Een paar werken zijn uitgelicht. De kinderen leren goed te kijken waar het beeld bij hoort. Als ze alle kunstwerken hebben gevonden kunnen ze bij de receptie een cadeautje ophalen. 

Nassauwandeling (voor gezinnen) 

Een leuke en leerzame speurtocht voor gezinnen door het museum én het centrum van Breda. Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, is door Filips II ontvoerd en hij houdt hem gegijzeld aan het Spaanse hof. Stiekem neemt hij contact op met zijn vader en laat geheime codes achter. Bij de receptie kunnen kinderen een speurtocht meenemen met vragen en opdrachten bij verschillende objecten in het museum en de stad. Door de vragen te beantwoorden verzamelen ze de codes die Filips Willem heeft verspreid. Als de kinderen de route volgen en daarna terug naar het museum komen, kunnen ze de gevonden code kraken waarmee ze de geheime locatie van Filip Willem vinden! Is alles gelukt, dan krijgen de kids bij de balie een cadeautje.

Nassauwandeling online!

Met behulp van je mobiele telefoon is de Nassauwandeling gratis online te bewandelen. Klik hier voor de digitale versie.

Café Lanzas in het Stedelijk Museum Breda

In het Stedelijk Museum Breda vind je ook het vrij toegankelijke en gezellige café Lanzas. Het is genoemd naar het schilderij: "De overgave van Breda" van de Spaanse schilder Diego Velázquez. Een levensgrote kopie van dit wereldberoemde schilderij hangt hier aan de wand. 

Op het schilderij overhandigt Justinus van Nassau de sleutel van de stad aan de Spaanse legeraanvoerder Spinola. Op 2 juni 1625 eindigt daarmee het wurgende beleg dat acht maanden heeft geduurd. Het is de laatste grote overwinning van de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. Het originele schilderij hangt in het Prado Museum in Madrid (Spanje).

In Lanzas kun je goed afspreken voor koffie, thee, een borrel, limonade en lekkers.

  • Leeftijd 0 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Horeca aanwezig
  • Indoor