De 7 herfstvakantie tips voor kids!

Het is alweer bijna zo ver, de herfstvakantie van 2020! Helaas duurt de herfstvakantie maar 7 dagen; er is dit jaar weer zoveel leuks doen in Friesland! En gelukkig ook nog Corona proof! Maar vanwege de constant veranderende Corona maatregelen kan het zo zijn dat niet alle uitjes die we in dit blog beschrijven, ook toegankelijk blijven. Check en dubbel check voor je vertrekt welke regels er gelden op de locatie die je wilt bezoeken! Reserveer (en betaal) je bezoek zoveel mogelijk vooraf online. Vergeet ook niet de nieuwste berichten op de social media kanalen van het museum, de bioscoop, het pretpark e.d. ook even te lezen.

1. De Coole Kidsnacht in de Friese Musea

Wat een leuke start van de herfstvakantie! Op vrijdag 9 oktober 2020 blijven musea in heel Friesland na sluitingstijd open voor kinderen! Er worden veel extra activiteiten georganiseerd, speciaal voor kinderen die dan even het 'rijk alleen' hebben in het museum! Check hier welke musea dit jaar meedoen met de Coole Kidsnacht

Natuurlijk zijn er tijdens de herfstvakantie zelf ook nog allerlei extra activiteiten te doen in de Friese Musea, onze tips:

  • Workshops voor ouders en kids in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek
    Terwijl de kinderen aan de slag gaan met de workshop "Maak geen troep maar KUNST van plastic soep", wil het Fries Scheepvaart Museum ook ouders inspireren om net ietsje groener door het leven te gaan, er worden verschillende workshops georganiseerd. Lees verder in de agenda 
  • De tentoonstelling GIF in het Frysk Natuurmuseum in Leeuwarden 
    Tijdens GIF zijn er allerlei levende giftige dieren in het Natuurmuseum te zien zoals spinnen, slangen, duizendpoten, kikkers en schorpioenen. Deze zitten veilig in terraria. Nooit eerder was je zo dichtbij een gevaarlijke slang of spin, spannend! Wij durfden hier wel een kijkje te nemen, bekijk de vlog van ons bezoekje aan GIF!

2. Geniet van de mooie herfstkleuren in de natuur

Lekker wandelen en spelen in de bossen. Ga opzoek naar paddenstoelen, kastanjes en andere mooie natuurschatten! Misschien komen jullie wel kabouters tegen! Bekijk hier het overzicht van leuke wandelroutes met kinderen, inclusief de Kabouterpaden en Speelbossen in Friesland.

Net als elk jaar vindt in de herfstvakantie De Gaasterlandse Natuurweek plaats. Dit is een week vol activiteiten in en over de natuur! Duurzaam, groen, actief en educatief, voor jong en oud. Lees hier welke activiteiten er dit jaar op het programma staan.

Natuurlijk staan er nog veel natuuractiviteiten zoals bijvoorbeeld uilenballen uitpluizen, de boswachter helpen met snoeien en een griezelpompoenen maken op andere locaties in de agenda. Bekijk hier alle jeugdexcursies van it Fryske Gea tijdens de herfstvakantie. Let op: Als je wilt meedoen aan één van deze activiteiten moet je je uiterlijk een dag van te voren aanmelden! Helaas zijn de jeugdexcursies van it Fryske Gea afgelast!

Of speel eens een spelletje bingo in de natuur. Het wordt een leuke speurtocht naar alle afbeeldingen op de bingo kaart. Print de gratis Go-Kids natuur bingo uit en ga naar een park of bos bij jou in de buurt. 

 


3. Dagje pretpark

Verkeers- en attractiepark Duinen Zathe in Appelscha is in het najaar normaal gesproken alleen open in de weekenden maar ze openen dit jaar elke dag hun deuren in de herfstvakantie! Wat is jullie favoriete attractie?! Bestel hier je tickets met korting!

Speel- en Dierenpark Sanjes Safari is ook in de herfstvakantie weer dagelijks geopend, hier kun je lekker binnen én buiten spelen! Hebben jullie de witte Wallaby al eens gespot in het dierenpark? En de Goudmijn-apenkooi binnen al helemaal ontdekt?! Vergeet ook zeker niet een rondje door het verkeerspark te crossen. Reserveer hier vooraf je ticket en tijdsslot!

Ook bij Kinderboerderij De Naturij kun heerlijk buiten én binnen spelen! De nieuwe Naturijnen burght is geopend, een nieuw konijnenverblijf waar de kinderen tussen de konijnen kunnen spelen. Ook bij de Naturij is het weer verplicht vooraf te reserveren, dit geldt voor alle bezoekers, ook de abonnee houders, je regelt dit snel en gemakkelijk online via de website

Heb jij de drie nieuwe zeeberen van AquaZoo al bewonderd? Als je tijdens de herfstvakantie (van 10 t/m 25 oktober2020) naar deze dierentuin gaat kun je ook direct lekker springen, natuurlijk op de mega airtrampoline plus de vier extra springkussens! Bestel hier je tickets met 30% korting! 

4. Binnen spelen

Op druilerige dagen is het natuurlijk heerlijk om lekker thuis te spelen maar het is natuurlijk ook altijd fijn, om de kinderen 'even lekker uit te laten'!! ;-) Ga eens samen met de kids glow-in-the-dark-midgetgolven bij LevelXL in Drachten, of zij gaan zelf lasergamen terwijl jij rustig kunt genieten van een lekker hapje en drankje in het restaurant! Of ga lekker jumpen bij het stoerste indoor trampolinepark in Friesland, bij Street Jump in Leeuwarden. Een (mid)dagje zwembad is ook altijd een goed idee en tijdens deze herfstvakantie is het Piratenweek in Zwembad Ny Suderse in Lemmer!

Voor de indoor speelparadijzen (Ballorig, Monkeytown, Speelbos Joure etc.) zijn de regels flink aangescherpt, op dit moment mogen zij maar 30 gasten tegelijkertijd ontvangen, dit aantal is nu wel inclusief kinderen! Reserveren is ook verplicht dus wees er op tijd bij als jullie een dagje indoor speeltuin op de planning hebben staan. Op veel locaties zijn de dagen in tijdvakken ingedeeld. 

5. Voorstelling of filmpje kijken?

De voorstelling Meneer Monster (7+) komt in de herfstvakantie naar Theater Sneek! Deze voorstelling is gebaseerd op; "De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen", één van de meest verkochte kinderboeken. 

De voorstellingen voor van Dikkie Dik (2+) en Kikker (3+) in het Posthuis Theater in Heerenveen zijn super leuk voor peuters! 

Liever naar de bios, bekijk hier de Pathé Leeuwarden Filmagenda voor kids!

6. Neem de tijd voor bordspellen en puzzelen

Zoals ik al een aantal keren benoemde het is en blijft, in dit Corona jaar, de vraag of al deze activiteiten wel door kunnen gaan... Voor het geval het advies weer aangepast wordt naar 'blijf zoveel mogelijk thuis' én omdat we natuurlijk niet élke dag in de vakantie op stap hoeven te gaan hierbij ook nog een aantal tips voor thuis! 

Ligt er bij jullie in de kast al heel lang een grote puzzel stof te vangen? De herfstvakantie is dé tijd om er eindelijk een aan te beginnen, maak de eettafel leeg (en eet lekker met het bord op schoot op de bank!) en begin!

Een potje Mens Erger Je Niet! of Ganzenbord alle Oudhollandse spelletjes zijn hier thuis nog altijd favoriet! Maar er is nu ook tijd voor wat langere spellen, zoals bijvoorbeeld Monopoly, desnoods laat je het spel een nachtje staan en speel je de volgende dag verder. 

7. Duik samen met je kids de keuken in! 

Samen koekjes of alvast pepernoten bakken of Halloween cupcakes! In het Heel Holland Bakt Kinderbakboek vind je de allerleukste bakrecepten om voor en mét kinderen te maken. Met het Laura's Bakery Kinderbakboek kun kinderen vanaf 7 à 8 jaar zelf aan de slag, onder toeziend oog van een ouder/ verzorger natuurlijk. Het boek bevat 30 stap voor stap recepten voor kinderen.

Of pakken jullie het liever wat grootser aan en wil jij samen met je kind thuis een lekkere maaltijd koken. Volg dan samen een online kookworkshops! Bij Pure Food & Pure Taste kun je samen met je kinderen online kookworkshops volgen. Tijdens de workshop zorgen ze voor de online begeleiding en je krijgt tips & tricks. Lees hier verder over deze interactieve kookworkshops

Speelgoed Deals 2020Speelgoed Deals 2020

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via die link naar een website gaat en daar iets koopt ik daarvoor een kleine commissie krijg. Dat kost jou niets extra maar helpt mij wel! Alvast bedankt dus!