Het regent en de blaadjes vallen van de bomen, herfst! Op de Veluwe worden onder andere paddenstoelspeurtochten georganiseerd! Bekijk ze hieronder 🍄

Paddenstoelen zoeken in het Orderbos

Sommige paddenstoelen dragen rokjes, anderen hebben kale koppen of zijn slijmerig. Er zijn erbij die stinken en er zijn ook paddenstoelen die zoet ruiken. Allemaal hebben ze een functie in de natuur. Ga ze ontdekken samen met de boswachters en laat je verbazen! Tip van de boswachter: neem een spiegeltje mee om ook de onderkant van de paddenstoelen te bekijken. 

Vooraf online reserveren is noodzakelijk.

  • Tijd: start om 14.00 uur. Duur: ca. 2 uur.
  • Data: 11 oktober
    Deelname: 5,00 euro p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar 2,50 euro p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas.
  • Opmerking: neem een spiegeltje mee.
  • Startlocatie: de voormalige Politieacademie aan De Kleiberg 15, 7312 SN in Apeldoorn.
  • Informatie: Hans Keppel en Nel Schutz, tel. 06-15363228 of Herman Heskamp, tel. 06-16862394.
  • Reserveren en betalen: vooraf online reserveren is noodzakelijk. Dit kan door te klikken op onderstaande reserveerbutton. Betalen kan via iDEAL of creditcard.

Paddenstoelenwandeling in Berg & Bos

Vliegenzwam, aardappelbovist, zwavelkopje of geweizwammetje…..beeldende namen voor een aantal paddenstoelen die in onze bossen te vinden zijn. Wie gaat er mee op zondag 18 oktober speuren naar paddenstoelen in Park Berg en Bos. IVN natuurgidsen zetten een gemarkeerde route uit die iedereen in zijn eigen tempo kan lopen tussen 11.00 en 16.00 uur. De route is bewegwijzerd en loopt in èèn richting, rekening houdend met de corona voorschriften van de overheid.

Onderweg maak je kennis met verschillende soorten paddenstoelen die van namen zijn voorzien. Vergeet vooral geen spiegeltje mee te nemen, om onder de hoedjes te kunnen kijken. Wetenswaardige en komische anekdotes over de mysterieuze herfstvruchten zijn op tekstpanelen langs de route te lezen.
De start vindt plaats op het Acaciaplein bij de Speelweide.
Tijdens de herfstvakantie tot en met vrijdag 23 oktober  blijven de bordjes staan en is de route individueel te lopen.

Paddenstoelenwandeling in Putten

Speur naar bijzondere paddenstoelen in het bos. De bekendste is wel de rood met witte stippen, de vliegenzwam. Maar wist je dat er ook hele andere paddenstoelen zijn? Hele kleine, felgele of gifgroene bijvoorbeeld. Tijdens de wandeling door het Sprielder- en Speulderbos kun je op de Zoekkaart de juiste paddenstoelen vinden. Bij de VVV krijg je een echte 'Paddenstoelen Speurzoekerspakket' mee.

  • € 7,95 Het paddenstoelspeurzoekerspakket kost €7,95.

Zelf op zoek naar paddenstoelen!

Uiteraard kun je ook zelf op zoek naar paddenstoelen op de Veluwe! 👇🏽

Paddenstoelenparadijs 

Het Leuvenumse bos is een waar paddestoelenparadijs. Liefhebbers komen jaarlijks van heinde en verre en gaan ervoor door de knieën. Gewoon langs het wandelpad ontdek je al gauw tientallen soorten. “Niet alleen de bekendere soorten als vliegenzwam en elfenbankje, maar ook wat minder alledaagse met prachtige namen als kluifjeszwam, gewoon denneveertje en gestreept nestzwammetje,” vertelt boswachter Mirte Kruit van Natuurmonumenten, met de blaadjes nog in haar haar van het knielen op de bosbodem.

Belangrijk is dat je de paddenstoelen laat staan niet plukt!