Hoe leuk en vooral lekker is het om je kaas, groenten, fruit, zuivel en bloemen van een boer op een boerderijwinkel te kopen? In Zwolle en omgeving hebben we veel boerderijen of tuinders met een eigen boerderijwinkel waar ze allerlei lekkers of bloemen van het land verkopen. Inkopen doen bij een boerderijwinkel is voor kinderen heel leuk en leerzaam en de meeste boerderijen bieden ook speelplezier voor kinderen aan. Een aantal hebben zelfs horeca waar je heerlijk wat kunt eten en drinken. 

Bekijk hier de 14 kindvriendelijke boerderijwinkels en pluktuinen in en om Zwolle

Kas van Kaat in Zwolle

Biologische kwekerij Kas van Kaat aan de Herfterlaan is een bijzonder concept en is een mix van een kwekerij, keuken, bakkerij, (boerderij)winkel. Je kunt eerst even je inkopen doen bij de groentewinkel of bakkerij en daarna ga heerlijk wat drinken in het lunchcafé. Het terras ligt prachtig en de kids kunnen heerlijk spelen.

Tuinderij van der Kolk in Oudleusen

Tuinderij van der Kolk in Oudleusen ligt min of meer aan de doorgaande weg tussen Dalfsen en Ommen en staat bekend om de verrukkelijke asperges. De tuinderij heeft ook een groot assortiment aan zomerfruit zoals aardbeien, frambozen, bessen, bramen, kersen. Ze verkopen in de winkel ook andere producten die gemaakt zijn van fruit, zoals sappen, jam en sauzen.

Deze tuinderij heeft ook af en toe zelfplukdagen. Dit is voor kinderen natuurlijk extra leuk.

De Dolle Deel Pluktuin in Hoonhorst

Eind juni gaat de bloemen pluktuin aan de Molenhoekweg weer open en kun je zelf de prachtigste bloemen in de pluktuin plukken. Er zijn wel 60 perken met verschillende bloemen en hier kun je je eigen boeket samenstellen.  De pluktuin zit aan de weg en is dagelijks geopend. Pluk instructies vind je in de pluktuin.

Schapenboerderij de Vreugdehoeve in Zwolle

Ook de Vreugdehoeve biedt een totaal concept aan en is meer dan alleen een boerderijwinkel. Naast boerderijwinkel met streekproducten is er ook een ijssalon en informatiepunt van Natuurmonumenten. De Vreugderijkerwaard is een bijzonder natuurgebied en de boerderij is het startpunt van leuke routes en (kinder)activiteiten van Natuurmonumenten,

Je kunt hier ook  een lekker hapje en drankje in de thee- en koffieschenkerij bestellen. Er is ook een groot terras met speelweide, waar je kinderen heerlijk kunnen spelen. 

Fruittuin Verbeek in Oldebroek

Fruittuin Verbeek is een fruitboerderij waar je in de zomermaanden ook zelf je zomerfruit  kunt plukken  Vanaf begin september kun je ook zelf appels en peren plukken. Na je inkopen of plukkenkun je in het Fruittuincafé genieten van lekker drinken met heerlijke zoetigheden, een boeren lunch of lekker borrelen op het terras in de boomgaard.

Kaasboerderij Heileuver in Dalmsholte

Kaasboerderij Heileuver in Dalmsholte bij Ommen maakt natuurlijk heerlijke kazen, maar ze bieden meer dan alleen kazen. Samen met producten van collegaboeren zoals zuivel, eieren meel, vlees, wijn, bier, jam is het voor de lekkerbek een waar walhalla bij Heileuver. Alle lekkere kazen zijn uitgestald in de winkel waar je ze altijd mag proeven. 

Boerderijwinkel Overesch in Heino

Overesch is een biologisch varkensboederij, maar heeft ook een boederijwinkel. Het bedrijf ligt om de hoek bij Summercamp in Heino. De  winkelruimte ligt naast de beroemde skybox met zicht op de varkensstallen. In de winkel wordt je verrast door de pure en landelijke uitstraling. In de winkel bieden ze een ruim assortiment biologische producten aan zoals: groente, fruit, zuivel, eieren, vlees(waren) en brood. Het meeste komt van eigen land en anders wordt het ingekocht bij collegaboeren. 

Belevingspad

Er is hier ook een belevingspad. De route is ca. 2 kilometer lang en start en finisht bij de ecologische boerderij en is voor alle leeftijden toegankelijk. Langs de route bevinden zich leuke objecten waar kinderen kunnen klimmen en klauteren. En natuurlijk krijg je  informatie over de verschillende groenten, gewassen en dieren. U moet nog even geduld hebben. 

IJsboerderij Rosahoeve in Raalte

Kom naar de ijssalon van ijsboerderij Rosahoeve, een gezellige plek voor jong en oud. Je kunt op het terras heerlijk genieten van een kopje koffie, glaasje fris, ijsje of heerlijke sorbet. Onder tussen kunnen de kinderen zich prima vermaken in de dierenweide of in de speeltuin met springberg. In de schepijsvitrine kun je uit 13, regelmatig wisselende smaken kiezen. Er is ook ijs voor mensen met een allergie. 

Naast boerenijs bieden ze ook vermaak aan. Neem plaats op de krukjes en werp een blik in de stal. Op zondag kun je zelfs het hele bedrijf bekijken.

Bloementuin Zwolle

Bloementuin Zwolle ligt aan de rand van de Zwolse wijk Aa-landen, in het gebied Dijklanden.  Op deze prachtige plek vlak naast de rivier het Zwarte Water vormt de Dijklanden, met Bloementuin Zwolle, een geliefde groene oase voor de stadsbewoners. De Bloementuin is gevestigd op boerderij de Dijklandhoeve en is op vrijdag en zaterdag open. 

Landwinkel de Huppe in Zwolle

De Huppe in Zwolle Zuid aan de Kleine Veerweg is een kleinschalig en agrarisch leerwerkbedrijf, bestaande uit de zorgboerderij, kaasboerderij, houtwerkplaats en een pluk- en groentetuin. Er is ook Landwinkel waar je terecht kunt voor ambachtelijke streek- en boerderijproducten.  De Huppe is een ideaal start- en eindpunt voor een wandel-/fietstocht.  Bij mooi weer kun je op het terras van de theeschenkerij, genieten van een kopje koffie, thee of vruchtensapje uit de Landwinkel met wat lekkers erbij. Of neem eens één of meer bolletjes boerenijs. Voor de kinderen zijn er een paar speeltoestellen en zijn er dieren. En wat is er leuker om samen je bloemen te plukken in de pluktuin?

Supermarkt in het bos in Heino

Net iets buiten Heino aan de Japiksweg ligt de biologische supermarkt in het bos. Wat vroeger een grote varkensschuur was met wat producten is nu een heuse winkel geworden. Je kunt hier van alles vinden zoals brood, vlees, zuivel, groente, kaas, maar ook past en rijst en allerlei dranken. Ze werken bij voorkeur met biologische leveranciers uit de buurt voor eieren, kruiden, kaas, groente, vlees, kefir, olijven, verzorging, kip, varkensvlees, brood, ijs, wijn en zelfs chocolade. En uiteraard verkopen ze in de winkel de rauwe melk en het vlees van de 'dubbeldoel' koeien. 

Stadsland pluktuin

De pluktuin van Stadsland aan de Hasselterdijk is een zelfpluktuin, maar je kunt ook boeketten uit de bloemenkraam kopen. Er is ook een theetuin voor allerlei lekker, maar dat moet je vooraf even reserveren. 

Dijklandhoeve in Zwolle

De Dijklandhoeve boerderijwinkel ligt tussen de wijken Stadshagen en  Aa-landen en ligt vlakbij de hockeyvelden. Op de Dijklandhoeve vind je zelfoogsttuinen,  Bloementuin Zwolle en Fruit van Nien De boerderijwinkel heeft een compleet versassortiment en droogwaren. Het is een plaats voor ontmoeting met een kop koffie en er worden regelmatig allerlei kindvriendelijke activiteiten georganiseerd. 

Salland Boert en Eet Bewust

Salland Boert en Eet Bewust verbindt boeren met de samenleving, en brengt voedselproducenten en consumenten bij elkaar. Hoe ze dat doen? Door het organiseren van open dagen, evenementen, het ontvangen van schoolklassen en het runnen van een boerderijwinkel bijvoorbeeld. Er zijn heel veel boeren aangesloten bij Salland Boert en Eet bewust en de meesten verkopen hun producten wel via de boerderij rechtstreeks aan de consument.

We wensen je veel shop en pluk plezier in een van de boederijwinkels en of pluktuinen.