In de prachtige provincie Fryslân vindt je niet alleen veel water, maar ook heel wat kindvriendelijke musea, die je vanalles over Friesland, de geschiedenis ervan en de natuur vertellen. Een mooi moment om een deel van deze kindvriendelijke musea in een blog te plaatsen.

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Museum Martena Franeker
Meer weten

Museum Martena Franeker

Voorstraat 35, Franeker

Op muizenjacht bij Museum Martena In het hart van de prachtige historische binnenstad van Franeker s... bekijk

 
Natuurmuseum Fryslân
Meer weten

Natuurmuseum Fryslân

Schoenmakersperk 2, Leeuwarden

Op avontuur in Natuurmuseum Fryslân In Natuurmuseum Fryslân staat zelf doen centraal. Je kunt hier d... bekijk

 

Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden

Mis dit niet:

Er komt een Triceratops naar Leeuwarden! Tien jaar geleden vond Naturalis in Wyoming, USA een kudde van vijf Triceratops. Deze zomer gaan de dino’s op tour en kun je ze in vijf steden, waaronder Leeuwarden, bewonderen. Speciaal hiervoor is er een pop-up museum in de Blokhuispoort, in samenwerking met dbieb, Natuurmuseum Fryslân en Naturalis.

Pop-up museum in de Blokhuispoort:

In het pop-up museum sta je oog in oog met het skelet van een Triceratops. Hier ontdek je hoe de dino’s zijn gevonden en opgegraven, en leer je waarom de Triceratops een snavel, een nekschild en drie hoorns heeft. Het is bijzonder dat er vijf Triceratops samen zijn gevonden. Wat vertelt dat over hun gedrag?

Dino Dubbelgangers in Natuurmuseum Fryslân:

In Natuurmuseum Fryslân ontdek je meer over dino’s en vergelijk je ze met dieren van nu in de tentoonstelling "Dino Dubbelgangers."

Natuurmuseum Fryslân

Martena Museum in Franeker

Ontdek de geschiedenis van Franeker:

In dit stadskasteel leer je alles over de stad Franeker en zijn omgeving. Neem een kijkje in de werkkamer van de allereerste vrouwelijke student van Nederland, Anna Maria van Schurman, en ontdek de geschiedenis van de Universiteit van Franeker.

Martena Museum

Fries Museum in Leeuwarden

Leer (meer) over Friesland en de Friezen:

Het Fries Museum gaat helemaal over de Friezen en over Friesland, van de elf steden tot het platteland. Ga op avontuur en ontdek alles over Fryslân, hoor spectaculaire verhalen en volg spannende familieroutes.

Ontdek echte Friezen zoals Mata Hari en Grutte Pier. Of bezoek het Fries Verzetsmuseum en leer wat Friezen allemaal hebben meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog.

 

Eise Eisinga Planetarium te Franeker

Ontdek het zonnestelsel:

Aan het plafond van een prachtig grachtenhuis in Franeker hangt het oudste werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga.

Bij je bezoek krijg je uitleg in de Planetariumkamer. Deze uitleg duurt ongeveer 15 minuten en is ook voor kinderen erg geschikt. De rest van het museum, waaronder het raderwerk, kun je op eigen gelegenheid ontdekken.

Eise Eisinga

Museum Reddingboot op Terschelling

Boek een spannende verteltocht op de historische reddingschepen:

De oude motorreddingboot Brandaris vaart langs de Westpunt van het eiland naar de zandbanken waar zeehonden en zeevogels leven. Tijdens deze ruim 2 uur durende vaarexcursie ontdek je de natuur aan de westkant van het eiland. Er zijn vrijwel altijd zeehonden aanwezig – soms tientallen, soms honderden en soms zelfs wel duizend!

Museum Reddingboot Brandaris

Fries Scheepvaart Museum in Sneek

Beleef de geschiedenis van de scheepvaart in het kindermuseum:

Hijs de zeilen en roei mee op een Vikingschip, probeer of je een skûtsje kunt trekken, ontdek de werking van katrollen en bouw zelf een vlot. In het interactieve kindermuseum van het Fries Scheepvaart Museum leer je alles over de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland, door het zelf te ontdekken en beleven.

Ontdek de nieuwe gezinsroute als een schitterende zeemeermin of stoere piraat! Je mag een ooglapje of kroontje opzetten en krijgt een tas of kist mee waarin je alle spulletjes vindt die je nodig hebt om de opdrachten in het museum uit te voeren. Zo kun je de code kraken van de schatkist van Triton, de koning van de zee. Help je mee?

Museum Joure

Bewonder ambachtelijk vakmanschap én ga zelf aan de slag:

De eerste fabriek van Douwe Egberts is natuurlijk hét middelpunt van Museum Joure. Bekijk het winkeltje, het woonhuis en de fabriek waar Douwe Egberts Koffie en Thee ooit begon. Ga zelf aan de slag: maal je eigen koffie en maak je eigen thee en theezakje.

Neem bij de ingang een gereedschapskistje ‘Oan it wurk!’ mee. Aan de hand van het kistje ga je allerlei leuke dingen doen, zoals een theezakje maken en koffie malen. Ook zit er een bon in voor een lekker snoepje bij de Museumwinkel én een bon voor heet water om een kopje thee van jouw theezakje te maken bij het Museumcafé de Tunkeamer.

Museum Joure

Keatsmuseum in Franeker

Het oudste sportmuseum van Nederland:

In dit museum leer je alles over de historische ontwikkeling van de kaatssport. Kaatsen is een van de oudste balsporten, maar springlevend in Friesland. Ontdek alles over de sport en de helden die Friesland groot maakten.

Keatsmuseum

Museum Dr8888 in Drachten

In Museum Dr8888 leren kinderen op een verrassende manier over kunst. Spelenderwijs kunnen zij zich creatief ontwikkelen en leren begrijpen wat kunst is.

De Museumkoffer zit vol leuke opdrachten en materialen. Het maakt het museumbezoek actief en speels. De koffer is voor kinderen van 6 tot 14 jaar en bevat een doeboek en ondersteunend materiaal om de opdrachten mee te kunnen maken.

 

Museum Dr8888

De Spitkeet in Harkema

Ontdek het leven van vroeger:

Maak kennis met Jelle Dam die in een spitkeet opgroeide en later opkwam voor de arme bevolking op de heide. En zie Sjoerd uit de Wâl die in een holwoning woonde en de kost verdiende met stenen bikken. Beleef de indrukwekkende verhalen van mensen die in armoede leefden.

Spitkeet

ir. D.F. Woudagemaal te Lemmer

Ga mee op avontuur tijdens een kinderrondleiding:

Ontdek hoe stoom werkt in het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Ondertussen kunnen je ouders het bezoekerscentrum bekijken en genieten van het spectaculaire uitzicht over het IJsselmeer en de baai van Lemmer.

Het Woudagemaal is door ANWB-leden verkozen tot het leukste uitje van Friesland. Een bezoek aan het Woudagemaal is dus altijd leuk, maar tijdens de zomervakantie extra bijzonder!

Woudagemaal

Observeum in Burgum

Ontdek de magie van het Observeum:

Het Observeum in Burgum combineert een boeiend museum met een indrukwekkende sterrenwacht en een hypermodern digitaal planetarium. Laat je verwonderen door tentoonstellingen over archeologie en geologie.

Observeer

Afsluitdijk Wadden Center

Voor de hele familie:

Een dagje uit met de hele familie? Het Afsluitdijk Wadden Center is voor jong en oud! Speciaal voor de kleintjes is er de Bobby Fish speurtocht. Voor de oudere kinderen zijn er interactieve spellen en een VR-bril waarmee je een kijkje kunt nemen in de toekomstige vismigratierivier.

 

AWC

Skûtsjemuseum in Earnewald

In het Skûtsjemuseum leer je alles over het leven van de zeilschippers van vroeger. Bekijk de oude ambachten uit de scheepsbouw en ontdek de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag.

Aan de kade naast het museum liggen oude en gerestaureerde skûtsjes. Klaar om uit te varen en te ontdekken!

Skûtsje museum

Kortom, Friesland biedt een rijk aanbod aan musea die perfect zijn voor een gezinsuitje. Of het nu gaat om wetenschap, geschiedenis, natuur of cultuur, er is altijd wel een museum dat de nieuwsgierigheid en verbeelding van kinderen prikkelt. Plan een bezoek aan een van deze musea en geef de kinderen een dag vol leerzaam plezier!

Ben je op zoek naar meer uitjes in Friesland? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang de leukste uitjes in je mailbox:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Log In