Bezoek eens een museum met je kinderen, hartstikke leuk en leerzaam! Er zijn veel leuke musea in Drenthe waar kinderen het erg naar hun zin zullen hebben. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje. Mis je er één? Laat het ons weten en mail naar drenthe@go-kids.nl. 

Gevangenismuseum

Voor kinderen is er van alles te doen en te beleven in het Gevangenismuseum. Wil je iemand in de boeien slaan, je verstoppen in een oud cachot? Wil je weten hoe een gevangeniscel eruit ziet of een isoleer? Bij het Gevangenismuseum mag je overal in! Of maak een ritje in een echte oude Boevenbus. 

Er zijn verschillende activiteiten, zoals een Kids-escaperoom, een speurtocht, en een verhaal van De Vloek van Veenhuizen. Ook kun je je Kinderfeestje bij het museum vieren!

Meer informatie en activiteiten voor kinderen: Gevangenismuseum

Drents Museum

Het Drents Museum is een echte publiekstrekker voor jong en oud, gevestigd in een oud klooster. Je vindt er kunst, geschiedenis, oude en moderne prachtstukken, archeologische vondsten. Bij al de grote tentoonstellingen maakt het Drents Museum speciale Familieroutes vol kijk-, spel-, doe-, en denkopdrachten. 

In het Drents Museum kun je Het Grootste Poppenhuis van Nederland bezoeken. Of meedoen aan Code Energy, een energiek avontuur voor families met kinderen (8-14 jaar oud). 

Speelgoedmuseum Kinderwereld

In Speelgoedmuseum Kinderwereld is veel te zien voor kinderen, zoals antieke poppen, treinen, auto's, LEGO en oude speelautomaten. Er zijn ook veel mogelijkheden om echt te spelen. Er is een antieke draaimolen en je kunt je uitleven op de buitenspeelplaats. Kinderren vermaken zich ook prima op de knutselzolder of het treinpark. 

Bekijk de website van Kinderwereld voor meer informatie.

Hunebedcentrum

Drenthe is uitgeroepen tot de oerprovincie van Nederland. Om deze oerwereld te ontdekken mag een bezoek aan het Hunebedcentrum niet ontbreken. Waan jezelf in de prehistorie, de tijd van je vroegste voorouders, in het vernieuwde Hunebedcentrum. Op steenworp afstand van het grootste hunebed liggen de verhalen voor het oprapen, kom interactief in contact met de hunebedbouwers. Ben je nieuwsgierig naar het leven van de hunebedbouwers, met deze nieuwe expositie geniet je volop. En buiten, in het Oertijdpark, sta je oog in oog met de oermens. Bezoek het grootste hunebed van Nederland, dat mag je niet missen. 

Bekijk de website van het Hunebedcentrum voor meer informatie

Planetron

Weet jij hoe de Grote Beer eruit ziet? Of waar de Poolster staat? WEl eens de ringen van Saturnus gezien? Nee? Dan zou je ens een sterrenkijkavond in Planetron moeten bezoeken. Daar word je meegenomen naar verre, onbekende werelden. Kinderen krijgen aan het begin van de sterrenijkavond een vragenlijst uitgereikt, waarmee ze een sterrenkijkmedaille kunnen verdienen. Verder kunnen ze in de pauze lekker K'nexen en meedoen aan de wedstrijd 'wie bouwt het mooiste ruimteschip? 

Bekijk de website voor de geplande sterrenkijkavonden en meer informatie

Monumentendorp Orvelte

Orvelte is één van de mooiste dorpen van Nederland. Orvelte is een eeuwenoud esdorp dat in de 10e eeuw is ontstaan. De monumentale boerderijen en de straten, met kinderkopjes en oude klinkers, geven het dorp een unieke sfeer. Bezoek Orvelte én ontdek het verhaal van hét #OERDORP van Drenthe. 

Op de website van Orvelte zie je wat er allemaal te doen is in dit prachtige authentieke dorpje. 

Industrieel Smalspoormuseum

Voor kinderen is er de kindertrein. Een smalspoorlocomotief die kinderen, onder begeleiding van een ervaren machinist, zelf mogen besturen. Na afloop van het ritje ontvangt ieder kind persoonlijk een machinistendiploma. 

Meer informatie vind je op de website van het Smalspoormuseum

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt veel bezocht door gezinnen met jonge kinderen.

Om dit bezoek voor jonge kinderen betekenis te geven, is de kinderroute Kinderen met een ster te volgen door kinderen van 6-8 jaar. In luisterpalen op het kampterrein zijn korte verhaalfragmenten te horen, van de hand van kinderboekenschrijfster Martine Letterie. Zij baseerde haar verhalen op de herinneringen van overlevenden die als kind in kamp Westerbork gevangen werden gehouden. De jonge bezoekers luisteren naar de verhalen en in hun routeboekje vinden ze aanvullende informatie en opdrachtjes, waarmee ze een blijvende herinnering hebben aan hun bezoek aan het Herinneringscentrum.

Meer informatie vind je op de website van Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Van Gogh Huis Drenthe

Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam/Veenoord is het enige openbaar toegankelijk pand in Nederland waar Vincent van Gogh woonde en werkte. Vincent woonde en werkte enkele maanden in logement Scholte (het huidige van Gogh Huis Drenthe). Hij was zeer tevreden over zijn redelijk grote kamer. In de 23 brieven die hij schreef vanuit Drenthe kunnen we opmaken dat hij zeer ingenomen was met het landschap. Hij tekent en schildert onder andere de Turfschuit, gemaakt in Nieuw-Amsterdam, eigendom van het Drents Museum te Assen. 

Bekijk de website van het Van Gogh Huis voor meer informatie en openingstijden. 

Drukkerijmuseum Meppel

Het Drukkerijmuseum in Meppel heeft een mooi programma voor kinderen. Zo zijn er twee kinderspeurtochten en er is een echte kinderdrukkerij waar altijd wel iets leuks te doen is. Op de tafels liggen verschillende werkjes om zelf te maken.

Er kan op de diverse afdelingen van het museum ook zelf gewerkt worden onder begeleiding van de aanwezige vrijwilligers. Je kunt zelf papier scheppen, je kunt op de zetterij je een eigen naam gezet en afgedrukt krijgen en in de zeefdrukkerij kun je zelf een afdrukje maken. Wil je er zeker van zijn dat er op de dag van je bezoek iets de doen is, neem dan even contact op met het museum! 

Bekijk de website van Drukkerijmuseum Meppel voor meer informatie en contactgegevens.