Een dagje strand in Zeeland: heerlijk! 

Maar weet jij eigenlijk wat alle vlaggen betekenen die je op de stranden ziet? Dat kan wel handig zijn natuurlijk. Sterker nog, dat kan heel belangrijk zijn. Van de rode vlag ga ik stiekem uit dat iedereen de betekenis wel kent, maar die andere... 

Daarom hebben we een overzicht van de strandvlaggen en de betekenissen ervan gemaakt, gewoon zodat je weer even weet hoe dat ook alweer zat. 

Vlaggen op het strand: wat betekenen ze?

Rode vlag

Zie je een rode vlag op het strand? Jammer, maar zwemmen gaat hem niet worden op dit strand. Zwemmen en baden is verboden bij de rode vlag, omdat het op dat moment te gevaarlijk is. 

Rood-gele vlag

Op de een of andere manier schrik ik altijd als ik vanaf de overgang deze vlag zie, het rode geeft me het idee dat we de zee niet in kunnen. Maar niets is minder waar: deze vlag betekent dat er lifeguards aanwezig zijn. 

Gele Vlag

De gele vlag is een waarschuwing. Zwemmen en baden wordt afgeraden, maar het is nog niet verboden. Ga je toch zwemmen, dan moet er extra goed worden opgelet. 

Oranje windzak

Bij het zien van de oranje windzak mag je wel het water in, maar niet met je luchtbed. Of opblaasbare tompoes. Of welk drijfmiddel dan ook. De wind of stroming zorgt er voor dat je snel kunt afdrijven, wat natuurlijk gevaarlijk is. 

Zwart-wit geblokte vlag

De zwart-wit geblokte vlaggen betekenen dat watersporters hun sport hier mogen uitoefenen. Dat houdt dus in dat het niet verstandig is om precies op dat stuk te gaan zwemmen. Tip: kijk waar de tweede vlag staat: meestal staan er twee vlaggen om een watersportgebied af te bakenen. Zo weet je precies tot waar ze voorbij mogen sjezen en dus ook waar jullie dan wel veilig kunnen zwemmen. 

 

De blauwe vlag

Zie je een blauwe vlag zoals hierboven? Dat is geen signaal van de lifeguards, maar een erkenning die het strand waar je je bevindt heeft verkregen voor onder andere de veiligheid en het schone strand. Zolang je niet ook een van bovenstaande waarschuwingen ziet, zit je hier dus prima! Meer over de blauwe vlag lees je hier

 

Zo, nu je kennis van de waarschuwingsvlaggen weer is opgefrist, is het wel tijd voor iets leuks. Toch? Zo hebben we bijvoorbeeld een aantal hele handige spulletjes voor op het strand verzameld. Leuk om te hebben, soms ook om je over te verbazen ;) Je ziet de spulletjes hier

Ook is er een verzameling met hacks voor ouders op het strand. Die zie je hier. Je leest er bijvoorbeeld waar je je geld kunt verstoppen en hoe je makkelijk zand van de voetjes af krijgt. 

Veel leesplezier!

Log In