De gezellige decembermaand is weer gestart en nog even en het is kerstvakantie en dat betekent veel gezellige dagen met familie en vrienden, maar ook veel samen met je gezin zijn.  Wat is er dan leuker om gezellig met je kind(eren) erop uit te gaan in deze kerstvakantie. We hebben een aantal tips ter inspiratie voor de decembermaand, maar ook voor in de kerstvakantie.

Sprookjesfestival van Zwolse theaters van 29 en 30 december

In de kerstvakantie staat er weer een magisch sprookjesprogramma klaar, vol prinsessen, prinsen, kabouters en andere sprookjesfiguren! Voorstellingen, knutselen, spelletjes spelen en schminken, voor iedereen is er wel iets leuks te beleven. Tussendoor kun je zelfs in de foyer jouw favoriete sprookjeshelden ontmoeten.

IJsbeelden festival in Zwolle t/m 25 februari

Het was even spannend, maar dit jaar is het IJsbeelden festival in Zwolle te zien Van 16 december 2023 t/m 25 februari 2024 is het grootste ijssculpturen festival van Europa weer te bekijken in een 1.500 m² grote vrieshal in Zwolle, maar nu de IJsselhallen in Zwolle. Het thema is Mythen en legendes.

lichtjesroute zwolle

Lichtjesroute in Zwolle  vanaf 6 december

De straten, pleinen en buurten van Zwolle worden omgetoverd in winterse kerstsferen. Bomen en bruggen over de stadsgracht zijn prachtig uitgelicht en twaalf lichtobjecten markeren een bijzondere wandeling door de Zwolse binnenstad. Download de plattegrond en wandel langs Father Snow, Rudolf and his mother, Christmas Stars en vele andere stralende beelden. Je kunt de lichtjesroute nog leuker maken door het te combineren met een verhalentocht.

midwinter spooktocht

Midwinter spooktochten op 16 en 17 december

De spooktochten in Zwolle zijn een spannende wandeling met verhalenvertellers en theatermakers die je langs diverse locaties leiden. Een spannende tocht voor jong (vanaf 4 jaar) en oud. De Midwinter Spooktocht is een theatrale storytelling route gespeeld door acteurs, storytellers en gewone Zwollenaren. Je wordt meegenomen langs theatrale scènes in duistere stegen, oeroude huizen en spannende achtertuinen ergens in het oude stadscentrum.

Spooktochten =>

Winter op kasteel Nijenhuis 16 december (nog niet bevestigd)

Kom in winterse sferen bij Kasteel het Nijenhuis tijdens de Kerstvakantie. Op 16 december is er een winterkasteel special. Ontdek de lichtjesroute in de beeldentuin en bekijk de winterse werken uit de Fundatie Collectie in de Tuinzaal. Tot en met 7 januari is het kasteel helemaal in kerstsfeer gedompeld, met een grote kerstboom, kerstversiering en natuurlijk een prachtig gedekte kersttafel die ingericht / gedekt is met kunstnijverheid uit de Fundatie Collectie. 

Winter op kasteel =>

kleur de hanze

Kleur de Hanze 22 t/m 30 december

Tijdens de (bijna) laatste 9 dagen ( 22 t/m 30 december)  van het jaar vindt in 9 Hanzesteden het evenement Kleur de Hanze plaats. Dit spectaculaire lichtevent is een bijzondere interactie tussen mens en gebouw. Inwoners konden kleurplaten met gebouwen uit de 9 Hanzesteden inkleuren en uploaden en van al die inzendingen worden een groot aantal in de laatste dagen van 2023 op een gebouw geprojecteerd.  Dit zijn de steden en gebouwen:

  • Kampen: Het Oude Raadhuis
  • Hasselt: Historisch Stadhuis
  • Zwolle: Het Drostenhuis
  • Hattem: Het Stadhuis
  • Elburg: Museum Elburg
  • Zutphen: Houtmarkt 70
  • Zutphen: Houtmarkt 44
  • Harderwijk: De Vischpoort
  • Deventer: De Waag
  • Deventer: Het Gemeentehuis
  • Doesburg: Het Stadhuis

Kerstwandeling Lemelerberg 17 december 

Op zondag 17 december wordt er vanaf camping de Lemeler Esch een kerstwandeling georganiseerd. Zo is er een levende kerststal, paard met koets, midwinterhoornblazers, schaapskudde en kids kunnen broodjes bakken.

Kerstmarkt Zwolle 16 en 17 december 

Ook Zwolle heeft dit jaar een kerstmarkt en plein winterwarmte in het centrum. Er staan allerlei kraampjes en er is veel muziek in de stad.  De kerstmarkt is in het weekend van 16 en 17 december. Op 7 december is er een kerstmarkt op boerderij de Eemhoeve. Op 9 december is er een kerstmarkt op de Oude Mars in Zwolle.

kerst rodetorenplein

Kerst Rodetorenplein 15 t/m 24 december

Kom in de kerstsfeer op het Rodetorenplein in Zwolle. Hier vind je ouderwetse kerststalletjes en voor de kids is er een antieke draailmolen.

Kerstmarkten in Elburg, Kampen, Deventer, Hattem en op kasteel Cannenburch

Wie kent ze niet (van naam) de kerstmarkten in Deventer, Elburg en Kampen.  In het weekend van 8, 9 en 10 december worden de kerstmarkten in Elburg en Kampen georganiseerd. Zo kun je naar Winter in de Vesting in Elburg, Kerst in oud Kampen en het Charles Dickens festijn in Deventer is op 16 en 17 december. Bij alle kerstmarkten ga je terug in de tijd en beleef je de kerst zoals Scrooge. Er wordt van 9 t/m 11 december ook een kerstmarkt op kasteel Cannenburch georganiseerd. Ook in Hattem hebben ze op 8 december een Winterfestijn met kerst en wintersfeer. 

Winterdroom orchideeën hoeve

WinterDroom in Junglepark de  Orchideeën Hoeve t/m 31 december 

De decembermaand ( vanaf 8 december) staat bij de Orchideeën hoeve in teken van WinterDroom.  Het park is prachtig aangekleed met duizenden lichtjes en er zijn speciale kaarsjesavonden waarop de kerstelfjes tevoorschijn komen om duizenden kaarsjes en lampjes te ontsteken in het park. 

Lichtjeswandeling bij Bezoekerscentrum Nunspeet op 28 december en 5 januari

Op donderdag 28 december en vrijdag 5 januari is het bos weer sfeervol verlicht!  De kinderen toveren een leeg blik om tot een mooi lantaarntje en gaan het schemerige bos in. Met het lantaarntje in de hand, worden de lichtjes gevolgd die de route aangeven. Daarna gezellig een broodje bakken bij het kampvuur.  De wandeling kan tussen 17.00 uur en 19.00 uur gestart worden.

Verlichte boerderijenroute en verlichte trekkertocht in Salland & Kamperveen

Op vrijdagavond 15 december organiseert Salland Boert en Eet Bewust en LTO Salland een prachtige verlichte boerderijenroute. Samen met Sallandse ‘boeren en buitenlui‘ zetten zij het Sallandse buitengebied in de spotlights!  Op 14 december staan de boerderijen in Zalk en Kamperveen in het licht. Op 28 december is er een trekker lichtjestocht in de IJsseldelta. 

Salland =>

Zalk & Kamperveen =>

IJsseldelta =>

lichtjeswandeling Zwolle

Lichtjeswandeling door Engelse Werk in Zwolle

Al jaren een groot succes; op 3e Kerstdag de lichtjeswandeling in het Engelse Werk. Dé Lichtjeswandeling Zwolle, een heerlijke winterwandeling in park Het Engelse Werk, staat  voor de vijfde keer in de agenda op 27 december 2023. Je kunt starten vanaf 18.30 uur.

Lichtjeswandeling =>

lichtjeswandeling weerribben

Lichtjestocht Weerribben 28 december

Staatbosbeheer organiseert op 28 december in de Weerribben vanaf bezoekerscentrum in Blokzijl een lichtjestocht voor jong en oud. Je gaat met een gids op pad en na afloop is warme chocomelk/glüwein met een oliebol. 

IJsbanen in de regio

De tijdelijke ijsbanen in het centrum van een stad of dorp zijn dit jaar schaars in deze regio. Er is wel ijsbaan in het centrum van Raalte,  Ermelo en Harderwijk (alle drie tlm 6-1-24). Helaas is er geen ijsbaan in Zwolle centrum.

 

Mega Sport & Speel Spektakel van 2 t/m 4 januari

Sportcomplex On Campus bij Hogeschool Windesheim wordt in de 2e week van de kerstvakantie weer omgetoverd tot Mega Sport & Speel Spektakel. Kids van 4 tot 14 jaar kunnen hier 3 dagen lang spelen, sporten, springen, klimmen, lasergamen, dansen én zwemmen. Nergens anders in Zwolle vind je zoveel activiteiten onder één dak. 

Kerst met de zandtovenaar & Scrooge live op TV

Op zich zijn het geen uitjes, maar superleuk om met je gezin naar te kijken: Kerst met de zandtovenaar en Scrooge live. Prachtige verhalen met artiesten die het kerstverhaal en over Scrooge vertellen. Scrooge live wordt op 15 december live vanuit Waalwijk uitgezonden. De zandtovenaar heeft 5 uitzendingen vanaf ca. 17 december.

Zandtovenaar agenda =>

Scrooge live =>

Overige uitjes in de vakantie

Museum ANNO

Museum ANNO in Zwolle heeft voor deze kerstvakantie een bomvolle agenda met leuke kinderactiviteiten.

Theater en bioscoop uitjes

Naast het sprookjesfestival zijn er nog veel meer kindervoorstellingen te zien in de theaters. En er zijn natuurlijk ook prachtige kinderfilms te zien zoals  Wish, Wonka, Juf Braaksel, Masha en de Beer en Vogelvlucht Maak er met je kind(eren) een gezellig bioscoopuitje van. 

Binnenpret in een speelparadijs

Wat is het toch heerlijk voor kinderen om lekker te spelen en te ravotten in een indoor speelparadijs. En de meesten hebben wifi en heerlijke horeca zodat ook mama en papa zich prima vermaken. We hebben de meeste  indoor speelparadijzen  voor je uitgezocht.

Sportieve en andere indoor uitjes

De kerstvakantie is bij uitstek geschikt om lekker binnen te spelen. Naast speelparadijzen kun je ook heerlijk gaan zwemmen of  jumpen bij Funzone Zwolle,  indoor voetballen bij Skills of lekker gaan skiën bij Snowsports Zwolle. En dacht je van een escape deze vakantie of met een aantal een citygame Zwolle of Nature game in het bos te doen?

uitjes in natuur Go-Kids

Uitjes in de natuur

Ga je liever met droog weer de natuur in en wil je liever natuuruitjes beleven. Dat kan ook, want er wordt weer genoeg georganiseerd door Staatsbosbeheer en  Natuurmonumenten. Check de agenda voor leuke natuur uitjes in de kerstvakantie. 

Horeca Go-Kids Zwolle

Kindvriendelijke horeca adresjes

De kerstvakantie is bij uitstek geschikt om even lekker wat buiten de deur te eten of te drinken.  De kindvriendelijke restaurants in onze regio zijn helemaal in kerstsfeer en dat maakt het extra gezelliger. Zwolle en omgeving heeft genoeg leuke horeca adresjes voor een kopje koffie, limonade of warme chocomelk, maar er zijn ook genoeg kindvriendelijke restaurants om gezellig een hapje te eten met de kids.

'Oude bomen vangen veel winst!' in Zwolle 

De komende jaarwisseling vindt voor de 36ste keer de grote kerstbomenactie 'Oude bomen vangen veel winst!' in Zwolle plaats. Kinderen die een kerstboom inleveren krijgen een leuke beloning.

De kerstbomenactie vindt plaats op woensdag 3 en 10 januari van 13.00 tot 16.00 uur. Kinderen tot en met 15 jaar kunnen de kerstbomen op verschillende locaties in Zwolle inleveren. Ieder kind ontvangt voor één ingeleverde boom € 0,20 én een stempel op de stempelkaart. Met een volle stempelkaart (tien stempels) mogen de kinderen gratis zwemmen in Zwembad De Vrolijkheid.

 

Fijne Decembermaand!

 

Update datum: eind november 2023