Ontdek de leukste museums voor kinderen in en om Nijmegen!

Nijmegen is natuurlijk een prachtige stad met een rijke en levendige historie. Het is zelfs bestempeld als de oudste stad van Nederland! Zo is Nijmegen onlosmakelijk verbonden met de Romeinen. Bijna 2.000 jaar geleden streken ze neer op deze voor hen strategisch interessante plek, maar ook de vele jaren die daarop volgden is er altijd van alles gebeurd in en om deze vestingstad. 

Door de interessante geschiedenis zijn er vele musea te vinden. Niet alleen in Nijmegen zelf, maar ook in de nabije omgeving valt er genoeg te zien, te leren en te beleven. Wil jij er met je gezin op uit? En zijn jullie op zoek naar een leuk én leerzaam uitje? Dan zit je in regio Nijmegen absoluut op de juiste plek! Go-Kids heeft voor jou de meest kindvriendelijke musea in de regio op een rijtje gezet (willekeurige volgorde). 

Tip #1 Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis

Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis is een 30 hectare groot Rijksmonument waar beleving, architectuur en natuur samenkomen. In de drie themadorpen – het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse straat – kun je op een leerzame en leuke manier culturen en religie beleven. Wist je dat het oudste openluchtmuseum van Nederland is? Dit openluchtmuseum heeft een vast aanbod van levendige en authentieke activiteiten en ambachten. Zeker leuk voor kinderen!

museumpark heilig landstichting orientalis, nijmegen, museum, uitje, eropuit, gezinsuitje

Tip #2 Afrika Museum

Het Afrika Museum in Berg en Dal heeft een binnen- én een buitenmuseum. In het binnenmuseum zijn er traditionele Afrikaanse objecten te bewonderen als ook een grote collectie hedendaagse Afrikaanse kunst. In het buitenmuseum kom je meer te weten over de traditionele architectuur van verschillende volkeren. Speciaal voor kinderen is er ook een kinderbeeldenbos vol dieren uit Afrikaanse mythen waar op geklommen en gespeeld kan worden.

Tip #3 Museum Het Valkhof

Midden in het centrum van Nijmegen vind je Museum Het Valkhof. Dit museum vertelt je het verhaal van ruim 5000 jaar rijke geschiedenis. Vier eeuwen lang was Nijmegen de grootste en belangrijkste vestingsplaats van de Romeinen in Nederland. Ontdek door de indrukwekkende archeologische collectie hoe het leven van de Romeinse militairen en burgers er toen uit zag. Museum Het Valkhof is een gezellig, leerzaam en verrassend uitje voor het hele gezin. Met het speciale gezinsticket kunnen jullie extra voordelig naar binnen! Er zijn regelmatig leuke activiteiten voor kinderen.

museum het valkhof, nijmegen, eropuit, uitje, gezinsuitje

Tip #4 Vrijheidsmuseum

Het Vrijheidsmuseum stond voorheen bekend als Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Dit museum bevindt zich in het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek (ten zuidoosten van Nijmegen en Arnhem). In dit mooie museum tussen de heuvels ervaar je de aanloop naar de oorlog, voel je de bezetting en ben je getuige van de wederopbouw van Nederland. Iedereen is welkom in dit bijzondere museum waar de betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten de hoofdrol speelt.

Tip #5 Oorlogsmuseum

'Oorlog hoort in het museum' is de prachtige tekst die je als eerste tegenkomt op de website van het Oorlogsmuseum. Het is een historisch en educatief museum in Overloon dat zich vooral richt op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Na de tentoonstelling kom je in een gigantische militaire hal terecht. Daar vind je meer dan 150 militaire voertuigen in levensechte opstellingen. Een unieke collectie die in de loop van zeventig jaren bij elkaar is gebracht en in perfecte staat verkeert. Indrukkend voor zowel volwassenen als kinderen.

Tip #6 De Bastei

De Bastei - voorheen Het Natuurmuseum - in Nijmegen is een centrum voor natuur- en cultuurhistorie. Hier kun je kennismaken met de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied. In het bezoekerscentrum is een prachtige verzameling planten, dieren en stenen te zien. In het museum is een deel van de omvangrijke natuurhistorische collectie te zien. Beleef interactieve wisselexposities over de natuur en de rijke geschiedenis van de regio. Kinderen kunnen hier terecht voor diverse educatieve activiteiten, zowel binnen als buiten!

Tip #7 MuZIEum  

Het muZIEum is een museum dat je laat beleven hoe het is om een visuele handicap te hebben. Het is een ervaringsmuseum over zien en niet-zien. Via verschillende belevingen en activiteiten leer je over de leefwereld van blinden en slechtzienden. Ga mee op pad in een wereld waar horen, ruiken, voelen en proeven opeens een veel grotere rol spelen dan je gewend bent. Juist dit maakt het muZIEum een unieke belevenis voor jong en oud.

Meer musea in de omgeving 

Bijna al deze museums hebben regelmatig leuke activiteiten en evenementen die speciaal voor de jongste bezoekers worden georganiseerd. Natuurlijk kun je deze terugvinden in onze agenda. Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke musea te vinden in de regio! 

Meer museums voor kids

TIP: Wil jij voor elke schoolvakantie de leukste tips uit de regio in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Go-Kids nieuwsbrief!