Een dagje naar het strand in Zeeland

Wij als inwoners van Zeeland, maar natuurlijk ook onze gasten, de toeristen, zijn er veelvuldig te vinden: op het strand. Nu ben ik zo bevoorrecht dat wij dus ook daadwerkelijk binnen vijf minuten op het strand staan. Dat resulteert er wel in dat wij vaak korter gaan.

Ik zoek zelf het liefst het strand op wat rustigere momenten op, dus niet midden op die ene mooie zomerdag; op die dagen ga ik juist het liefst in de avond, na het eten. Als de grootste drukte weer weg is. Of in de lente of herfst, gewoon zomaar even na school. Meestal is het strand dan 'van ons'. En dat vind ik heerlijk. Maar goed, ik dwaal af. Het strand dus

Naar welk strand ga je?

Wij hebben inmiddels onze voorkeuren. Af en toe zoek ik een andere op, afhankelijk van met welk doel ik naar het strand ga. 

Ga ik op een dag dat het niet bloedjeheet is, dan neem ik graag onze hond mee en zoek ik dus een strand op waar ze mee naar toe kan. Op dat moment maakt de waterkwaliteit en diepte me niet zo veel uit, er gaat tenslotte niemand zwemmen.

 

Ga ik toch op die mooie zomerdag met de kids verkoeling zoeken, dan kijk ik wel naar de diepte van het water, of er een poeltje is bijvoorbeeld en, eerlijk is eerlijk: of ik de duinen over moet met handdoeken, tentje, koelbox, twee identieke ballen, twee identieke scheppen en net zulke emmers (want op het strand wil ik geen geruzie;) ). Dan is een wat vlakkere overgang wel zo prettig. 

Waar let je op bij het uitkiezen van een strand?

Iedereen heeft zo zijn eigen eisen aan een strand. Denk aan

  • Hoe snel wordt het water diep?
  • Hoe is de stroming?
  • Hoe druk wordt een strand bezocht en hoe overzichtelijk is het strand (ik moet er niet aan denken een van de kinderen kwijt te raken!) 
  • Zijn er sanitaire voorzieningen?
  • Is er een strandtent in de buurt (ijsje!)?
  • Hoe is de overgang?
  • Hoe zit het met parkeren bij het strand?

Welk strand is nou geschikt?

Het is natuurlijk níet-te-doen om alle stranden in Zeeland hierop te beoordelen voor jullie. Maar: er is een soort 'keurmerk' voor stranden, waar wel op een aantal van deze punten is gelet. De 'blauwe vlag'.

Op deze pagina lees je daar meer over en zie je welke stranden in 2019 een Blauwe Vlag hebben gekregen. 

 

Nog meer tips voor een dagje strand

In de navigatie van deze pagina kun je naar de overige pagina's die we hebben voor een dagje strand. Je kunt ook hier kiezen:

Wat betekenen de waarschuwingsvlaggen?

Handige spullen voor op het strand

Handige strand-hacks voor ouders

Welke stranden in Zeeland hebben een Blauwe Vlag? 

 

Denk aan het getij!

Ik kan geen tips voor het strand schrijven zonder dit mee te geven:

Het getij is verraderlijk. Mensen alsjeblieft denk hieraan. Er zijn plekken in Zeeland waar zandbanken al eerder voor problemen en helaas zelfs doden hebben gezorgd. Het ene moment sta je lekker bij de zee te kijken, het volgende moment kijk je naar achter en blijk je al omringd te zijn door het water. Deze plekken staan aangegeven op de borden bij de overgang. Er wordt voor gewaarschuwd, geef hier gehoor aan. Ga je een strandwandeling maken dan kan het natuurlijk gebeuren dat je niet alle borden ziet, je gaat tenslotte niet steeds terug naar de overgangen. Check dan van tevoren hoe laat het vloed wordt. 

Waar zie je hoe laat het eb of vloed is?

Er zijn verschillende manieren. Als je maar zoekt naar de plek waar je bent of naar toe gaat, want de getijden verschillen per plaats. Je kunt dit bijvoorbeeld doen via de website van Rijkswaterstaat, door te zoeken in Google op de gemeente waar je je bevindt in combinatie met 'getijden', of door een getijden-app te downloaden. 

 

Log In