Het is vakantie! Genieten geblazen! Je gaat er vast lekker op uit met je gezin. Een dagje uit of op vakantie. En of je nu ver weg gaat, of dichtbij, waarschijnlijk zit je regelmatig in de auto onderweg naar een leuke bestemming. Met deze 15 leukste spelletjes voor in de auto is het gezellig in de auto, en begint jullie dagje uit of vakantie in ieder geval goed!

Tip: Neem pen en papier mee onderweg...dan kom je een heel eind!

Op vakantie met kinderen; spelletjes voor onderweg

1. Galgje

1 persoon (te noemen speler 1) verzint een woord en houdt deze voor zichzelf. Speler 1 zet evenveel puntjes op papier als er letters zijn in het woord. De tegenstander raadt een letter. Komt deze voor in het woord, dan wordt de letter op het juiste puntje geschreven. Kom de letter niet voor in het woord, dan tekent speler 1 een onderdeel van de galg op papier. En de foute letter word naast de galg gezet.  Zo kan je zien welke letters al geraden zijn.

Kan je het woord raden? Dan mag je dat in je beurt doen. Je hoeft dan niet eerst een letter te zeggen. Het spelletje stopt als het woord geraden is, of als de galg getekend is. De galg bestaat uit een bodem, een staande paal, een paal overdwars, een steunbalk, een touw, een hoofd, een romp, armen, benen. 

Je kunt dit spelletje met 2 of nog veel meer mensen doen. 

2. Fotograferen

Iemand neemt een persoon, dier of ding in gedachten en maakt hiervan als het ware een foto van in het hoofd. De anderen mogen vragen stellen, over de persoon, dier of ding, om te raden wat de ander in gedachten heeft.  De vragen moeten met  ja of nee te beantwoorden zijn. Stel zoveel mogelijk vragen om tot het juiste antwoord te komen. .

3. Autobingo

Voorafgaand aan de rit vouw je een a4 blaadje in 16 vierkantjes. In elk vierkantje schrijf je iets wat je onderweg zou kunnen tegenkomen. Bijvoorbeeld viaduct, vrachtwagen, caravan etc. Deze kopieer je voor elke (achterbank) passagier. Wanneer je iets ziet dat op papier staat, zet je er een streep door. Je kunt dan zelf kiezen wanneer er BINGO is. Bij 1 doorgestreepte rij of bij het hele blaadje.

4. Ik ga op reis en neem mee

1 persoon begint met de zin: ik ga op reis en neem mee een...en noemt een voorwerp. Bijvoorbeeld tandenborstel. De andere zegt dezelfde zin en herhaalt in de juiste volgorde alle voorwerpen die genoemd zijn van de voorgangers en vult als laatste zijn eigen voorwerp aan. Goed om je geheugen te trainen! 

5. Paarden/ koeien tellen

Alle paarden en koeien die je onderweg tegenkomt, tel je. Of alle vrachtauto's, rode auto's, viaducten etc.

6. Blindemannetje

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Wat is het dan? een blindeman! Welke kleur heeft die dan? 1 iemand neemt een voorwerp uit de auto in gedachten en de andere moet raden wat het is? Ze krijgen alleen de kleuren(en) te horen. 

7. Er was eens...

Maak samen een sprookje. Iemand begint met: Er was eens... en maakt daarmee een zin. De volgende persoon, verzint daar een zin achteraan. En weer een ander persoon verzint de volgende zin. En zo gaan jullie door. Wedden dat er een heel verrassend verhaal uitkomt.

8. Laatste letter

Noem een woord, de volgende speler moet een woord maken met de laatste letter van het woord dat jij net genoemd heb. En de speler daarna noemt een woord met de laatste letter van het laatst genoemde woord. En ga zo door.  Bijvoorbeeld: Bus- stoep- poep.

Je maakt het spel moeilijker door een thema eraan te koppelen. Bijvoorbeeld noem alleen maar dieren, of alleen woorden die te maken hebben met de Lente, een verjaardag of met school. Bijvoorbeeld: Leeuw, walvis, slang.

Je kunt dit spelletje met 2 of nog veel meer mensen doen. 

9. Noem zoveel mogelijk woorden...

Noem zoveel mogelijk woorden...waarin het woordje op voorkomt. Loop, stop, opzetten, opletten, sop. etc. Als je geen nieuwe woorden meer kunt benoemen, dan begin je opnieuw met: Noem zoveel mogelijk woorden... waarin eten voorkomt. vergeten, weten, meten etc etc

Je kunt dit spelletje met 2 of nog veel meer mensen doen. 

10.  Het tegenovergestelde

Noem een woord en de andere persoon moet het tegenovergestelde van dat woord zeggen. Is het goed, dan mag degene die het goed had, een nieuw woord verzinnen voor een ander. Is het fout, dan krijgt hij/ zij een nieuw woord waar een tegenovergestelde van genoemd moet worden.

Bijvoorbeeld: koud- warm. Hoog- laag. Stad- platteland, Donker- licht etc etc

Je kunt dit spelletje met 2 of nog veel meer mensen doen.

11. Kamertje verhuren

Nodig: ruitjespapier en 2 pennen, indien mogelijk beide een andere kleur. Eén groot vak maken en daarbinnen om de beurt een streepje zetten. Ben jij degene die een hokje kan sluiten dan mag je daar bijv. je voorletter inzetten (Of een kruisje, rondje, hartje, wat je maar wil). Klaar? Dan tel je wie de meeste kamertjes heeft weten te maken.

12. Namen raden

Kies een letter (of prik er met de pen in de krant of tijdschrift) en dan binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk namen opschrijven. De namen die de andere ook heeft zijn 0 punten en de naam die jij alleen hebt is 5 punten (of bij 3 personen 0, 5 en 10)

13. Wie maakt de meeste woorden

14. Boter kaas en eieren 

Boter-kaas-en-eieren wordt gespeeld op 3 bij 3 velden. Bij het begin zijn alle velden leeg. De ene speler zet een 'kruis' en de andere speler een 'rondje'. Degene die drie van zijn eigen tekens op een rij heeft, dat mag diagonaal, verticaal of horizontaal zijn, heeft gewonnen.

 

Goede reis!

 

Log In