Het regent en de blaadjes vallen van de bomen, herfst! Op de Veluwe worden onder andere paddenstoelen 🍄 speurtochten georganiseerd! Bekijk ze hieronder.


Paddenstoelen bij bezoekerscentrum Nunspeet

Paddenstoelen zoeken Herfst Nunspeet op de Veluwe
Wist je dat paddenstoelen heel nuttig zijn en 'afval ruimen' uit de natuur. Paddenstoelen zijn een soort stofzuigers. In het Zandenbos bij Bezoekerscentrum Nunspeet vind je de HEKSENBOTER of runbloem (Fuligo septica). Heksenboter is een slijmzwam in de familie Physaraceae. Het bestaat uit een geel plasmodium dat zich kan verplaatsen en daarbij een vaak glanzend kruipspoor achterlaat. Heksenboter voedt zich met micro-organismen. Hij komt algemeen voor op dood hout.
Kom zoeken! ➤


Paddenstoelenwandeling in Putten

Paddenstoelen
7 oktober: Speur naar bijzondere paddenstoelen in het bos. De bekendste is wel de rood met witte stippen, de vliegenzwam. Maar wist je dat er ook hele andere paddenstoelen zijn? Hele kleine, felgele of gifgroene bijvoorbeeld. Wandel op 7 oktober een hele mooie wandeling door het Sprielder- en Speulderbos.
Meer weten? ➤


Paddenstoelen excursie 

Paddenstoelen op de Veluwe
20 oktober: De herfst is begonnen en er staan een heleboel paddenstoelen in het bos. Ga op 20 oktober samen met de boswachter op zoek naar paddenstoelen. Nog interessanter is om te horen welke rol verschillende soorten paddenstoelen spelen in het bos. Wist je dat paddenstoelen net mensen zijn? Je hebt teamspelers, opruimers en pestkoppen (symbionten, saprofyten en parasieten). En je zult leren dat zelfs de pestkoppen onder de paddenstoelen nuttig zijn. 
Tip van de boswachter: Plukken doen we niet, fotograferen mag wel.
Meer weten? ➤


Zelf op zoek naar paddenstoelen

Uiteraard kun je ook zelf op zoek naar paddenstoelen op de Veluwe! Vergeet dan niet een spiegeltje mee te nemen om onder de paddenstoelen te kunnen kijken. Of maak een foto met je telefoon, kun je nog goed inzoomen om de details te bekijken ook.


Paddenstoelenparadijs

Het Leuvenumse bos is een waar paddestoelenparadijs. Liefhebbers komen jaarlijks van heinde en verre en gaan ervoor door de knieën. Gewoon langs het wandelpad ontdek je al gauw tientallen soorten. “Niet alleen de bekendere soorten als vliegenzwam en elfenbankje, maar ook wat minder alledaagse met prachtige namen als kluifjeszwam, gewoon denneveertje en gestreept nestzwammetje,” vertelt boswachter Mirte Kruit van Natuurmonumenten, met de blaadjes nog in haar haar van het knielen op de bosbodem.
Belangrijk is dat je de paddenstoelen laat staan en niet plukt!


Paddenstoelenwandeling in Berg & Bos

Paddenstoelen
Wie gaat er mee met IVN op speuren naar paddenstoelen in Natuurpark Berg en Bos? Samen met een natuurgids op pad in Apeldoorn. IVN natuurgidsen zetten een gemarkeerde route uit die iedereen in zijn eigen tempo kan lopen. De route, die ook tijdens de Herfstvakantie blijft staan, is bewegwijzerd. 
Meer weten? ➤


Zandverstuiving Wekersomse Zand

Met kinderen wandelen bij een zandverstuiving. Is wandelen in een mega zandbak. Altijd een groot succes dus! Actief stuivend zand komt buiten Nederland bijna niet meer voor in Noordwest Europa, maar nog wel op het Wekeromse Zand bij Wekerom. Op het Wekersomse Zand zijn twee mooie wandelingen voor kinderen uitgezet. 
Er zijn hier in de herfst zeldzame paddenstoelen te vinden zoals de gele ridderzwam, de witbruine ridderzwam, de dennesatijnzwam en diverse wasplaatsoorten. In het natuurgebied Wekeromse Zand is naast het actief stuivende zand ook veel hei en bos. Je ziet hier als je geluk hebt ook nog moeflons, een wilde schaapsoort.
Lees meer! ➤


Paddenstoelen zoeken

Mocht het nou echt alleen maar regenen deze herfst, kruip dan lekker met een dekentje op de bank en bekijk dit leuke filmpje van Het Klokhuis. Erg interessant, ook voor je kinderen.

Veel plezier

Liefs Judith