UITJE GETEST: zo stoer, wij gingen op pad als boswachter bij bezoekerscentrum Nunspeet. Mijn kinderen zijn nu helemaal echte mini boswachters. Ze weten al veel over de natuur en vinden het reuze interessant om nog meer te leren, maar nu weten ze nog meer interessante feitjes en weetjes over de natuur.
Kabouterpad Nunspeet
Een echte aanrader voor de jongere kinderen zijn kabouterpaden. Op de Veluwe zijn verschillende kabouterpaden te lopen. Vaak gratis, maar met een speurtocht of opdrachtenkaart of rugzak meestal voor een kleine bijdrage. Dit geld wordt weer gebruikt om de paden te onderhouden en nieuwe activiteiten, spel onderdelen of klimtoestellen toe te voegen.
Hulp boswachterspad Nunspeet
Als je kinderen al iets ouder zijn of al wat vaker verder wandelen is het nog leuker om het hulpboswachterspad in Nunspeet te lopen. En dat hebben wij vandaag gedaan, want als je een boswachter wilt worden, dan moet je wel eerst je diploma halen...
Bezoekerscentrum Nunspeet
Bij het bezoekerscentrum van Nunspeet haalden wij een speciale hulp boswachters tas op. In de tas zit een opdrachtenboekje waar je allerlei toffe opdrachten vindt. Met behulp van de zoekkaarten leer je de meest voorkomende bomen en dieren kennen. En wat ik zelf super tof vond was de vuilniszak.
Een vuilniszak? Ja een vuilniszak...
Boswachterij Nunspeet het schoonste bos van de Veluwe
Boswachterij Nunspeet is namelijk een van de schoonste bossen van de Veluwe. En wij snappen nu wel waarom. De kinderen krijgen een vuilniszak en een grijper mee om alle rommeltjes die zij vinden tijdens hun wandeling in op te ruimen. En ik moet zeggen, we zijn echt weinig afval tegen gekomen, het bos is hier zo schoon. De kinderen hebben hun eigen pakjes drinken maar op de grond gegooid om toch nog wat vaker te kunnen grijpen met hun schoonmaakknijper.
Start Hulp Boswachters pad
Met een opdrachtenboekje, een kijker en een kompas starten wij de route. Als boswachter ben je niet alleen buiten als de zon schijnt, maar ook in regen, hagel, vrieskou en hitte sta je paraat. Wij hadden vandaag gelukkig een stralende dag. Het is belangrijk dat je de juiste kleding draagt. Wij zeggen altijd: slecht weer bestaat niet, slechte kledingkeuzes wel. Dus goede schoenen of laarzen aan en zeker nooit gaan wandelen op slippers of met je nette schoenen.
Hulp Boswachter opdrachten
Onderweg komen wij leuke actieve opdrachten tegen: er zijn klimtoestellen, touwbruggen en speelhutten. Af en toe willen de kinderen helemaal niet doorlopen. Het is zo leuk in het bos.
Natuurlijk zijn er ook de opdrachten uit het opdrachtenboekje. Als boswachter moet je zoveel mogelijk over je eigen gebied weten. Welke dieren en planten er leven, wat voor grondsoort er is, waar de vogels het liefst hun nesten bouwen, of er beekjes en rivieren stromen, hoe schoon dat water is en nog veel meer. Nou wij zijn vandaag heel wat wijzer geworden over de dieren en planten in het bos rond het bezoekerscentrum.
Natuur zoekkaarten
Je kunt bomen, planten en dieren toevallig tegen komen, maar je kunt ook naar ze op zoek gaan. Met het handige loeppotje kun je bijvoorbeeld de vele insecten goed bekijken. En op je insecten zoekkaart ontdek je dan weer hoe deze insecten heten.
Met die handige zoekkaarten uit je boswachterstas kun je bijvoorbeeld ook sporen gaan zoeken van pootafdrukken. Wij hebben vandaag geen wild gezien, maar wel afdrukken van een ree.
Waar deze rare zandbulten vandaan komen blijft voor mijn kinderen nog steeds een raadsel. Weet jij het wel?
Wandelen met een kompas
Een boswachter gaat nooit op pad zonder zijn verrrekijker. Maar ook een kompas waarmee je je wandel richting bepaalt is heel handig. En natuurlijk een kaart. Het zit allemaal in de hulpboswachters tas die je meekrijgt vanuit het bezoekerscentrum Nunspeet.
Tijdens de route oefenen de kinderen met het lopen met een kompas. Wij hebben wel ontdekt dat je deze goed horizontaal moet houden, want als je dat niet doet loop je zomaar een heel eind om...
Wandelen saai?
Nou hier bij bezoekerscentrum Nunspeet zeker niet! Het bosgebied rondom het bezoekerscentrum is heel erg afwisselend. De route van het hulpboswachtspad is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Er moet namelijk flink geklommen worden over boomwortels. Je loopt ook door hele afwisselende stukken bos met naaldbomen, loofbomen, mos, gras, planten en zandpaden.
Dennenappel gooibord bezoekerscentrum
En daar is ineens al weer het einde van de route. We sluiten onze tocht af met een wedstrijdje dennenappels gooien. Er staat namelijk een super leuk dennenappel gooibord bij het bezoekerscentrum.
Kom ook een keer het boswachterpad lopen. Kom er achter wat het werk van een boswachter inhoudt en ontdek de natuur!
>> Toffe kinderactiviteiten in het bos!
Liefs Judith
Lees ook:
Toffe wandelplekken op de Veluwe
De interessantste opvoedingsboeken
Tofste klimbossen van Gelderland
Hoe leer ik mijn kind zelfstandig spelen?
Dol op leuke uitjes met je gezin?
Vraag onze gratis mails met KidsTips voor de regio Veluwe aan!