Zoek jij goedkope uitjes voor je gezin? Logisch! Het is hartstikke leuk en goed om er lekker vaak samen op uit te trekken met de kinderen. Fijn ook als dat niet steeds veel geld kost, dus een goed idee om te zoeken naar goedkope uitjes. We hebben er per provincie heel wat voor je op een rij gezet - via deze knop ga je direct naar de goedkope uitjes per provincie:

Goedkope uitjes per provincie

Goedkope uitjes tips in heel Nederland

Bezoek musea en maak je kids inspecteur

Musea zijn hele betaalbare uitjes en zijn echt heel erg leuk! Met de Museumkidskaart ontdek je samen de mooiste schatten in en rond de Nederlandse musea. Meer dan 500 musea voor maar €32,45 per jaar. En wist je dat je museumbezoek nóg leuker wordt voor de kinderen met de Museumkids-app? Bezoek een museum, download de app en laat de kinderen als een echte inspecteur de vragen beantwoorden. Met de antwoorden verdienen ze stickers. En met jullie eigen foto kunnen ze een kunstwerk maken!

Maak kans op coole prijzen!
Tijdens de zomervakantie maken museuminspecteurs kans op coole prijzen! Dat willen jouw kids toch ook? Download dan snel de app, en wie weet is jouw kind straks één van de gelukkige winnaars van een Museumkidskaart of een toffe vlieger! 

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

 Nature Game: speurtocht in de natuur in heel Nederland
Meer weten

Nature Game: speurtocht in de natuur in heel Nederland

 

Nature Game: avontuurlijk outdoor uitje Nature Game is een cool outdoor uitje, ergens in de natuur i... bekijk

 

Voorbeelden van goedkope uitjes met kinderen

Je zult zien dat in elke regio bij de goedkope uitjes een aantal categorieën veel terugkomen. Over het algemeen zijn de volgende uitstapjes bijzonder goed betaalbaar te noemen:

 • speeltuinen van speeltuinverenigingen
 • natuurspeeltuinen
 • kinderboerderijen (die zijn vaak zelfs gratis)
 • pluktuinen
 • blotevoetenpaden
 • kabouterpaden
 • buiten zwembaden

Daarnaast zijn er heel wat leuke dingen die je kunt doen met de kinderen die per saldo goed betaalbaar zijn. Je vindt dit soort uitjes allemaal in onze overzichten per provincie!

ZOMERPRET VOOR ALLE KINDEREN: STEUN ONZE ACTIE! 

Niet alle kinderen kunnen echt genieten van de zomervakantie, omdat er geen geld is voor leuke dingen. Daarom helpt Nationaal Fonds Kinderhulp hen met een Zomerpretpakket: een rugzak boordevol leuke spullen en avonturen. Mooi initiatief toch? Wij steunen het van harte... doe je mee? Bijvoorbeeld wanneer je zelf een uitje boekt, denk dan ook even aan de kinderen bij wie het niet mogelijk is...elke euro wordt enorm gewaardeerd! Je regelt het via onze donatiepagina:

Help mee!

Goedkoop uitje uitgelicht: Naar de speeltuin!

Een bezoek aan een speeltuin is meestal een heerlijk goedkoop uitje. Er zijn héél veel speeltuinen in Nederland, meestal worden die gedraaid door speeltuinverenigingen en draaien ze op vrijwilligers. Juist daardoor is de entree laag en mag je vaak ook je eigen consumpties meenemen.

Onze partner Jantje Beton maakt zich doorlopend hard voor buitenspelen en dus ook voor speeltuinen. Je vindt de grotere speeltuinen van Nederland die lid zijn van de brancheorganisatie van speeltuinen in Nederland (LOS) op de Speelkaart van de Speelbeweging van Jantje Beton:

Speelkaart met speeltuinen - Speelbeweging Jantje Beton

Gratis Buitenspeelboekje van Jantje Beton

Wil je nog meer gratis buitenspeeltips ontvangen? Meld je aan voor de Jantje Beton nieuwsbrief en ontvang binnenkort gratis het digitale Buitenspeelboekje voor urenlang speelplezier!

Wil je graag meer speeltuinen in de buurt en dat kinderen meer buiten kunnen gaan spelen, steun dan het werk van Jantje Beton. We zijn onlangs een samenwerking met ze aangaan, omdat wij samen als doel hebben dat kinderen meer buiten gaan spelen. 

Steun Jantje Beton =>

Low-budget uitjes: weet ze te vinden!

Sommige uitstapjes lopen qua kosten al snel in de papieren. Dat soort uitjes kun je misschien af en toe wel doen, maar als je het niet héél breed hebt vast niet te vaak. Daarom is het fijn om te weten dat leuke uitjes niet per se duur hoeven te zijn.

Er zijn ook heel veel uitjes die niet zoveel geld kosten. Er zijn gratis uitjes - daarvan hebben we er heel veel per provincie voor je op een rij gezet:

Gratis uitjes per provincie

Nu kan het prima zo zijn dat je best wat geld wilt en kunt uitgeven, maar niet teveel. Dan zoek je naar goedkope uitstapjes - van die activiteiten waarvan de kosten behapbaar zijn.

Goedkope uitjes per provincie

Op onze regiosites (we hebben wel 25 regio's in Nederland!) vind je héél veel uitjes. Misschien zie je soms door de bomen het bos niet meer, en je kunt niet in één oogopslag zien welke goed betaalbaar zijn. Daarom hebben we per provincie een selectie gemaakt van de leukste goedkope uitjes in die provincie. Zo krijg jij steeds weer nieuwe ideetjes om erop uit te gaan met je gezin, zonder dat het direct een enorme aanslag is op je portemonnee!

Tips voor een goedkoop uitje

Een belangrijke vraag is natuurlijk: wat is een goedkoop uitje? Dat is hartstikke subjectief. Wat voor de één heel voordelig is kan de ander toch echt niet betalen. Waar draait het om bij het zoeken naar een uitje dat voor jou betaalbaar is?

 • Hoeveel heb je te besteden?
 • Kinderen of ouders gratis?
 • Mag je eigen consumpties meenemen?
 • Wat krijg je ervoor?

Hoeveel heb je te besteden?

Het ligt er maar net aan hoeveel je te besteden hebt. Met een krappe beurs is een uitje al snel duur, terwijl gezinnen met een ruim budget een uitje misschien snel als goedkoop zullen bestempelen. We hebben geprobeerd hier een algemene maatstaf voor te bepalen... en dat is heel lastig. Bovendien ligt het niet alléén aan je budget. 

Kinderen of ouders gratis?

Is € 5,= per persoon goedkoop? Ben je met een gezin van 5 personen, dan betaal je nog steeds € 25 in totaal. Het speelt natuurlijk mee of voor het hele gezin moet betalen. Zo zijn er veel musea waar de entree voor kinderen gratis is, waardoor de totale kosten voor je gezin wel meevallen. Andersom is bij veel speeltuinen en indoor speelparadijzen juist de toegang voor ouders gratis.

Mag je eigen consumpties meenemen?

De entreeprijs is niet het enige dat je aan kosten hebt bij een uitje. Als je geen eigen consumpties mag meenemen en wel wat wilt eten en drinken ben je daar al snel een behoorlijk bedrag aan kwijt. Entree € 2,50 maar geen eigen consumpties kan veel duurder uitpakken dan entree € 5,= met je eigen eten en drinken in je tas.

Wat krijg je ervoor?

Het is natuurlijk ook afhankelijk van 'wat je ervoor krijgt'. Voor een uitgebreid attractiepark waar je zelf je versnaperingen mag meenemen is € 10,= entree eigenlijk goedkoop, terwijl € 4,= entree voor een basic speeltuin weer veel geld is. Kan het hele gezin zich bij dit uitje een volle dag vermaken, of zijn jullie na een uurtje welk klaar? Dat maakt ook verschil.

Inspiratie voor voordelige uitstapjes

Kortom: het is behoorlijk lastig om te bepalen wat goedkoop is. Het hangt af van jouw portemonnee én van het aanbod. In onze provincie-overzichten hebben de regiomanagers zelf bepaald wat in hun ogen goedkope uitjes zijn. Daar hóef je het niet mee eens te zijn, doe ermee wat je wilt... de overzichten zijn puur bedoeld ter inspiratie, zodat jij voordelige uitstapjes kunt maken met je kinderen!

 

Log In