Binnenkort is het zover! Op vrijdag 22 maart 2019 vieren we de 13e editie van Nationale Pannenkoekdag! 

Nationale Pannenkoekdag heeft dit jaar het thema ‘Pannenkoeken bakken met je hart’. De stichting Met je hart die eenzame ouderen verbindt, door ervoor te zorgen dat ze elkaar én anderen ontmoeten, heeft een mooie kleurplaat gemaakt. Leuk om uit te delen. Kinderen maken kans op een set placemats van hun eigen inzending. Meedoen kan tot 28 maart!

Bij veel kinderen is de pannenkoek favoriet, maar waar kan je ze eigenlijk eten? Natuurlijk kun je ze thuis heerlijk bakken... Wij hebben een aantal heerlijke recepten en ook de leukste pannenkoekenrestaurants uit de regio Haarlem voor jullie uitgezocht.

Eens in de zoveel tijd komt bij ons thuis de vraag voorbij: ‘Oma, wil je vanavond pannenkoeken bakken?’ Meestal roepen Papa en Mama in koor: ‘Neeeeee!’ Maar het is voor mijn dochter een nóg groter feest als we die pannenkoek buiten de deur eten en dat Papa dan iets anders van de menukaart kan kiezen. Dat gebeurt regelmatig, want opa en oma wonen dicht bij een echt pannenkoekwalhalla, Pannenkoeken Paradijs Haarlem. Omdat ik zeker weet dat veel meer kinderen (en misschien wel ouders) gek zijn pannenkoeken, tip ik in deze blog de superleuke pannenkoekenrestaurants.

Lekkere pannenkoeken eten bij Restaurant de Vogelensangh

Restaurant de Vogelensangh is, met meer dan alleen pannenkoeken, een heerlijke plek waar jong en oud zich snel thuis voelen. Met een diversiteit aan heerlijke, ambachtelijk gebakken pannenkoeken, vlees- en visgerechten en nog zoveel meer bent u hier dagelijks meer dan welkom. Terwijl de kinderen kleuren of spelen in de kinderhoek kunt u genieten van onze gastvrijheid. Kom het zelf ervaren!

Pannenkoeken Paradijs Haarlem

Heb je de heerlijke pannenkoeken van Pannenkoekenparadijs Haarlem al geproefd? Dit restaurant lig in het mooie en gerenoveerde Reinaldapark in Haarlem. Een heerlijke groene en rustige omgeving. Na een heerlijke fietstocht door Spaarnwoude, gewinkeld te hebben in de binnenstad van Haarlem of een bezoekje aan Ikea te hebben gebracht is het genieten van een lunch of diner met een pannenkoek, maar ook van verschillende salades, broodjes of vleesgerechten. Iedereen kan er terecht voor een lunch of een heerlijk diner.

Brasserie Grand-Café De Smaeckkamer in Beverwijk 

Brasserie De Smaeckkamer in Beverwijk is opgezet vanuit de gedachte dat het er leuk moet zijn voor groot en klein. Dus hebben ze niet alleen plek om heerlijke pannenkoeken te eten, maar ook om te spelen met een geweldige Kinderkamer! De speelkamer is een plek voor kinderen waar heerlijk gespeeld kan worden. Bordspellen, puzzels, poppenhuizen, garages en een heuse treinspeeltafel vormen de basis voor lekker fantasierijk en ongedwongen spelen.

Stadscafé De Pannenkoek Stadshart Amstelveen

Gezellig samen met het gezin genieten van een familiestapel pannenkoeken, zoals je gewend bent van thuis. Een stapel die je kunt beleggen met zoete en hartige toppings, zodat iedereen zijn eigen favoriete pannenkoek kan maken! Als zoete toppings kun je denken aan hagelslag, vruchtenhagel, jam, Nutella en als hartige toppings serveren we gebakken spek, geraspte kaas en appel-kaneel-blokjes. Naast de heerlijke pannenkoeken hebben we ook tosti's, gezond gevulde wraps en kroketten op brood. Zo kan iedereen heerlijk lunchen of dineren bij stadscafé De Pannenkoek!

Pannenkoeken eten bij koffiehoek Tuincentrum de Oosteinde in Vijfhuizen

Heerlijk even genieten op het koffieterras van je pannenkoek en een lekker drankje bij de koffiehoek van Tuincentrum de Oosteinde in Vijfhuizen, terwijl de kids hun gang kunnen gaan bij de kinderboerderij met speelweide. Uiteraard is er binnen ook een grote speelhoek, waar ze na het pannenkoeken eten lekker kunnen spelen.

De Hemelse Pannenkoek in Overveen

Na een wandeling door de duinen, zwemmen bij Het Wed of een dagje strand is dit een goede uitvalsbasis. Bij De Hemelse Pannenkoek kan je uiteraard genieten van vele lekkere pannenkoeken en poffertjes, maar er staan ook andere dingen op de kaart zoals tosti's, salades, soep en saté. De inrichting met steigerhouten banken is ruim en licht. Leuke actie op 22 maart: alle kinderpannenkoeken (inclusief de knuffel, prinses en piraten pannenkoek) zijn voor de helft van de prijs. Gelieve wel even te reserveren. 

Pannenkoeken eten bij koffiehoek Tuincentrum de Oosteinde in Hillegom

Heerlijk even genieten op het koffieterras van een drankje en een lekker hapje eten bij Tuincentrum de Oosteinde in Hillegom, terwijl de kids hun gang kunnen gaan bij de kinderboerderij met speelweide. De kids kunnen genieten van de twee hangbuikzwijntjes Brammetje en Binky. Zij zijn vanaf dag één al populair op de kinderboerderij.

Jip's Pannenkoekenweekend bij zwembad De Waterkanten in Lisse

Vrijdag 22 maart is het Nationale Pannenkoekdag. Ook Jip houdt heel erg van pannenkoeken en daarom gaat hij op vrijdag 22 maart en zondag 24 maart voor jullie bakken Niet alleen kun je lekker komen vrijzwemmen in zwembad De Waterkanten in Lisse, ervoor of erna kun je genieten van een heerlijke pannenkoek. Deze mag je zelf versieren met suiker, stroop en snoepjes, dus dat wordt een feest.


Inspiratie voor de lekkerste pannenkoeken

Een lekker veelzijdig ding, die pannenkoek. Eet ‘m zoet of hartig, maak ‘m van volkoren-, boekweit- of amandelmeel, vul ‘m met banaan of met kikkererwten en tomaat. Met pannenkoeken kun je eindeloos variëren. Bekijk alleen maar eens de menukaart van een pannenkoekenrestaurant en er gaat een wereld voor je open. Maar ook thuis kun je natuurlijk de meest lekkere pannenkoek recepten maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van warme pannenkoeken met spinazie, of speciale kinderfeest pannenkoeken.


Pannenkoeken met chocolade hartjes


Spinazie pannenkoeken (favoriet van mijn dochter!)

Wortel-kokos pannenkoeken met kaneelWist je dat…

 • er ook een pannenkoekplant bestaat? Deze bladeren hebben de vorm van pannenkoeken en zijn nu heel populair!
 • het recept voor pannenkoeken in de 12e eeuw door kruisvaarders werd meegenomen vanuit China en Nepal?
 • in Engeland, Ierland en Australië al eeuwenlang Pancake Day wordt gevierd op de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag (de eerste dag van de christelijke vastenperiode)?
 • we in Nederland sinds 2007 Nationale Pannenkoekdag vieren op een vrijdag in maart?
 • pannenkoek tot 1995 werd gespeld als pannekoek?
 • de Amerikaanse pancake dikker is dan de Nederlandse pannenkoek?
 • de Franse crêpe dunner is dan de Nederlandse pannenkoek?
 • er al pannenkoeken gemaakt worden met een 3D-printer?
 • Amerikanen pannenkoeken meestal bij het ontbijt eten i.p.v. 's avonds?
 • de grootste pannenkoek ooit maar liefst een diameter van 15 meter had en zo'n 3.000 kilo woog?
 • het wereldrecord zo snel mogelijk pannenkoeken opwerpen staat op 416 keer in 2 minuten?
 • het wereldrecord zo lang mogelijk pannenkoeken opwerpen staat op 3 uur, 2 minuten en 27 seconden?
 • het wereldrecord pannenkoeken stapelen in 2016 is verbroken door Chefkok James Haywood (maar liefst 101,8 cm hoog!)?

 • het wereldrecord zo snel mogelijk pannenkoeken bakken staat op 80 pannenkoeken in 17 minuten?
 • zo'n 11.000 Nederlanders Pannekoek als achternaam hebben?
 • 1 op de 3 Nederlanders minstens 1 keer per maand pannenkoeken eet.
 • 89% van de Nederlanders de voorkeur geeft aan een zelfgebakken pannenkoek.
 • Nederlanders gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer eten.
 • 81% van de Nederlanders hun pannenkoek het liefst met stroop eet. 68% met poedersuiker en 56% met spek.
 • vrouwen gezien worden als de beste pannenkoekbakkers.


Log In