Wij zijn dol op uitkijktorens en zodra wij er eentje zien willen mijn kinderen er ook gelijk op klimmen. Nou ja, bijna allemaal, want die van 7 heeft een beetje hoogtevrees en moeten we aan de hand mee naar boven nemen. Maar uiteindelijk als hij zeker weten dat hij veilig is, vind hij het allemaal even prachtig.

Wij zochten de 30 mooiste uitkijktorens op, geniet je mee? De meeste torens kun je gratis bezoeken, voor sommigen moet je een kleine bijdrage betalen.

Uitkijktorens in Gelderland

Uitkijktorens in Gelderland

Gelderland heeft prachtige uitkijktorens. Midden in de stad, maar vooral ook midden in de natuur. In Gelderland vind je uitkijktorens op de mooiste plekken.

  • Uitkijktorens op de Veluwe
  • Uitkijktoren in de Stedendriehoek 
  • Uitkijktorens in de Achterhoek
  • Uitkijktorens in Arnhem Betuwe Vallei

Hoge uitkijktorens op de Veluwe

Vanaf de uitkijktorens op de Veluwe heb je een prachtig uitzicht op de Veluwse natuur. Wie weet spot je zelfs nog wel een ree, wild zwijn, haas of eekhoorn.

1. Uitkijktoren Veluwetransferium Nunspeet

Op deze locatie vind je een uitkijktoren van ruim 30 meter hoog. Vanaf de uitkijktoren heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving van Nunspeet. Met goed weer kan je zelfs tot ver in de Flevopolder kijken.

Uitkijktoren Veluwetransferium Nunspeet

Naast de uitkijktoren vind je het Bezoekerscentrum Nunspeet. Je maakt hier kennis met de dieren die leven op de Veluwe rond de uitkijktoren van Nunspeet. 

>> Meer weten?

2. Uitkijktoren de Zandloper in Kootwijk op het Kootwijkerzand

Deze uitkijktoren heeft wel een heel toepasselijke naam. Met de vorm van een echte zandloper een prachtig gezicht. De uitkijktoren De Zandloper staat op het Kootwijkerzand. Deze mega zandbak is de grootste actieve zandverstuiving van Europa. Je vindt er zandduinen en bizarre bomen met opengewaaide wortels en loslopend wild. Super mooi en overweldigend dat uitzicht vanaf de uitkijktoren!

>> Meer weten?

3. Het uitzicht vanuit zendstation Radio Kootwijk op het Kootwijkerzand

Niet echt een uitkijktoren. Maar het uitzicht vanaf het zendstation is wel prachtig. Glooiende heuvels zover het oog reikt, sporen van edelherten en wilde zwijnen en roofvogels die zweven boven de open vlakte. Het zendstation is slechte enkele dagen per jaar voor bezoekers geopend.

Meer weten?

4. Uitkijktoren De Bostoren op Landgoed Schovenhorst in Putten

De Bostoren is een klim van 235 treden. Het uitzicht op de top is beslist de moeite waard. Met het bos van Landgoed Schovenhorst onder je kijk je uit over Amersfoort, de Veluwe en de windmolens in de polder. Ook in de toren zelf is van alles te beleven. Eenmaal op de top van dit architectonische hoogstandje word je beloond met een prachtig uitzicht. Beklim de 40 meter hoge Bostoren en ontdek het met eigen ogen!

Bostoren Putten

Meer weten?

5. Uitkijktoren Elspeet bij Speelweide Stakenberg

De toren is 20 meter hoog en bied een mooi uitzicht over de veluwse heidevelden. Je kunt zelfs tot ver in de polder de windmolens zien draaien. De toren staat direct naast de Speelweide Stakenberg. Met deze klim- of uitkijktoren is deze speelweide een echte aanrader om met de kinderen naar toe te gaan. 

Uitkijktoren brandtoren Speelweide Stakenberg Elspeet

>> Meer weten?

6. Uitkijktoren de Haelberg in Epe

De Uitkijktoren De Haelberg is een uitstekende plek om wild te spotten op de Veluwe! Vanaf dit punt kun je namelijk geweldig wegkijken over de omliggende natuur met bossen en heidevelden. Vanaf pannenkoekenrestaurant de Ossenstal loopt er een prachtig pad naar de Haelberg met de uitkijktoren erop. 

7. Uitkijktoren de Hessenhut in Lunteren

De Hessenhut is een mooie uitzichtpunt boven op de Goudsberg. Het middelpunt van Nederland. De Hessenhut bestaat uit drie niveau's. De bovenste ring om de boom te ervaren en een maximaal uitzicht te hebben over de Lunterse eng en naar de verre horizon. Op de begane grond kun je zitten in de Hessenhut of aan de halfronde picknicktafel. En naar beneden in het gat om het bos te ervaren en om vandaar uit verder het bos in te lopen. 

>> Meer weten?

8. Uitzichttoren de Koepel in Lunteren

Uitkijktoren en Rijksmonument De Koepel bestaat uit drie verdiepingen. Helemaal bovenin de toren vind je de permanente tentoonstelling ‘Hoog van de toren’. Via diverse luikjes biedt ‘Hoog van de toren’ de bezoeker een inkijkje in het dagelijks leven van de vroegere bewoners op de Goudsberg. Je ziet ook beelden van koningin Juliana op bezoek in Lunteren. 

>> Meer weten?

9. Uitkijktoren Valenberg in Otterloo

Vlakbij de Mossel vind je het uitkijkpunt Valenberg. Bij helder weer kun je Radio Kootwijk, Lana Maria molen in Harskamp, Jachtslot Sint Hubertus op de Hoge Veluwe en Otterlo en Arnhem zien liggen. Het uitkijkpunt ligt aan het fietspad in het noordwesten van het natuurgebied Planken Wambuis. Op een oriëntatietafel worden de diverse objecten aangegeven. Vlak voor de uitkijktoren Valenberg ligt een glooiend heidedal waar onder meer paarden, wilde zwijnen en reeën voorkomen.>> Meer weten?

10. Uitkijkpunt Kijk Uit Attention van het Kroller-Muller Museum

Krijn Giezen heeft Kijk Uit Attention ontworpen als een ‘ongewone wandeling door het bos’ van de Hoge Veluwe. De wandeling bestaat uit een pad dat begint bij het beeld Gewei van John Raedecker in de tuin van het Kroller-Muller Museum en dat uitkomt bij een trap van 87 meter lang, die tot boven de bomen op de Franse berg reikt. De trap is slechts incidenteel opengesteld.

>> Meer weten?

11. De Toekantoren van Van der Valk Hotel in Harderwijk

Geniet hier bij het Van der Valk hotel van een panoramisch uitzicht over de Veluwe! Met maar liefst 226 traptreden een flink toren vlak naast de A28 in Harderwijk. Het idee is de welbekende Van der Valk toekan die op een nest zit. Deze vogel waakt als het ware over het nest en de Veluwe.

Uitkijktoren Harderwijk op de Veluwe

 

 

Uitkijktorens in de Stedendriehoek

In de Stedendriehoek Apeldoorn - Deventer - Zutphen vind je veel hoge openbare gebouwen, die gratis of voor een kleine bijdrage toegankelijk zijn voor bezoekers. Verwonder je over de wir war van straten die ineens heel logisch blijken te zijn ingedeeld als je ze vanaf grote hoogte bekijkt. 

  • Uitkijktorens in Apeldoorn
  • Uitkijktorens in Zutphen
  • Uitkijktorens in Deventer | Overijssel

Uitkijktorens in Apeldoorn

In Apeldoorn geniet je aan de ene kant van de stad, maar als je de andere kant op kijkt gaat je oog over de uitgestrekte bossen. Een prachtige locatie voor een uitkijktoren. 

12. Houten uitkijktoren Berg & Bos in Apeldoorn

De uitkijktoren van Berg & Bos is 26 meter hoog en staat op een heuvel van 9 meter. Een hele klim naar boven, die wordt beloond met een schitterend uitzicht. Als je dan nog niet genoeg hebt geklommen kun je op de naast gelegen speelweide nog meer klimmen op de klim- en speeltoestellen. Of ga #debomenin bij het naastgelegen Klimbos Nederland op de Veluwe.

Uitkijktoren Berg en Bos in Apeldoorn 

>> Meer weten?

13. De Julianatoren van Pretpark Julianatoren in Apeldoorn

Julianatoren dankt zijn naam aan de uit 1910 stammende toren die bij het pretpark staat, destijds genaamd de Prinses Juliana Toren, genoemd naar de in 1909 geboren prinses Juliana. De toren heeft de status van rijksmonument.

>> Meer weten?

14. De uitkijktoren van Agrifirm in Apeldoorn

Langs de A50 zie je deze reclametoren van Agrifirm. En hij is gewoon vrij toegankelijk. De uitkijktoren bevindt zich op de carpoolplaats bij de snelwegafslag aan de Barnewinkel en geeft je een prachtig uitzicht over Apeldoorn.

>> Meer weten?

Uitkijktorens in Zutphen

Vanaf de Middeleeuwen werd Zutphen regelmatig aangeduid als Torenstad. In 1975 (het monumentenjaar) is Zutphen zelfs officieel uitgeroepen tot Torenstad. De skyline van Zutphen staat ook vol met historische torenspitsen. De meest bekende torens zijn de Walburgistoren, Wijnhuistoren, Sint Janskerk, Broederenkerk en Watertoren. Allen hebben ze een prachtig uitzicht.

15. Gratis beklimming Wijnhuistoren Zutphen

De Wijnhuistoren op de Groenmarkt is gratis te beklimmen! De gids wacht je onderaan de toren op om je mee te nemen naar grote hoogte. Op de zolder van de Wijnhuistoren is een expositie ingericht over het ontstaan van de toren en het carillon. Hoogtepunt is het prachtige en fotogenieke uitzicht over de stad en omgeving. 

>> Meer weten?

16. Watertoren in Zutphen

De watertoren heeft een waterreservoir met een inhoud van 600 m³. Dit werd gebruikt als buffer voor enkele honderden huishoudens van de stad Zutphen. Tegenwoordig is dit niet meer nodig. Onder in de Watertoren zitten nu appartementen.  Tijdens de Openmonumentendag is deze toren te bezoeken, een prachtig stukje cultureel erfgoed.

>> Meer weten?

Uitkijktorens in Deventer | Overijssel

De Stedendriehoek bestaat natuurlijk uit Apeldoorn, Zutphen en Deventer. En al ligt Deventer in Overijssel, Deze prachtige uitkijktorens wilden wij je echt niet onthouden. Deze prachtige Hanzestad moet je namelijk ook wel vanaf bovenaf gezien hebben. 

Oude uitkijktoren in Deventer

De mooiste toren van Overijssel staat toch echt wel in het centrum van Deventer, vrijwel direct aan de IJssel.

17. De Grote Lebuinuskerk toren in Deventer

Ik heb heel lang gedacht dat deze kerktoren gewoon de Deventer Toren heette. Maar dat was alleen maar bedacht door mijn kinderen. Hier in huis heet hij trouwens nog steeds zo en als we naar oma rijden wordt de "Deventertoren" van verrre afstand gespot. 

Maar hij heet dus eigenlijk de Grote of Lebuinuskerk. En deze kerk is één van Nederlands mooiste en oudste monumentale kerken. Het bovenste gedeelte van de toren, de koepel, wordt ook wel de lantaarn genoemd. De 220 treden in de toren beklim je via een smalle spiltrap. En vanaf grote hoogte kijk je naar het oude centrum van de Hanzestad Deventer en geniet je van het uitzicht op de smalle straatjes, monumentale gebouwen en oude woonhuizen.

>> Meer weten?

 

 

Spannende uitkijktorens in de Achterhoek

In de Achterhoek vind je hele spannende uitkijktorens. Omdat het landschap hier toch wat glooiend is, is het altijd weer een verrassing wat je gaat zien als je boven op de toren staat.

18. Uitkijktoren op de Hulzenberg in het Bergherbos bij Stokkum

Kom naar de uitkijktoren op de Hulzenberg, de toren is door iedereen te beklimmen. En na een pittige klim kun je genieten van een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Je kijkt helemaal uit van de Veluwezoom tot Elten en verder!

>> Meer weten?

19. Uitkijktoren bij De Engelse Schans in Lievelde

Vanaf de uitzichttoren heb je een geweldig uitzicht op de Engelse Schans en kun je in de verte de kerktorens van Groenlo en Bredevoort zien en het centrum van Lichtenvoorde.

>> Meer weten?

20. Uitkijkpunt Kale Jacob Braamt en Zeddam

Vanaf één van de hoogste punten van het Bergherbos én de Achterhoek kun je genieten van een prachtig vergezicht richting Braamt en Doetinchem. 

>> Meer weten?

21. Natuurobservatiepost Vragenderveen

Deze toren is 15 meter hoog en biedt een uitzicht over het Vragenderveen. Het is een mooie stalen observatiepost die uitkijk geeft over het altijd indrukwekkende hoogveen daar. Bij de post zijn ook diverse informatieborden geplaatst.

>> Meer weten?

22. Uitkijktoren Belvedere op de Lochemse Berg

Op het hoogste punt van de Lochemse Berg staat een slanke ronde uitkijktoren uit 1893. De toren heet Bélvèdere, wat "mooi uitzicht" betekent. De toren is een keer verhoogd toen het uitzicht versperd werd door de bomen, maar bomen blijven groeien en toen deze het voor de tweede maal wonnen is de Belvédère gesloten. Het is het lot van een uitkijktoren zonder uitzicht.

>> Meer weten?

 

De mooiste uitkijktorens van de Achterhoek

Ken jij nog meer mooie uitkijktorens in de buurt die nog niet in deze lijst staan? Laat het ons gerust weten, wij vullen onze lijst graag aan! Mail ons!

 

 

Uitkijktorens in het Arnhem Betuwe Vallei

Bij een vallei horen sowieso al bergen en mooie uitzichten. Maar ook hier vind je mooie uitkijktorens. En omdat ze vaak al op een berg staan, zijn ze extra hoog. Ken jij deze al?

 

Zijn uitkijktorens wel veilig?

Alle uitkijktorens in Nederland worden regelmatig gecheckt op hun stevigheid en veiligheid. Ook worden er vaak extra veiligheidshekjes geplaatst. Een toren zal echt niet zomeer instorten net als jij er op loopt. Maar leun niet over de rand heen en wees bij slechte weersomstandigheden zoals harde windvlagen of veel regen, ijs of sneeuw wel altijd extra voorzichtig. En laat je kinderen natuurlijk nooit alleen de toren op gaan.

Hoogste Uitkijktoren Veluwe

Ben je toch wat bangig aangelegd en ga je liever gewoon wandelen. Lees dan zeker ook eens onze blogs met de mooiste wandelgebieden voor kinderen op de Veluwe of in de Stedendriehoek.

Hoogste uitkijktoren

De hoogste uitkijktoren die wij ooit bezocht hebben stond niet in Nederland. Maar deze uitkijktoren hebben wij beklommen in Zweden. Een werkelijk waar prachtig uitzicht, zo ver had ik nog nooit gekeken, maar toch was ik stiekem wel een beetje blij dat we weer beneden stonden.

Want met kinderen een uitkijktoren beklimmen blijf ik toch een beetje spannend vinden...

Liefs Judith

Hoge uitkijktorens

 

Log In