Onze vakantie zit erop. Wij hebben genoten  van 2 weken vakantie met ons gezin, vanuit ons eigen huis. Vakantie in Twente met kinderen, dat is lang zo gek nog niet! Wat hebben we genoten van het mooie Twente. De natuur is hier zo prachtig, daar hoef je echt niet voor op reis. Maar ook zijn er zo veel leuke uitjes te doen met kinderen in Twente en Salland. Bovenverwachting hebben we een heerlijke vakantie vanuit ons eigen huis gehad. Waarbij we ook nog even genoten van 2 nachten over de grens. Op nog geen uurtje rijden vanaf Twente. Ik deel graag onze vakantie tips met je! Want vakantie vieren in Twente, is genieten met hoofdletter G.

Wandelen met kinderen in Twente en Salland

Wij hebben veel gewandeld tijdens onze vakantie. Wij hebben altijd veel gewandeld met de kinderen, maar in de "corona weken"thuis hebben we extra vaak gewandeld. We probeerden toen elke dag te wandelen. Hierdoor hebben de kids al aardig wat kilometers in de benen en daar plukten we nu de vruchten van. We konden langere afstanden wandelen en hierdoor werd het echt een dagje uit. Maar wandelen met kinderen moet je natuurlijk ook zelf leuk maken. Kies een route met een speeltuin onderweg of neem een spelletje mee. Wij namen regelmatig pauzes tijdens de wandeling en gingen dan bijvoorbeeld een potje pesten of galgje spelen. Hierdoor is er steeds afwisseling en blijft het wandelen leuk. Ook is het leuk om woordspelletjes te doen tijdens het lopen. Zo hebben ze niet eens in de gaten dat er alweer een paar kilometer op zit. Lees hier de 15 leukste spelletjes voor onderweg. 

Wandelen in Twente

Wandelroutes voor kinderen

Wij kochten voor onze vakantie wandelkaarten van Twente. Hierop staan allerlei wandelroutes met startpunt en afstand. Dit is erg handig en hierdoor kun je voorbereid op pad. De wandelkaarten van wandelnetwerk Twente kochten wij bij de plaatselijke VVV. De wandelroutes waar wij van genoten hebben zijn:

Wandelroute Witte Veen. Wij liepen de blauwe route in het Witte Veen (11,5 km) Een prachtige wandeling door het Witte Veen in Buurse waar je Schotse Hooglanders tegenkomt onderweg. De route start bij parkeerplaats Witte Veen in Buurse aan de  Witte Veen weg. Hier staat een bord met wandelroutes. Er zijn ook kortere routes te lopen vanaf deze parkeerplaats. Halverwege onze route kwamen we bij restaurant en speeltuin de Haarhmuhle. Een heerlijke pauze voor de kinderen. Lekker spelen in de speeltuin, kijken in en rondom de watermolen en even uitrusten op het terras.  Het Witte Veen is een prachtig natuurgebied met veel afwisseling onderweg. Bos, heide, leuke wandelpaadjes, een vlonderpad en ouderwetse grenspalen. 

Witte Veen Buurse

Wandelroute Holterberg. Wij parkeerden de auto op de parkeerplaats op de Holterbergweg. Bij deze parkeerplaats vind je ook het natuurmuseum Holterberg en diverse restaurants. Op deze parkeerplaats staat een bord met wandelroutes. Wij liepen de gele route van 9 km. Maar er zijn ook minder lange afstanden. De route die wij liepen komt langs de Canadese Begraafplaats. Voor kinderen in de bovenbouw een educatief uitje. Op school bespreken ze in de bovenbouw de Tweede Wereldoorlog.Op deze begraafplaats in Holten herdenken ze de slachtoffers van deze oorlog. Indrukwekkend en voor de kinderen een stukje herkenning over wat ze besproken hebben. Ook is er een bezoekerscentrum met verhalen, foto's en film. Lees er hier meer over.

Canadese begraafplaats

Ook komt de route langs het uitzichtpunt van de Holterberg. Prachtig.  Een vergezicht met bankjes waar je even heerlijk op uitrust.  Na de wandeling namen we plaats op het terras van Buitengewoon Holten. Een kindvriendelijk restaurant met een midgetgolfbaan.  Hebben de kids nog energie over? Rijd dan een klein stukje door naar speel en kinderboerderij Dondertman in Holten. 

Wandelroute Zenderen. In Zenderen starten ook diverse wandelroutes vanaf de parkeerplaats aan de Zendersestraat 16. Routes met verschillende afstanden. Bijvoorbeeld de groene route van 5.5 km. Zenderen heeft een prachtig buiten gebied. Wandel over de Zenderse Es, Landgoed Weleveld of langs de Bornsche beek.  Combineer je wandeling met een bezoek aan de speeltuin van Theehuis de Karmeliet. 

Moeder- dochter uitjes 

Een vakantie thuis is ook het ideale moment om een keer alleen op stap te gaan met je zoon of dochter. Dat zijn echt quality-time momentjes. Even volledig de aandacht aan 1 kind en iets doen wat hij of zij zelf gekozen heeft. Waardevolle momentjes die je moet koesteren! Ik ging met beide dochters een middag apart op stap.

Met de jongste (9) ging ik High- tea-en. Dat leek haar erg gezellig, en dat was het ook. We kozen voor theehuis Dennenoord in Vasse omdat ze daar een speciale kinder high tea hebben.  Zij smulde van een etagère vol met lekkers. Zoals snoepjes, donut, cakejes en een scones. Ik genoot van een heerlijke high tea. Genieten!

Kinder High Tea

Met de oudste (10) ging ik shoppen. We kozen voor Hengelo omdat ze graag naar de spelletjes winkel: de Dondersteen wilde. Ze is bijna jarig, dus we neusden vast rond voor cadeau ideeën. Natuurlijk gingen we ook de kledingwinkels in. Leuke winkels voor tienermeiden in Hengelo zijn de We fashion, de H&M, de Hema en zelfs bij de Sting slaagden we in maat XS. We namen pauze bij een enorm leuk en lekker winkeltje...Knetter. Een cadeauwinkeltje met leuke kinderspulletjes en interieur gadgets. Ik scoorde hele leuke kaarsen standaards met oud roze kaarsjes en we smulden van een heerlijk bordje vol zoetigheid. Home made...smullen!

Zwemmen

Bij een zomervakantie hoort zwemmen. En we hadden geluk...we hadden best lekker weer tijdens onze vakantie. Op de warmste dag kozen we voor het Lage Veld in Wierden. Een net overzichtelijk recreatiemeer met veel speel mogelijkheden. In het ondiepe gedeelte is een vlot waarmee kinderen zichzelf naar de overkant kunnen trekken. Ook zijn er leuke speeltuinen, een water speeltuin en een paviljoen voor ijsjes, drinken en patat met snacks. Voor andere zwembaden en zwemvijvers in Twente kijk je hier. 

zwemmen in Twente

Dagjes uit voor het hele gezin

Natuurlijk gingen we ook een dagje uit met het hele gezin. De keuze is reuze in Twente. Kijk maar eens bij Eropuit op Go-Kids Twente.   We traden de insectenwereld binnen van Big Insects. Een super gaaf uitje dat alleen deze zomervakantie te beleven is bij Natura Docet in Denekamp. De kids gaan aan de hand van een speurtocht op zoek naar de Big Insects en leren er ondertussen van alles over. Met je kaartje voor Big Insects kun je ook Natura Docet bezoeken. Wij vonden het een hele leuke middag! Lees meer over dit gave uitje in de blog over Big Insects. 

Wij kozen voor een reis met de stoomtrein van Museum Buurtspoorweg. Een erg leuk uitje voor jong en oud. Waarbij niet alleen de reis in de stoomtrein een belevenis is, maar ook het spoorweg museum. Ik schreef een blog over dit leuke uitje. 

Big Insects

Vakantie over de grens

Als afsluiting van deze leuke thuis vakantie gingen we toch nog even 2 nachtjes weg. Want eerlijk is eerlijk...thuis gaat alles gewoon door. We besloten daarom toch nog even weg te gaan. We boekten heel last minute (1 dag voor vertrek) een hotel in de buurt van Tecklenburg. We wilden namelijk wandelen in het Teutoburgerwoud. Dit is een klein uurtje rijden vanaf Zenderen en je waant je in een compleet andere wereld. Een prachtig bergachtig gebied waar je prachtig kunt wandelen. Maar ook hebben ze hier leuke uitjes voor kinderen. Die zelfs als dagje uit te doen zijn vanwege de kleine afstand. Ik schreef hier een aparte blog over. 

Kortom: wij hebben genoten van ons mooie Twente en haar grensgebied. We zijn weer helemaal opgeladen om aan het werk te gaan. Ik heb leuke inspiratie opgedaan voor nieuwe uitjes tips in en om Twente. Want zeg nou zelf...in Twente voelt het toch altijd als vakantie!

Geniet ervan!

Groeten Noortje 

Go-Kids Twente