Kinderboerderij Dondertman

Meester Bosweg 5, 7451 KC Holten

Bij Kinderboerderij Dondertman hebben ze heel veel dieren. Van kippen, varkens en geiten, tot konijnen en cavia's in Cato's nieuwe en ruime knuffelhuis. En in de knuffelwei kun je schapen en geiten aaien. Voer is verkrijgbaar in de kantine of aan de kassa.

Cato's Knuffelhuis

Cato's Knuffelhuis behoort zonder meer tot de grootste attracties van de kinderboerderij. In deze karakteristieke Saksische boerderij kunnen kinderen onder toezicht jonge konijnen en cavia's oppakken en aaien. Het knuffelhuis is ruim van inrichting en biedt ook huisvesting aan grotere konijnen zoals Franse hangoren en Vlaamse reuzen, en aan cavia's die niet mogen worden opgepakt.

Speeltuin

Bij Kinderboerderij Dondertman kun je natuurlijk ook gewoon lekker buiten spelen. Er is een speelweide met speelelementen voor verschillende leeftijden. Er zijn veerbeestjes, diverse schommels, een kabelbaan en zelfs een overdekte glijbaan. Ook is er een zandbult en vanwege de enorme populariteit van het springkussen is de speeltuin uitgebreid met een airtrampoline.

Ook beschikt Kinderboerderij Dondertman over twee speelelementen die geschikt zijn voor gebruik door mindervalide kinderen: een vogelnest-schommel en een graafmachine. De vogelnest-schommel kun je vinden bij de overige schommels op de speelweide; de graafmachine bij de klimkoe ter hoogte van de zandbult.

Achter in het bos is een leuke speelhut.

Skelterbaan

De skelterbaan ligt in het beboste deel van de kinderboerderij. Een flink parcours waar kinderen van 4-12 jaar vrij toegankelijk naar hartenlust rondjes mogen rijden. Er zijn skelters, driewielers en trikes voor de grootsten; en voor de kleinsten zijn er fietsjes.

Speelkelder

Het souterrain van het Boshuus is ingericht als speelkelder. Een ideale ruimte voor als de weersomstandigheden wat tegen zitten.

Het achterste deel is voorzien van een speelstructuur: een constructie met verschillende ruimtes met voor kinderen uitdagend spelmateriaal erin. Ze kunnen erdoor kruipen en aan het eind uitglijden.

In het voorste gedeelte van het souterrain is een flinke blokkenhoek gemaakt met daarin 'funblocks': grote bouwstenen waarmee de kinderen naar hartelust kunnen bouwen.

Verder hangen er aan de wand verschillende spelmodules en ligt er op de vloer een kinderboerderijspel.

Klootschieten

Ook klootschieten is mogelijk bij Kinderboerderij Dondertman. Voor het klootschieten kun je kiezen uit twee routes: een korte en een langere. De benodigde routebeschrijving, klootschietset met spelregels en scorelijsten kun je tegen betaling verkrijgen in de kantine.

Schapen scheren

Ieder jaar wordt in principe op de tweede zaterdag van juni het Schaapscheerdersfeest gehouden. Alle schapen worden daarbij van hun wollen jas ontdaan en voor zover nodig worden hun klauwen verzorgd.

Nauw verbonden met het schapen scheren, is het spinnen van wol. Tijdens het Schaapscheerdersfeest is dan ook vaak iemand aanwezig die laat zien hoe je van schapenharen garen kunt spinnen om bijvoorbeeld een trui van te breien.

Extra (bij voldoende belangstelling)

  • Het hele jaar door kun je op woensdag, vrijdag en zondag met de Dondertman Express mee.
  • Een tochtje met de huifkar.
  • Van november tot april kun je op woensdag- en zaterdagmiddag een ponyrit maken.
  • Mennekespad: een leuk speurtocht met opdrachten.

Horeca

Even tot rust komen is natuurlijk goed mogelijk op de kinderboerderij. Het ruime en eigentijds ingerichte Boshuus beschikt over een ruim terras waar het goed toeven is. Het is ook bedoeld voor fietsers en wandelaars die de kinderboerderij niet bezoeken. Voor groepen is er aan de voorzijde een apart terras. Wie de kinderboerderij bezoekt kan vrij gebruik maken van de zitjes op de weide. Daar mag ook zelf meegenomen eten/drinken worden gebruikt (alcohol verboden).

In het Boshuus kunt je van alles krijgen: koffie, thee, allerlei soorten frisdranken, warme snacks, ijs en diverse andere versnaperingen.

Iets te vieren?

En heb je iets te vieren? Groepen tot ongeveer 50 personen kunnen bij Kinderboerderij Dondertman terecht voor o.a. een barbecue, buffet of lunch. En voor gezelschappen kan de openingstijd tot uiterlijk 20.00 uur verruimd worden. Kijk op de site van Kinderboerderij Donderman voor de prijzen.