Wil je lekker het bos of de duinen in met de kinderen, of genieten van een recreatiegebied? Dit zijn de fijnste natuurplekken voor je gezin in Noord-Holland!

Staatsbosbeheer in Noord-Holland

Trek eropuit in de Nederlandse natuur met Staatsbosbeheer! Struin door duinen, dwaal over heide, fiets door weilanden en kampeer in de bossen. Staatsbosbeheer heeft 23 natuurgebieden in Noord-Holland.

Check de 23 Natuurgebieden!

Natuur in de regio Alkmaar

Recreatiegebied Geestmerambacht

Bij het Geestmerambacht is er altijd wel iets te beleven! Naast de vele speeltuinen, uitgestrekte grasweides en de enorme plas waar je in kunt zwemmen wordt er ook regelmatig van alles georganiseerd. Er is ook een leuk belevingspad, door een QR code te scannen en het opzoeken van de bijbehorende paaltjes komen er allerlei leuke opdrachten en vragen naar voren. Lekker een kleedje mee om te picknicken en je dag is compleet! 

Geestmerambacht

Meer over dit leuke recreatiegebied

Waterleidingduinen / Bezoekerscentrum De Hoep Castricum

In Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum is niet alleen van alles te zien en te leren over de waterzuivering en de duinen - er worden ook vaak allerlei activiteiten georganiseerd! Je kunt vanuit het bezoekerscentrum allerlei leuke wandelingen maken met kinderen. De kids krijgen dan per leeftijdscategorie een rugzak mee met een leuk thema. Ook is er een kaboutertocht en een fotowandeltocht. Zo wordt de wandeling zeker een succes!

Bezoekerscentrum De Hoep

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen is het echt altijd heerlijk om te zijn. Elk seizoen weer! Het schitterende natuurgebied is alleen al prachtig om in te wandelen, er zijn allerlei leuke routes voor jong en oud. Zo ook het leuke kabouterpad, waar de kids van de ene naar de andere kabouter kunnen rennen. Of doe het leuke blotevoetenpad en de educatieve en interessante activiteiten in het bezoekerscentrum zelf. Ook kun je er heel lekker eten en drinken in het restaurant (of afhalen). 

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Enorm natuurgebied in 't Gooi

Strand en duinen vind je niet in 't Gooi, bos en heide des te meer. Het Goois Natuurreservaat bestaat uit tientallen grotere en kleinere stukken natuur in Hilversum, Laren, Huizen, Bussum, Naarden en Blaricum. Bijzonder leuk is de Blaricummerheide met de Schaapskooi Blaricum en ook een superleuk kleuterpad.

Goois Natuurreservaat

Lekker naar buiten in de Noordkop

Helderse Duinen / Helderse Vallei

Ook zo'n gebied waar je niet uitgekeken raakt op al het moois. De Helderse Duinen zijn enorm uitgestrekt en vaak heerlijk rustig. Hier kun je echt kilometers maken! De Helderse Vallei is onderdeel van het natuurgebied met een bezoekerscentrum, kinderboerderij, natuurspeeltuin en grote klimtoren. Mooie start of eindpunt van een langere wandeling of gewoon als leuk uitje op zich!

Helderse Vallei

Meer informatie

Wandelen in De Slufter op Texel

De Slufter op Texel is een prachtig stuk natuur dat in open verbinding staat met de Noordzee. Met een kinderwagen kun je De Slufter bekijken via het familiepad: 800 meter half-verhard pad - dat loopt wel zo prettig met de wagen! 

De Slufter op Texel

Ik wil wandelen in de Slufter!

Volop natuur in de regio Haarlem

Recreatiegebied Spaarnwoude

Recreatiegebied Spaarnwoude is een oase van groen tussen Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam. In dit uitgestrekte gebied is van alles te beleven. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk wandelen, skeeleren en fietsen door de veenweidegebieden, klimmen, skiën, paintballen en in de Groene Weelde ligt een fantastisch mountainbikeparcours.

Klik hier voor meer info!

Recreatiegebied De Groene Weelde in Hoofddorp

Het recreatiegebied de Groene Weelde is een gebied dat ligt tussen Hoofddorp, Cruquius en Vijfhuizen. Het is een afwisselend gebied met bossen, waterpartijen en brede waterlopen met natuuroevers. Het recreatiegebied sluit aan op het Haarlemmermeerse Bos en omvat ook het voormalige Floriadeterrein met de Big Spotters Hill.

Lekker de Natuur in!

Natuurgebied Elswout

Buitenplaats Elswout is één van de best bewaarde buitenplaatsen van het land. Bezoek deze historische plek met schitterende natuur en monumentale gebouwen.

Lekker erop uit!

Recreatiegebieden en bos in Zaanstreek-Waterland

Recreatiegebied 't Twiske

Naar buiten in Zaanstreek-Waterland - dan denk je al snel aan het uitgestrekte recreatiegebied 't Twiske. Hier kun je van alles doen in de natuur: er is een prachtig klimbos, héél veel water om te varen en dus ook fijne bootverhuur, speeltuinen, een speelsloot, een uitgebreide avonturenspeelplaats met heerlijke speeltoestellen - en op diverse plekken fijne horeca.

Speelsloot in 't Twiske

Alles over 't Twiske

Purmerbos in Purmerend

In dit gedeelte van Noord-Holland heb je natuurlijk vooral veel water - maar in Purmerend ook een heus bos: het Purmerbos. In dit bos wonen gezellige kabouters op het Kabouterpad en is er een fijne natuurspeeltuin. Verder worden kids vooral gestimuleerd om in het Speelbos Purmerbos vooral níet op de paden te blijven en lekker te spelen tussen de bomen, hutten te bouwen enzo. Een heel groot deel van het Purmerbos is losloopgebied voor honden.

Kabouterpad in het Purmerbos in Purmerend

Speelbos Purmerbos

Recreatiegebied Hemmeland in Monnickendam

Aan het water van het Markermeer vind je in Monnickendam het recreatiegebied Hemmeland. Het Hemmeland heeft verschillende fijne strandjes om bij warm weer lekker af te koelen en een flink wandelgebied.

Recreatiegebied Hemmeland Monnickendam

Meer weten over 't Hemmeland?

Op naar t groen in de regio Amsterdam

Bij Amsterdam denk je misschien niet meteen aan de natuur. Toch zijn er in onze hoofdstad heel wat fijne groene plekken, denk maar aan de vele stadsparken, zoals het Vondelpark, het Oosterpark, Westerpark en Noorderpark. En direct buiten de stad vind je grotere natuurgebieden -waarvan we er twee uitlichten.

Amsterdamse Bos

Deze kan natuurlijk niet missen: het Amsterdamse Bos. Heerlijk uitgestrekt en met heel veel recreatiemogelijkheden voor gezinnen met kinderen. Zo is er een grote geitenboerderij, een kinderbad, het Amsterdamse Bostheater, speurtochten en rondvaarten en natuurlijk héél veel ruimte om te wandelen, spelen (check de geweldige Speeleilanden in de Grote Vijver midden in het Amsterdamse Bos!), varen en picknicken.

Groengebied Amstelland

Minder bekend is Groengebied Amstelland. Dat is het groene gebied tussen Amstelveen en het Amsterdam-Rijnkanaal. Langs de rand van de stad vind je allerlei mogelijkheden om met het gezin te recreëren. Er zijn recreatiegebieden met speeltoestellen voor kinderen, een golfbaan, plassen, stranden en meer. 

Recreatiegebied Hoge Dijk - de Speelsloot - Amsterdam

Meer weten?

Natuur in Westfriesland

Last but not least Westfriesland... veel weilanden vind je daar, maar natuurlijk ook fijne natuur. Er zijn heel wat leuke strandjes aan het Markermeer bijvoorbeeld. In Blokker vind je MAK Blokweer met natuurspeeltuin Boezelbos, in Wognum Natuurspeeltuin Het Kreekbos en in Hoogwoud Natuurspeeltuin de Weijver.

Streekbos Bovenkarspel

Een heerlijke plek om tijd door te brengen met je kids is het Streekbos in Bovenkarspel. Daar is van alles te doen: spelen, zwemmen in de zwemplas, varen, wandelen, Kabouterpad, klimmen in het Klimpark en aan de overkant Blotevoetenpad Gouwe Voeten!

Streekbos in Bovenkarspel

Streekbos in Bovenkarspel

 

Nog veel meer mooie natuurgebieden in de Noord-Holland

In Noord-Holland zijn honderden waardevolle natuurgebieden, landschappen en wateren, waarvan er 19 door de EU worden beschermd. Ze variëren van bos, heide, duinen, veenweiden en polders tot water, zoals de Waddenzee en het IJsselmeer. Go-Kids heeft een mooi overzicht van deze gebieden in zeven verschillende regio's in de provincie:

Log In