Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur

Ben je op zoek naar een unieke belevenis? Kom naar het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (vlakbij Barneveld). Dit museum geeft je een unieke kijk in de wereld van vroeger en is super educatief voor kids! 

Terug in de tijd

Laat je meenemen in de tijd dat er geen elektriciteit was en de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan. In het museum zijn meer dan 160 verschillende ambachten, winkeltjes en beroepen te vinden. Eén ding is zeker, je komt tijdens je bezoek ogen tekort!

Er is meer…

Naast het alle ambachten is er ook een indrukwekkende verzameling van speelgoed en is er voor jong en oud een leuke speelhoek met verschillende spelletjes, zoals 4 op een rij en super Mario!

Speurtocht voor Kids

Hoeveel weet jij over vroeger? Hoe werd er vroeger bijvoorbeeld gebeld? Ga de strijd met elkaar aan in een leuke speurtocht door het museum! Super leuk voor de kids en ook nog eens educatief!Oude Ambachten herbeleven

Verschillende dagen in de week zijn er vrijwilligers in het museum te vinden die de ambachten van vroeger uitvoeren: 

Spinnen;
We kennen allemaal het Spinnewiel wel uit het sprookje wel van Doornroosje. Maar hoe werkt een spinnewiel nu echt…? Want om van het wol van een schaap een mooie trui te kunnen maken, zijn er eerst draden nodig. Maar hoe krijg je nu die draden? 

Glas-in-lood;
Is je weleens opgevallen dat het meeste gekleurde glas uit vakjes bestaat met (loden) randjes ertussen? Maar hoe krijg je dan zo een mooie gekleurde vlinder, bloem, of lamp van glas?

Klokken restauratie;
Een koekoeksklok slaat ieder uur. Een heel secuur werkje. Hoe zorg je ervoor dat deze precies iedere 60 seconden per minuut 1 minuut verder tikt? Daar weet de klokken restaurateur in ons museum alles van!

Boekbinden;
Boeken bestaan al eeuwenlang. Oude boeken vallen vaak ‘uiteen’ van oudhoud. Hoe restaureer je de kaften van die die oude boeken weer?
Dat laat onze vrijwilliger in het museum geregeld zien.

Kantklossen;
Kant werd vroeger met de hand gemaakt en was een heeeeeel secuur werkje, een foutje was zo gemaakt maar kon je niet meer herstellen.
Er waren veel verschillende vormen en technieken.  Ook was bijvoorbeeld zwart kant vroeger veel duurder dan wit kant. Waarom? Onze vrijwilligster kan hier heel veel over vertellen!

Computers;
Tegenwoordig weet bijna iedereen wel hoe een computer of tablet werkt. Maar in de jaren ’70 was het een ware ontdekking! Ook hadden mensen thuis nog geen computer, alleen op het werk waren computers. En wist je dat de eerste computers geen ‘geheugen’ hadden, dit moest je er (met diskettes) instoppen. Weet jij het nog? Kom dit, en nog veel meer computer geschiedenis ontdekken in Terschuur.

Touwslaan;
Touwen worden overal voor gemaakt, bij schepen, om een koe te verplaatsen, om de hond uit te laten, om touwtje te springen. Tegenwoordig rollen ze zo de fabriek uit, maar hoe werden touwen vroeger gemaakt? Kom het zelf ontdekken in Terschuur en ga evt. met je eigen touwtje de deur uit!

Mandenvlechten;
Manden werden vroeger veel gebruikt en waren er in heel veel maten en vormen. Ze werden veelal gemaakt van natuurproducten als wilgentenen (dunne takjes) en stro. Maar hoe vlecht je nu een mand?  

Stoelenmatten;
Een mooie stoel met gevlochten zitting. Hoe maakte men dat vroeger? Of een stoel waar iemand doorheen was gezakt? Deze werd niet weggegooid, maar opnieuw gemat! Kijk mee met onze stoelenmatter en leer hoe dat in zijn werk ging.

Glas graveren;
Glas werd vanaf de 16e eeuw steeds meer en meer gebruikt in Nederland. Het glas graveren maakte het mogelijk om glazen objecten te verfraaien of te personaliseren. Wil jij zien hoe dat gaat? Kom gerust eens langs en laat je eigen glas ontwerpen !

Drukkerij;
De drukkunst werd in de vorige eeuw steeds machinaler. Al bleef het zetten van die teksten nog heel lang handwerk. In het museum kan je samen met onze vrijwilliger op de ouderwetse manier je teksten zetten en laten drukken. Daarnaast heeft hij ook nog veel weetjes van vroeger te vertellen!

Muziekwinkel / LP’s:
‘Echte muzeik speel je af op Vinyl’, aldus de muziekkenners. Dat vind onze vrijwilliger Hennie ook! Hij laat in onze ouderwetse platenwinkel de oude LP’s en Singeltjes weer even draaien. Uhhhh, maar hoe deed je daar ook alweer? 

Buik orgel:
Onze muziekman bespeeld geregeld zijn diverse orgels. Kom en beluister.

Kunstsschilder:
Ware kunstwerkjes in uiteenlopende kleuren. En naast het schilderen zelf, heeft onze vrijwilligster ook veel leuke info te vertellen!

Poppen dokter;
Heb je een knuffelbeer met een gebroken pootje of een slechtziende pop? De Poppen- en Berendokter is 5 keer per jaar aanwezig in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur. Kom je ook langs voor een consult? Kijk snel in onze agenda!