Weeshuisstraat 9, 4116 BN Buren

Kom alles te weten over de Marechaussee 

In een prachtig gebouw, midden in het mooie stadje Buren in de Betuwe, vind je het Marechausseemuseum. In dit museum kom je alles te weten over de Marechaussee. 

De collectie van het museum vertelt het verhaal van de oprichting van het Corps Maréchaussees in 1814 tot het Wapen der Koninklijke Marechaussee van vandaag. Van de Marechaussees te voet en te paard uit de Napoleontische tijd tot de uiterst moderne Marechaussee van nu.

Beleef de wereld van de oudste politieorganisatie van Nederland. Leer de taken kennen van de Koninklijke Marechaussee: bewaken & beveiligen, grenspolitie en militaire politie & internationale taken. Zie kogelinslagen in een gepantserde autodeur, ervaar de robuustheid van een gepantserd rupsvoertuig of maak een stoere foto zittend op een motor in Marechausseekleding. Het museum heeft meerdere voertuigen en motoren waar je als bezoeker op of in mag zitten! 

M-lab

Op de eerste etage van het museum bevindt zich het M-lab, een educatief eiland midden in het pand. Hier kunnen kinderen onderzoek doen naar de feiten die ze in het plaats delict, in de tuin van het museum, gevonden hebben. Dossier Top Secret leert hen spelenderwijs meer over de werkwijze van de marechaussee wanneer zij forensisch onderzoek doen. Door geconcentreerd te werk te gaan en vooral goed samen te werken werken kinderen aan het actuele thema van de verstekelingen die via Hoek van Holland naar Engeland proberen te komen. Actuele zaken als de vluchtelingenproblematiek en het kinderpardon komen aan bod. Diverse dilemma's stellen kinderen voor de keuze: wat zou jij doen? 

In de vakanties worden er regelmatig leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. 

Lekker eten

Ben je na een bezoek aan het Marechausseemuseum op zoek naar een leuk en kindvriendelijk restaurant? Bij de Pannekoekenbakker in Buren kan je heerlijk eten en kunnen kinderen lekker spelen! 

  • Leeftijd 0 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Eigen eten toegestaan
  • Indoor
  • Outdoor