De leukste musea voor kinderen in regio Arnhem

In en rondom Arnhem, de Betuwe en de Gelderse vallei zijn verschillende musea harstikke leuk met kinderen. Interactieve speurtochten, verkleedkisten, kindvriendelijke thema's, speelhoekjes, educatieve elementen. Je vindt het er allemaal. Van Arnhem en de Gelderse Vallei, helemaal tot aan de Betuwe. Je doet hier genoeg ideeën op voor een kindvriendelijk museumuitje in Gelderland.

GeoFort

GeoFort is een interactief science museum in Herwijnen waar alles om de planeet aarde draait. Het museum ligt op een oud forteiland. Ga binnen én buiten het experiment aan: ontdek de donkere ondergrondse tunnels, vind de weg in het doolhof en daal met een lift 6.000 kilometer diep in de aarde. Krijg een rode kop van het klimmen in de Vleermuisspeurtuin.  Zoek met kaarten de weg in de virtuele Minecraft wereld en laat een vulkaan uitbarsten in de virtuele zandbak! Hier beleef je een heerlijk leerzaam dagje uit.

Bezoek GeoFort

Kijk & Luistermuseum

Muziek, dáár draait het in de eerste plaats om in het Kijk & Luistermuseum in Bennekom. Je kunt er zien en horen hoe mensen vroeger, toen er nog geen radio of grammofoon was en streaming zéker nog niet bestond, muziek konden laten spelen. Thuis, op straat, in het café of in de danszaal. Daarvoor hadden ze mechanische muziekinstrumenten. Kom langs en luister en ontdek hoe muziek vroeger klonk. Maak de interactieve speurtocht door het museum, proef snoepjes van vroeger in het winkeltje en verkleed jezelf in oude klederdracht. Bewonder een klaslokaal van vroeger. Hoe gaf men toen les? Er is zoveel te zien en te beleven voor gezinnen bij het Kijk & Luistermuseum. 

Kijk & Luistermuseum

meisje bespeelt orgel Kijk en Luistermuseum

Nederlands Pluimveemuseum

Bij het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld ontdekken kinderen niet alleen alles over de kip en het ei, maar wist je dat je hier ook met super schattige kuikens kunt knuffelen? En je leert hier alles over de geschiedenis van het pluimvee in deze regio. Wist je dat ze hier alle schoolvakanties leuke kinderactiviteiten organiseren? Zo kunnen kinderen gezellig komen knutselen tijdens het knutseluurtje, maar ze kunnen ook hun eigen kip schilderen. Met Pasen ga je op zoek naar de paaseieren die verstopt zijn in de hoendertuin. Vind jij het gouden ei? Met een leuk buiten speeltuintje, een binnen speelhoek, een gave interactieve speurtocht door het museum, weet je één ding zeker: jouw kinderen willen hier niet meer weg!

Kuikens knuffelen

kuikentje nederlands pluimveemuseum

Airborne Museum Hartenstein

Het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek neemt je mee op een reis door de tijd naar het indrukwekkende oorlogsverleden van deze regio. Alle bezoekers, jong en oud,  worden op een belevenisvolle wijze meegenomen in de geschiedenis van de Slag om Arnhem. Deze regio kent een rijk oorlogsverleden. Het is belangrijk dat herinneringen levend blijven, zeker ook bij kinderen. Zij zijn tenslotte onze toekomst.  Met interactieve tentoonstellingen en meeslepende verhalen, neemt het museum gezinnen mee op een educatieve reis door een cruciaal hoofdstuk van de geschiedenis. Los met soldaat Tommy Atkins puzzels en raadsels op, ga op speurtocht met Missie Hartenstein of zoek in Park Hartenstein naar de overblijfselen van de oorlog. Het Airborne Museum neemt jou en je kinderen graag mee op reis naar ons oorlogsverleden. 

Airborne Museum

Kinderen in Airborne Museum Hartenstein

Het Museonder

Een bezoek aan het Museonder mag echt niet ontbreken tijdens jouw dagje in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Wist je dat het Museonder het eerste ondergrondse museum ter wereld is? Hier kun jij letterlijk en figuurlijk, een kijkje onder de grond nemen. Hoe tof is dat! Kom en ontdek welke dieren er in het park leven. Wat zit er allemaal onder de grond? Er is méér dan genoeg te ontdekken.
Het Museonder geeft je een verrassend beeld van alles wat er onder het aardoppervlak leeft en wat er vroeger geleefd heeft. Je wordt door de tentoonstelling meegenomen steeds dieper en dieper de bodem in…

Het Museonder

Museonder

Kasteel en park Rosendael

Kasteel Rosendael in Rozendaal geeft een mooi beeld van hoe er vroeger op een kasteel werd geleefd. Met een beetje fantasie loop je door het kasteel als ridder of prinses! Voor kinderen fantastisch, want niet alleen het kasteel is indrukwekkend, ook buiten zullen zij zich niet vervelen. Het kasteel is uitsluitend met een kasteeltour te bezichtigen. Bezoek ook Park Rosendael. Voor kinderen is er de speciale Beleef!plattegrond. Ontdek hoe spannend het park kan zijn. Voordat je het weet spuiten honderden straaltjes water uit de grond en ben je helemaal nat. Ook zijn er waterdiertjes te vinden in de bosvijver en is er een echt blote voetenpad! Leer zelf de geschiedenis van het kasteel kennen en doe mee met de activiteiten beneden in het kasteel.

Kasteel en Park Rosendael

Kasteel en Park Rosendael

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth in Doorwerth is een leuke en mooie plek om met kinderen te bezoeken. Een imposant kasteel waar echte ridders en jonkvrouwen hebben gewoond. Dat spreekt tot de verbeelding van veel kinderen. Kom je naar Kasteel Doorwerth, dan is er met de speurtochten door het kasteel genoeg avontuur te beleven. Voor de allerkleinsten is er een plaatjeszoektocht 'Ik zie, Ik zie'. Of ontdek hoe het leven op een kasteel vroeger was met de 'Ontdekkingsspeurtocht'. Je koopt ze in de museumwinkel. Wist je dat je ook heerlijke kindvriendelijke wandelingen kunt maken rondom het kasteel en het naastgelegen natuurgebied Duno?

Ridder Corneel Kasteel Doorwerth

Kröller- Müller museum

Het Kröller- Müller museum neemt kinderen mee op een ontdekkingsreis door een stukje cultuur, maar zeker ook natuur. Met een fantastische ligging middenin Het Nationale Park De Hoge Veluwe is dat al een reden om dit museum met kinderen te bezoeken. Ga op ontdekkingsreis door de prachtige Beeldentuin dat zeker in het voorjaar en de zomer goed te bezoeken is. Doe de geocache route door de Beeldentuin. Wist je dat de Beeldentuin een van de grootste van Europa is? Laat kinderen hun artistieke talenten uitproberen door de mooiste schilderen na te maken. Het schilderij ontvang je in  je digitale brievenbus. Leuk voor thuis! Speel het Museum Dobbelspel, lees de prentenboeken van Zwaan en haar vriendjes en ga op Blind-date met een kunstwerk of probeer ons Digitale Schilderspel. 

Beeldentuin Kroller Muller museum

 

Er zijn nog meer leuke musea voor kinderen in de regio! Wat dacht je van het Nederlands Watermuseum, het Nederlands Openluchtmuseum. Vind nog meer musea tussen de Erop Uit tips

Wil je een paar keer per jaar leuke erop uit tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief