Oude ambachten & speelgoed museum

Rijksweg 87, 3784LV Terschuur

Oude Ambachten & Speelgoed museum

Op zoek naar een unieke belevenis? Kom naar het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (vlakbij Barneveld). Dit museum geeft je een unieke kijk in de wereld van toen.…

Terug in de tijd
Ervaar het zelf en laat je meenemen in de tijd dat er geen elektriciteit was, de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan en de mensen nog afhankelijk waren van familie, vrienden en buren. Er zijn ruim 160 verschillende oude ambachten, beroepen en winkeltjes te vinden. Eén ding is zeker, tijdens het bezoek kom je ogen tekort!

Er is meer…
Naast de oude ambachten is er ook een indrukwekkende verzameling van oud en antiek speelgoed en voor jong en oud is er een leuke speelhoek met verschillende attracties.

In het openluchtgedeelte van het museum kun je kennismaken met de landbouwmechanisatie uit vroegere tijden. Door paarden getrokken landbouwmachines, antieke boerenkarren, een antieke brandspuit, oude bakkerijmachines, draadnagelmachines en zelfs een industriële boterkarn van 3 meter hoog zijn slechts een greep uit de verzameling.

Oude Ambachten herbeleven

Verschillende dagen in de week zijn er vrijwilligers in het museum te vinden die een ambacht weer tot leven wekken:

Spinnen;
We kennen allemaal het Spinnewiel wel uit het sprookje wel van Doornroosje. Maar hoe werkt een spinnewiel nu echt…? Want om van het wol van een schaap een mooie trui te kunnen maken, zijn er eerst draden nodig. Maar hoe krijg je nu die draden? 

Glas-in-lood;
Is je weleens opgevallen dat het meeste gekleurde glas uit vakjes bestaat met (loden) randjes ertussen? Maar hoe krijg je dan zo een mooie gekleurde vlinder, bloem, of lamp van glas?

Klokken restauratie;
Een koekoeksklok slaat ieder uur. Een heel secuur werkje. Hoe zorg je ervoor dat deze precies iedere 60 seconden per minuut 1 minuut verder tikt? Daar weet de klokken restaurateur in ons museum alles van!

Boekbinden;
Boeken bestaan al eeuwenlang. Oude boeken vallen vaak ‘uiteen’ van oudhoud. Hoe restaureer je de kaften van die die oude boeken weer?
Dat laat onze vrijwilliger in het museum geregeld zien.

Kantklossen;
Kant werd vroeger met de hand gemaakt en was een heeeeeel secuur werkje, een foutje was zo gemaakt maar kon je niet meer herstellen.
Er waren veel verschillende vormen en technieken.  Ook was bijvoorbeeld zwart kant vroeger veel duurder dan wit kant. Waarom? Onze vrijwilligster kan hier heel veel over vertellen!

Computers;
Tegenwoordig weet bijna iedereen wel hoe een computer of tablet werkt. Maar in de jaren ’70 was het een ware ontdekking! Ook hadden mensen thuis nog geen computer, alleen op het werk waren computers. En wist je dat de eerste computers geen ‘geheugen’ hadden, dit moest je er (met diskettes) instoppen. Weet jij het nog? Kom dit, en nog veel meer computer geschiedenis ontdekken in Terschuur.

Touwslaan;
Touwen worden overal voor gemaakt, bij schepen, om een koe te verplaatsen, om de hond uit te laten, om touwtje te springen. Tegenwoordig rollen ze zo de fabriek uit, maar hoe werden touwen vroeger gemaakt? Kom het zelf ontdekken in Terschuur en ga evt. met je eigen touwtje de deur uit!

Mandenvlechten;
Manden werden vroeger veel gebruikt en waren er in heel veel maten en vormen. Ze werden veelal gemaakt van natuurproducten als wilgentenen (dunne takjes) en stro. Maar hoe vlecht je nu een mand?  

Stoelenmatten;
Een mooie stoel met gevlochten zitting. Hoe maakte men dat vroeger? Of een stoel waar iemand doorheen was gezakt? Deze werd niet weggegooid, maar opnieuw gemat! Kijk mee met onze stoelenmatter en leer hoe dat in zijn werk ging.

Glas graveren;
Glas werd vanaf de 16e eeuw steeds meer en meer gebruikt in Nederland. Het glas graveren maakte het mogelijk om glazen objecten te verfraaien of te personaliseren. Wil jij zien hoe dat gaat? Kom gerust eens langs en laat je eigen glas ontwerpen !

Drukkerij;
De drukkunst werd in de vorige eeuw steeds machinaler. Al bleef het zetten van die teksten nog heel lang handwerk. In het museum kan je samen met onze vrijwilliger op de ouderwetse manier je teksten zetten en laten drukken. Daarnaast heeft hij ook nog veel weetjes van vroeger te vertellen!

Muziekwinkel / LP’s:
‘Echte muzeik speel je af op Vinyl’, aldus de muziekkenners. Dat vind onze vrijwilliger Hennie ook! Hij laat in onze ouderwetse platenwinkel de oude LP’s en Singeltjes weer even draaien. Uhhhh, maar hoe deed je daar ook alweer? 

Buik orgel:
Onze muziekman bespeeld geregeld zijn diverse orgels. Kom en beluister.

Kunstsschilder:
Ware kunstwerkjes in uiteenlopende kleuren. En naast het schilderen zelf, heeft onze vrijwilligster ook veel leuke info te vertellen!

Poppen dokter;
Heb je een knuffelbeer met een gebroken pootje of een slechtziende pop? De Poppen- en Berendokter is 5 keer per jaar aanwezig in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur. Kom je ook langs voor een consult? Kijk snel in onze agenda!