Vanuit Twente is een dagje uit over de Duitse grens zo geregeld. Het maakt niet zo heel veel uit waar je woont in Twente, de Duitse grens is zo bereikt. En ondanks dat ons mooie Twente meer dan de moeite waard is, is een dagje Duitsland ook echt een aanrader. Je komt daar toch in een soort van andere wereld, waardoor je meteen een vakantiegevoel krijgt.

Wij vierden vakantie vanuit huis, maar besloten toch 2 nachtjes weg te gaan, omdat we wilden wandelen in het Teutoburgerwoud. Maar ook zonder overnachting, is dit prima te doen. Vanaf Zenderen was het een uurtje rijden. Een prima afstand voor een dagje uit met kinderen in Duitsland.

Wij vertrokken 's ochtends op tijd vanuit Zenderen om 3 volle dagen te kunnen genieten. Ik deel hier mijn tips voor Tecklenburg, Ibbenburen en het Teutoburgerwoud met kinderen.

Wandeling Canyon Blick

Voordat we vertrokken downloadde ik de de Nederlandse  brochure met de Teutoschleifen wandelroutes. De Teutoschleifen zijn rondwandelingen die aan de Hermannsweg grenzen. De Hermannnsweg, is een prachtige lange wandelroute van Duitsland, die loopt door het Teutoburgerwoud. De wandelroutes zijn goed aangegeven. De meeste routes hebben een korte en een lange variant. 

De brochure download je hier.  In deze brochure vind je ook duidelijke de startpunten van de routes.

De route die onze aandacht trok was de Canyon Blick. Een route van zo'n 11 km door een prachtig glooiend landschap. Met als beloning een vergezicht over de Canyon! Een magisch blauw water, met als bijnaam, de Bleu Lagoon. De route loopt over onverharde wegen. We klimmen regelmatig een berg op, maar dit is goed te doen. De landschappen onderweg verschillen enorm. Van een veld vol kleurrijke bloemen, tot een bosrijk gebergte en een schilderachtig plaatje. Op deze route kom je van alles tegen. 1 ding is zeker...je loopt in de bergen met prachtige uitzichten en daardoor heb je het gevoel dat je heel ver weg bent. Er zijn meer dan voldoende bankjes onderweg. Je kunt iets van de route af gaan en het plaatsje Leeden in gaan voor een pauze bij een horeca gelegenheid. Let echter goed op. De Duitsers hebben door de weeks rustdag en daardoor kan het zijn dat de horeca gesloten is.

Wil je heel graag de Canyon Blick ervaren, maar geen 11 km wandelen? Er is een verkorte route van 5 km. 

Canyon Blick

Sprookjesbos en Sommerrodelbaan Ibbenburen

Oke...dit was een stukje jeugdsentiment van mij, en daardoor wilde ik hier graag naar toe. In mijn beleving was hier een super harde rodelbaan en dit wilde ik echt graag eens mijn kinderen laten beleven. Jeugdsentiment was het zeker. Er was nog vrij weinig verandert ten opzichte van vroeger. Die rodelbaan ging echter niet zo hard. Maar we hebben er niet minder plezier om gehad. Met een slee, waar ik met 2 kids op paste, roetsjen we van de 120 meter hoge rodelbaan af. Niet mega hard, maar hard genoeg voor een leuke ervaring en een boel plezier. En zeker voor de jongere kids is dit echt een hele leuke belevenis. 

Naast de zomerrodelbaan is hier ook een sprookjesbos, een leuke speeltuin, een attractie; een reis om de wereld en auto scooters. Je leest er hier meer over. Dit park is een aanrader voor mensen met jonge kinderen (t/m 8 jaar) 

Zomerrodelbaan Ibbenburen

Tecklenburg met kinderen

Natuurlijk mocht een dagje Tecklenburg niet ontbreken.  Vanuit het sprookjesbos reden we door naar Tecklenburg. Dit ligt allemaal vlak bij elkaar, dus goed te combineren. Vanuit het centrum van Tecklenburg start een wandelroute die je de mooiste plekken en bezienswaardigheden van Tecklenburg laat zien. Het Hexenpfad.  Deze route begint bij het Tourist ambt in Teckelenburg en is aangegeven met heksjes. Eerst loop je door het centrum waar je de oude ruïne kunt bekijken een een prachtig openluchttheater. Het Hexenpfad is een  gave route om met kinderen te lopen. Er zijn veel mogelijkheden tot klimmen en klauteren. De route is niet geschikt voor wandelwagens. Sommige stukken zijn best stijl en een pittige klim. De route wordt aangegeven als 5 km, maar ik gok dat deze wel 7 km is.  Op sommige stukken is de route best pittig, maar door de prachtige bossen en uitzichten zeker de moeite waard. 

 Heksenpfad

Na de wandeling kun je genieten op een gezellig terras in Tecklenburg en rondstruinen door leuke winkeltjes.

Wandeling Dôrenter Klippen

Uit dezelfde brochure als waar we de wandeling van de Canyon Blick uithaalde hebben we de wandeling van de Dôrenter Klippen gevonden. Een bekend rotsachtig gebergte in de buurt van Ibbenburen. Dit moet je gezien hebben als je deze buurt bezoekt. Er is een lange wandeling van 9,3 km en een wandeling van 6 km. Wij deden de wandeling van 6 km. Met deze route kom je langs de indrukwekkende Dôrenter Klippen. Meerdere hoge rotsen, maar ook prachtige bospaden.

Op de 1e rotsen kan geklommen worden en dat doen de kids dan ook graag. Wij ook trouwens want het zorgt voor een prachtig uitzicht. De laatste rotsen zijn zo hoog, waardoor er niet op geklommen mag worden. Onderweg kom je een leuke Berghut tegen waar je wat kan drinken. (hier is geen eten te verkrijgen). Het startpunt van de route vind je in de brochure die je hierboven kunt downloaden. 

Dorenter Klippen

Aasee in Ibbenburen

In Ibbenburen ligt de Aasee. Een groot meer waar een leuk stadsstrand aan ligt. Plof neer in de lekkere strand stoelen of aan een picknick tafel. Het strand is klein maar sfeervol ingericht, waardoor je een IBIZA gevoel krijgt.  Bij dit stadstrand zit een leuke horeca waar je ook waterfietsen kunt huren. Een leuke activiteit om met je kinderen te doen. Ook kun je het hele meer rondwandelen. Aan de andere kant van het meer zit een wat luxe restaurant met een heerlijk terras. Een fijne plek voor een lunch of diner. 

Standstrand Ibbenburen: ibbgoesbeach, vind je aan de Aasee. Je parkeert bij het zwembad. An der Umfluth 87, 49479 Ibbenbüren, Duitsland.

Aasee

 

 

Heel veel plezier in dit magische Teutoburgerwoud