Genieweg 46, 1981 LN Velsen-Zuid

Recreatiegebied Spaarnwoude is een oase van groen tussen Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam. In dit uitgestrekte gebied is van alles te beleven. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk wandelen en fietsen door de veenweidegebieden, klimmen, skiën, paintballen en in de Groene Weelde ligt een fantastisch mountainbikeparcours. ´s Zomers is Spaarnwoude het perfecte decor voor verschillende festivals en bij informatieboerderij Zorgvrij is het hele jaar door veel te doen.

Spelen en dieren aaien bij Boerderij Zorgvrij

De boerderij is in gebruik als melkvee- en schapenhouderij en een erkend fokcentrum voor de lakenvelder koe, een zeldzaam landbouwhuisdier. Deze en andere bijzondere dieren kun je met eigen ogen komen bewonderen. Maar er is nog veel meer te beleven op de boerderij. Het schapen scheren is bijvoorbeeld ieder jaar weer een bijzondere gebeurtenis. En wat is er leuker dan in het voorjaar naar de pasgeboren lammetjes te komen kijken? Of maakt het melken van de koeien eens mee; dat kan elke dag. Kom spelen in de grote speeltuin

Zwemplassen

In het recreatiegebied Spaarnwoude van recreatie Noord-Holland zijn ook verschillende zwemplassen te vinden:

Recreatieplas De Westbroekplas

De Westbroekplas ligt in de gemeente Velsen en maakt deel uit van recreatiegebied Spaarnwoude. Aan de noordoostkant van de plas ligt een strand met een lengte van ongeveer 200 meter. De rest van het water wordt omringd door speel- en ligweiden. In de Westbroekplas kunnen kinderen lekker spelen met water en zand. Op het strand staan speeltoestellen voor kinderen en aan het strand.

Zwemmen in de Veerplas in Spaarnwoude

De Veerplas, ook wel bekend als het PTT-meertje, is een kunstmatig meer in de Veerpolder direct ten oosten van Haarlem dat in 1994 onder meer voor recreatiedoeleinden werd aangelegd en deel uitmaakt van het Recreatiegebied Spaarnwoude. Er is een groot grasveld met een zandstrandje waar ook een deel is afgezet voor de kinderen. Parkeren is gratis.

De Peddelpoel in Spaarnwoude

De Peddelpoel (ongeveer 200 meter lang en 80 meter breed) ligt in het recreatiegebied Spaarnwoude. De zwemplek staat in open verbinding met Zijkanaal B, dus ideaal om te zwemmen, zeker met de twee zandstrandjes waar kinderen kunnen spelen met water en zand. Ook leuk: je kunt via vlonders naar het eiland lopen wat midden in de poel ligt. Er is een toiletgebouwtje met wc en douche. 

Recreatieplas De Watergeus in recreatiegebied Spaarnwoude

De Watergeus ligt in recreatiegebied Spaarnwoude, in een verbreding van de ringsloot. Aan de noordkant ligt outdoorcentrum De Watergeus, dat de zwemplek gebruikt voor sport- en spelactiviteiten op en rond het water. 

Strandje bij Villa Westend

De locatie van dit gezellig restaurant is ideaal voor een bezoek met kinderen. Villa Westend ligt aan de Westbroekplas in Velserbroek en heeft voor zomerse dagen een eigen strandje. Zoek een tafeltje op het terras of op het strand en je kind is uren zoet in het zand, op het water of heerlijk aan het suppen. Je kunt er prima zwemmen.

Skeeleren in het recreatiegebied Spaarnwoude

In recreatiegebied Buitenhuizen is een speciale skeelerroute uitgestippeld. Volg de blauwe stippen die op het wegdek zijn geverfd. De mooie route over glad geasfalteerde paden laat je kennismaken met het oude polderlandschap van de Zuid-Spaarndammmerpolder, afgewisseld met recreatieterreinen en bosranden.

Wandelen in Spaarnwoude

 • Buitenhuizenroute (9km): lopend over een drooggemaakt stuk IJ kom je monumentale sluizen, molens en een gemaaltje tegen, die herinneren aan het verleden van de Buitenhuizerpolder.
 • Lieveldenroute (11km): De lieveldenroute is een rondwandeling vanuit het oude waterdorp Spaarndam door veenweides en overlanden.
 • Ommetje Buitenschot (6,5 km): Langs oude huizen en vaarten. Een afwisselende wandeling door het karakteristieke Hoofddorp, door het bos en langs het water.
 • Ommetje Plesmanhoek (5 km): Wandelen tussen vergeten groenten. Op deze route loop je langs oudhollandse landbouwgewassen. Die wil je natuurlijk proeven!
 • Ontdek het verhaal van de forten in Spaarnwoude (6,24 km): De Fortenroute is een interessante rondwandeling langs unieke verdedigingswerken. Neem een duik in het verleden!
 • Oosterbroekroute (8 km): Het landschap als tijdlijn. De Oosterbroekroute brengt je via de uitzichtheuvel naar De Ven, waar de Romeinen in de eerste eeuw na Christus een fort bouwden aan het toenmalige oer-IJ.
 • Per spoor, per benenwagen (6 km): Wandel over oude kerkpaden en langs oeverlanden in en rondom het dorpje Spaarnwoude. 
 • Powerwalking: wandelen met power: Het fijne van deze sport is dat bijna iedereen het overal en altijd kan doen. Het is eigenlijk niets meer dan gewoon de ene voet voor de andere zetten!
 • Nordic walking: de paden op met stokken.

  Stel je eigen route samen en maak hem zo lang als je wilt, of volg een gemarkeerde themaroute met een vaste lengte. Alle paden in Spaarnwoude zijn geschikt voor nordic walking. Volg eens een themaroute van het Wandelnetwerk Noord-Holland, bijvoorbeeld de Buitenhuizenroute, de Oosterbroekroute of de Fortenroute.

Audiotour langs kunst - Sloterdijk-Spaarnwoude (fiets)

Deze audiotour brengt je langs de kunstwerken in Spaarnwoude, de Brettenzone en Amsterdam Nieuw-West. Onderweg hoor je van alles over de beelden op de route. Tijdens de fietstocht ontdek je de kunstwerken in het landschap en luister je naar de verhalen er omheen. Stap op de fiets en laat je prikkelen! Ontdek de stalen landschapskunst van Herbert Nouwens in de Brettenzone, of de creatieve 'Stemmen' van het bekende kunstenaarsduo Voet/Bisscheroux in Spaarnwoude Houtrak. 

Klimmen op een kunstwerk

Tussen de beide uitzichtheuvels vlakbij Snowworld staat een kunstobject dat tevens een outdoor klimwand is. Het object is ontworpen door de Leidse kunstenaar Frans de Wit. De gratis toegankelijke klimmuur is geschikt voor beginnende en gevorderde klimmers. Voor beginners zijn speciale grepen aangebracht. Gevorderden kunnen uit de voeten op de structuur van de muur zelf. De grepenroutes variëren van niveau 3 tot 5c. De structuurroutes zijn te klimmen vanaf niveau 5c tot 7b.

Velsen Valley

Velsen Valley, in het noordwestelijke deel van Spaarnwoude, is hét evenemententerrein van de gemeente Velsen waar grote evenementen worden gehouden, onder meer Dance Valley en Dutch Valley. De outdoor editie van Awakenings en Latin Village wordt gehouden in Houtrak.

Modelbouwvereniging 'Het Y'

Bij Modelbouwvereniging het Y ben je aan het goede adres om alles te weten te komen over spoorbanen, locomotieven, stoom- en dieseltreinen en bouwen. De vereniging heeft de beschikking over een mooie spoorbaan van ongeveer 600 meter (incl. rangeersporen) lang met een spoorbreedte van 7 1/4 inch. De baan loopt langs de rand van een dagrecreatieterrein en is aangelegd door leden van de vereniging. In het seizoen ( van april tot en met september) rijden ze elke zondag bij goed weer met een leuk treintje van 11-16 uur.

 

 • Leeftijd 0 - 4
 • Leeftijd 5 - 8
 • Leeftijd 9 - 12
 • Gratis toegang
 • Eigen eten toegestaan
 • Horeca aanwezig
 • Indoor
 • Outdoor