Met kinderen naar een museum... is dat nou leuk? Jazeker wel, als je het juiste museum kiest! Gelukkig zijn er heel veel toffe kindermusea te vinden in Nederland. Wij zetten de leukste musea voor kinderen per provincie voor je op een rij!

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Rijksmuseum in Amsterdam
Meer weten

Rijksmuseum in Amsterdam

Museumstraat 1, Amsterdam

Het Rijksmuseum zit vol met spannende verhalen. In dit kasteelachtige gebouw bevinden zich namelijk ... bekijk

 

Met kinderen naar een museum!

Kinderen zijn heerlijk nieuwsgierig en leergierig. Door ze van jongs af aan regelmatig mee te nemen naar een museum stimuleer je dat en ontdekken ze allerlei fantastische dingen. Maar is een museum wel leuk voor kinderen? Ja! Is een museumbezoek niet te saai? Nee! Veel musea doen van alles om aantrekkelijk te zijn voor kids. Je doet de kinderen een plezier door ze mee te nemen naar zo'n kindvriendelijk museum!

E-magazine met kindermusea per provincie

Wij hebben heel veel kindermusea voor je op een rij gezet in een mooi e-magazine. Je vindt er superleuke musea voor het hele gezin, handig gegroepeerd per provincie:

Kindermusea in heel Nederland

Het is superleuk om lekker veel musea te ontdekken. Ken jij alle leuke kindermusea bij jou in de buurt? En in de provincie waar je woont? En waar je op vakantie gaat? Onze regiomanagers hebben een overzicht gemaakt van leuke kidsproof musea per provincie, handig om eens te kijken of er nog interessante musea zijn waar jullie nog niet zijn geweest. 

Leukste musea voor kinderen - volgens Go-Kids

In ons e-magazine vind je uitgebreide informatie over heel veel heerlijke kindermusea in heel Nederland. Als tipje van de sluier laten we je hier alvast een aantal pareltjes zien:

Oorlogsmuseum Medemblik

Oorlogsmuseum Medemblik
Oorlogsmuseum Medemblik

Kan jij de geheime schuilzolder vinden en los jij de puzzels op in het jaren ’40 dorpje? Bezoek het kindvriendelijke Oorlogsmuseum Medemblik voor een actieve en leerzame ervaring over de Tweede Wereldoorlog. Hier kan je Experience tours volgen volgens Escaperoom-concept (niet in een opgesloten ruimte!). Tevens kan je een rondrit maken in een echte Tweede Wereldoorlog Legertruck.

Check dit toffe museum!

GeoFort | Herwijnen

Science Museum Geofort
Science Museum GeoFort

Kom naar GeoFort, het spannende forteiland in de Betuwe, waar alles om de toekomst van de planeet aarde draait! Beleef met je gezin wereldse thema’s in de GeoExperience, dat is het ‘intelligente’ doolhof of stap in de lift die zich dwars door de aardbodem boort en bezoek de avontuurlijke Speurtuin en wandel over de Telephone Trail.

Perfect uitje met kinderen!

Natuurmuseum Fryslân | Leeuwarden

Natuurmuseum Fryslân
Natuurmuseum Fryslân

In Natuurmuseum Fryslân staat zelf doen centraal. Je kunt hier de natuur zien, horen en ruiken. Maar ook voelen. Hier ga je op avontuur in de natuur, de Friese natuur. De nieuwste tentoonstelling gaat over dino's, maar ook over dieren van nu: Dino Dubbelgangers. Met als hoogtepunt het skelet van een Thescelorsaurus! 

Naar de dino's in Friesland

Joods Museum junior | Amsterdam Centrum

Joods Museum Junior
Joods Museum Junior

Het Joods Museum junior is ingericht als een Joods huis. Je leert hier meer over de Joodse cultuur, levenswijze en het jodendom in Nederland. Ontdek de diversiteit van het Joodse leven in de woonkamer en bak een challe (gevlochten broodje) in de keuken. In de studeerkamer leer je over de Tora en oefen je de Hebreeuwse taal. Tijdens schoolvakanties zijn er vaak extra activiteiten.

Alles over Joods Museum junior

Marinemuseum | Den Helder

Marinemuseum Den Helder
Marinemuseum Den Helder

In het Marinemuseum in Den Helder beleef je de marine op én onder zee. Klim door het luik van onderzeeboot Tonijn, kijk door de periscoop en luister naar de verhalen van oud-opvarenden.  Test in ‘Navy Games’ je eigen skills met de vaarsimulatie, World of Warships of een potje Zeeslag.Kortom; leer alles over de Nederlandse Marine met meer dan 500 jaar marinegeschiedenis op één plek.

Alles over het Marinemuseum

Museum Broekerveiling | Broek op Langedijk

Museum Broekerveiling - Broek op Langedijk
Museum Broekerveiling

Bij Museum Broekerveiling is geschiedenis geschreven! Hier is de doorvaarveiling bij afslag ontstaan dat nu nog steeds bij alle grote veilingen wordt gebruikt. Je ziet niet alleen hoe het er vroeger aan toeging, je ondergaat het allemaal zelf! Biedt bijvoorbeeld mee op de boot met groenten. De veilingklok begint en als je op de knop drukt, heb je het voor dat bedrag gekocht!

Kijk hoe leuk, zo'n veiling!

Rijksmuseum | Amsterdam-Zuid

Rijksmuseum Amsterdam
Rijksmuseum

In het Rijksmuseum vind je meer dan 8.000 schatten; van een vliegtuig tot poppenhuis, de wereldberoemde Nachtwacht en honderden wapens en scheepsmodellen. Ontrafel samen de geheimen met het digitaal familiespel of ga met de allerkleinsten op pad met de knuffelbare audiotour van Pim & Pom. Ook tijdens de schoolvakantie en gedurende de hele familiemaand in oktober is er éxtra veel te beleven.

Ontdek het Rijksmuseum

Maritiem Museum Rotterdam

Maritiem Museum Rotterdam
Maritiem Museum Rotterdam

In de eigentijdse tentoonstellingen van het Maritiem Museum Rotterdam leren jonge en oude avonturiers meer over de maritieme wereld. Er is van alles te beleven voor kinderen: werkplaatsen met demonstraties, toffe activiteiten in de vakanties (speurtocht in de museumhaven, dekszwabberen, zeemansknopen leggen en allerlei workshops. En: vanaf eind oktober is er een nieuwe kinder-doe-tentoonstelling: Plons!

Ontdek de Rotterdamse haven!

Zuiderzeemuseum | Enkhuizen

Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is leuk én leerzaam voor jong en oud! Speel in het sfeervolle buitenmuseum, net een echt vissersdorp, samen Oudhollandse spelletjes, kruip in de schoolbanken van 1930 of ga op ontdekking bij ‘Expeditie Waterwerken’! En in het binnenmuseum is er nóg meer te ontdekken over deze vroegere Zuiderzee; een ‘Zee vol verhalen’. 

Meer over het Zuiderzeemuseum

WONDR Experience | Amsterdam-Noord

WONDR Experience Amsterdam
WONDR Experience

Maak je klaar voor een uniek avontuur tijdens de WONDR Experience in Amsterdam. Deze interactieve ervaring nodigt je uit om je innerlijke kind los te laten en te genieten van de levendige magie die je omringt. Bereid je voor op een explosie van kleur en opwinding! Mis deze buitengewone reis vol creativiteit en plezier niet. Tijdens KIDS TIME zijn er speciaal aangewezen uren voor gezinnen.

Explosie van kleur!

Kasteel Groeneveld

Kabouterzolder in Kasteel Groeneveld
Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld is een walhalla voor kinderen. Er zijn speurtochten voor alle leeftijden, binnen en buiten. Nieuw is het Moestuinspel Vibezzz! Kijk door de ogen van een hommel en maak te gekke opdrachten en raadsels. Of ga naar de interactieve zolder en word zelf een kabouter, voor je het weet ben je gekrompen! Ook de tuin wemelt van de kabouters… 

Walhalla voor kinderen

Museum Rembrandthuis

Museum Rembrandthuis Amsterdam
Rembrandthuis

Er valt van alles te beleven bij Rembrandt thuis! Hier ervaar je hoe Rembrandt van Rijn ooit leefde. Ga in de gratis multimediatour met het hondje van Rembrandt, Kwast, op avontuur. In de schoolvakanties kan je meedoen aan leuke demonstraties en workshops. Meng verf op de verfsteen en experimenteer met Rembrandts drogenaaldtechniek bij Rembrandt thuis! 

Meer over het Rembrandthuis

Vestingmuseum Naarden

Schuttersdag Vestingmuseum Naarden
Vestingmuseum Naarden

Elke derde zondag van de maand schieten de kanonniers met de echte kanonnen uit de tijd van Napoleon bij Vestingmuseum Naarden! Ga hiermee terug naar 1815 en hoor hoe de vesting verdedigd werd tegen indringers. Bovendien kan je op de foto met de kanonniers. Durf jij het aan? Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht op de indrukwekkende vestingwerken van Naarden.

Naar de kanonnen!

NEMO Science Museum | Amsterdam Centrum

NEMO Science Museum Amsterdam
NEMO Science Museum

In NEMO Science Museum ontdekt iedereen, van jong tot oud, hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn. In maar liefst vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops ervaar je hoe bijzonder alledaagse dingen zijn. Ontdek ook de nieuwe familietententoonstelling: Technium op de compleet vernieuwde 2e verdieping! 

Ontdek het bij NEMO

Museum van de 20e eeuw | Hoorn

Museum van de 20e eeuw - Hoorn
Museum van de 20e eeuw in Hoorn

Gevestigd in een oude gevangenis trekt het Museum van de 20e Eeuw veel bezoekers. Verbaas je over huiskamers, keukens en winkels uit de twintigste eeuw. Ontdek de grootste LEGO collectie met het eerste houten speelgoed van LEGO, de eerste plastic steentjes en bouwwerken uit alle decennia. En ga op jacht naar de muizen die het museum onveilig maken. Een echt Feest der Herkenning.

Feest der Herkenning

Cobra Museum | Amstelveen

Cobra Museum in Amstelveen
Cobra Museum

De kunst van Cobra lijkt wel speciaal gemaakt voor kinderen! Kom langs bij Atelier CoBrA. Iedere woensdag en zondag, kan je hier creatief aan de slag. Laat je fantasie de vrije loop want daarbinnen zijn de mogelijkheden grenzeloos. Neem je tekening mee naar huis of laat het aan de muur prikken zodat het onderdeel wordt van een enorme collage die steeds verder door zal groeien.

Kunst in het Cobra Museum

Fort Kijkduin | Huisduinen (bij Den Helder)

Fort Kijkduin bij Den Helder
Fort Kijkduin

Ontdek het spannendste fort van Nederland waar kinderen op ontdekkingsreis gaan en afdwalen in de eeuwenoude gangen. Spelenderwijs leer je in Fort Kijkduin meer over de geschiedenis van het fort. Neem ook een kijkje in de diepte van de zee in het Noordzeeaquarium. Loop door de 15 meter lange tunnel waar vissen boven en onder je zwemmen. Je kan hier zelf haaien voeren!

Durven jullie de haaien te voeren?

Amsterdam Museum | Amsterdam Centrum

Amsterdam Museum
Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum is hét museum over Amsterdam: toen, nu en straks. Reis mee met de grappige en ondeugende duif Gigi door Amsterdam. In vogelvlucht ontdek je de geschiedenis van onze hoofdstad in de gratis speurtocht (ook leuk voor volwassenen). Onderweg kom je mooie, ontroerende en bijzondere schilderijen en voorwerpen tegen. Bovendien zijn kinderen tot 18 jaar gratis!

Op reis met duif Gigi

Huis Willet-Holthuysen | Amsterdam Centrum

Huis Willet-Holthuysen - Amsterdam
Huis Willet-Holthuysen

In het prachtige 17e-eeuwse grachtenpand Huis Willet-Holthuysen leidt het vrolijke hondje Sammie je rond door het huis. Stap in het verleden. Ontdek samen alle kamers en de bijzondere verhalen van dit eeuwenoude pand en zijn inwoners in deze gratis speurtocht (ook leuk voor volwassenen). Kinderen onder de 18 jaar hebben bovendien gratis toegang!

Stap in het verleden met hondje Sammie

The Upside Down | Amsterdam Zuid

The Upside Down - Amsterdam
The Upside Down

The Upside Down is 's werelds grootste upside down social media experience, met meer dan 25 unieke kamers en decors. De experience biedt een kleurrijke ervaring voor je brein. En dat is niet alles! Ze zetten je wereld letterlijk op zijn kop! Hier kan iedereen zich weer even kind voelen in een wondere wereld voor optische illusies, upside down kamers en fotogenieke decors. 

Ondersteboven bij The Upside Down

Westfries Museum | Hoorn

Westfries Museum in Hoorn
Westfries Museum

In het leeggeruimde Westfries Museum is de tijdelijke expositie Rembrandt, de fotograaf te zien. Er zijn ruim 200 originele etsen van hem te bewonderen! Nog nooit waren zoveel etsen van hem te zien in Nederland. Ga zelf op onderzoek uit en kom meer te weten over Rembrandt: maak een Rembrandt-selfie, bezoek de Zolder van Rembrandt en zoek de dieren in zijn etsen met de Beestenbende-tour.
Alleen te zien van 22 juni t/m 3 november 2024

Rembrandt, de fotograaf

World of Dinos | Amsterdam Sloterdijk

World of Dinos - Amsterdam
World of Dinos

Deze zomer nemen levensgrote dinosaurussen Amsterdam over met meer dan 60 levensechte dino’s. Met een brullende T-rex en een razendsnelle Velociraptor ga je weer even terug in de tijd. Help jij Ranger Tom in zijn onvergetelijke ontdekkingstocht? Trotseer in World of Dinos alle uitdagingen, kijk de meest angstaanjagende dino’s in de ogen en beleef de spannendste avonturen. Maar pas op! Je bezoek is niet zonder gevaar.

Nationaal Onderwijsmuseum | Dordrecht

Nationaal Onderwijsmuseum
Nationaal Onderwijsmuseum

Van lei tot laptop. Kom en ontdek het Nationaal Onderwijsmuseum!
Je eigen school herinner je tot in de details. Kom langs en reis terug naar de schooltijd van jouw (groot)ouders aan de hand van persoonlijke verhalen en bijzondere schoolspullen. Er is van alles te doen voor kinderen, zoals voorlezen in het Letterbos, een speurtocht, ontsnappen uit de Griezelbus van Paul van Loon en de familietentoonstelling Aahhh..!

Ontdek het Onderwijsmuseum!

Ook de foto bovenaan deze blog is afkomstig van het Nationaal Onderwijsmuseum!

Wat maakt een museum kidsproof?

Toegegeven: lang niet alle musea zijn geschikt om met kinderen te bezoeken. Er moet wel iets te doen/zien/horen zijn waar kinderen blij van worden, anders wordt het voor hen niet leuk - en daarmee voor jou ook niet. Gelukkig zijn er veel musea die goed hebben nagedacht over het kidsproof maken van hun aanbod.

Interactief & creatief

Allerlei musea hebben interactieve tentoonstellingen en activiteiten die speciaal zijn ontworpen voor kinderen. Ze kunnen bijvoorbeeld meedoen aan workshops waar ze heel creatief hun eigen kunstwerken kunnen maken.

Spelenderwijs educatief

Daarnaast zijn er vaak educatieve spellen en speurtochten die kinderen uitdagen om meer te leren over het onderwerp in dit museum. Het helpt natuurlijk wel als jouw kind dat onderwerp al interessant vindt, dus houd daar rekening mee bij het plannen van een museumbezoek met je gezin.

Vakantie-activiteiten voor kids

Tijdens de vakantieperiodes hebben kindvriendelijke musea extra veel leuke kinderactiviteiten en/of speciale tentoonstellingen. Houd daarvoor de Go-Kids agenda van de regio waar jij woont - of op vakantie bent - maar goed in de gaten!

Museumbezoek tijdens de vakantie

Ga je op vakantie in een ander deel van Nederland? Dat is de perfecte gelegenheid om ook kindermusea in een andere provincie te gaan ontdekken. Gelukkig hebben we bij Go-Kids heel Nederland in 25 regio's in kaart gebracht, zodat jij ook in de vakantie gemakkelijk een leuk museumbezoek met je gezin kunt plannen.

Wij hopen je met deze special een mooi overzicht gegeven te hebben, en vooral veel inspiratie! 

Log In