Herfstvakantie in het Nederlands Bakkerijmuseum
Hattem – Tijdens de herfstvakantie (van 19 oktober t/m 2 november) staat de rijke
geschiedenis van speculaas centraal in het Nederlands Bakkerijmuseum. Het o zo bekende
koekje heeft alles te maken met de VOC, Sinterklaas en een fietsenmaker uit Deventer.
Speculaas is een eeuwenoude lekkernij die met zijn kruidige smaak een warm gevoel teweeg
brengt tijdens de laatste koude maanden van het jaar. De eerste koekplank stamt al uit de
17 e eeuw. Specerijen zoals kaneel, peper en nootmuskaat, die dankzij de VOC ook in
Nederland verkrijgbaar werden, gaven hun specifieke smaak aan dit populaire koekje dat
meer en meer zijn weg naar de consument wist te vinden. Door de toenemende populariteit
bedacht rijwielfabriek Burgers in Deventer een machine waarmee speculaas vele malen
sneller geproduceerd kon worden dan voorheen.
Is uw nieuwsgierigheid gewekt? Kom dan tijdens de herfstvakantie (van 19 oktober t/m 2
november) naar het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem.
Het museum wil de jeugd graag kennis laten maken met een eeuwenoude traditie. Daarom
leren kinderen tijdens de herfstvakantie zelf speculaaspoppen bakken met gebruik van een
originele koekplank. Er is een spannende speurtocht beschikbaar zodat ook het educatieve
gedeelte niet wordt vergeten én het museum toont prachtige koekplanken waarin de
schoonheid van het gedetailleerde houtsnijwerk wordt belicht.
Ook de innerlijke mens wordt in het Nederlands Bakkerijmuseum niet vergeten.
De sfeervolle poffertjessalon biedt u naast overheerlijke poffertjes, verse taartjes, heerlijke
broodjes en dampende koffie. Zo ziet, ruikt en proeft u de historie van de ambachtelijke
bakkerij.
LET OP: RESERVEREN VOORAFGAAND AAN UW BEZOEK IS IN HET BAKKERIJMUSEUM
VERPLICHT!