In Twente is ontzettend veel te doen, maar welke uitjes zijn er geschikt voor jonge gezinnen met baby en peuter? We verzamelden een aantal leuke tips voor quality time met jouw baby of peuter. Let’s go!

Ps. Ben jij zwanger of heb je een baby thuis? We hebben onlangs samen met Naviva een mooi e-magazine ontwikkeld!

Je kunt deze na 17 april 2023 via onderstaande button downloaden.

>> Naar Zwanger & Baby special

Dondertman

De (kinder)boerderij

Welk kind wordt er niet gelukkig van? Aaien en knuffelen met dieren!

Bij Kinderboerderij Dondertman in Holten bijvoorbeeld vind je een grote kinderboerderij met een diversiteit aan dieren maar ook een grote speeltuin. De kinderboerderij is kinderwagenvriendelijk en je loopt er een leuke ronde door de prachtige natuur. Er is ook voldoende te spelen. Zo staat er een springkussen voor kleine kinderen, een koe die gemolken kan worden maar ook de air trampoline ontbreekt er niet. Er is een leuk restaurant aanwezig. Je kunt hier iets lekkers te eten of te drinken krijgen maar je bent ook vrij om je eigen lekkers mee te nemen. Je vermaakt je hier al snel een dagdeel. Zo kun je er heerlijk en ook nog voordelig op uit met jouw baby of peuter! Nog een leuke tip met dieren in Twente is Landgoed Kaamps in Deurningen. Hier kun je op de belevingsboulevard koeien bekijken, er is een kleine kinderboerderij, een nieuwe speeltuin met airtrampoline en een vernieuwde brasserie met groot terras.

Natuurmonumenten Twente

Buggy-proof wandelen

In Twente zijn zoveel leuke kindvriendelijke wandelroutes te vinden. Maar lang niet allemaal zijn ze geschikt voor de kleine wieltjes van de buggy en kinderwagen. Op deze routes geen probleem! Het Grintenbosch is een klein bos en grenst aan Haaksbergen. Ideaal voor een kort bezoek en de route van Natuurmonumenten is overzichtelijk en met zijn deels verharde paden buggy proof. Wie weet zie je onderweg nog een eekhoorn of hoor je een grote bonte specht hakken in een boom. Aan de route staan meerdere bankjes. Een ander geschikte route is te vinden in de Lutte. In Arboretum Poort Bulten wandel je meerdere routes en een deel daarvan over verharde paden.  Er is een route van 1,8 kilometer die volledig over de verharde paden gaat. Dit is het ommetje Arboretum Poort-Bulten. Je volgt de gele pijlen. Langs de route staan meerdere bankjes om even lekker uit te rusten of te genieten van de prachtige Twentse natuur. 

Baby en peuterzwemmen

In Twente zijn diverse zwembaden waar je op gezette tijden tegen lage tarieven én op inloop deel kunt nemen aan baby en peuter zwemactiviteiten. Bijvoorbeeld bij zwembad Vondersweijde in Oldenzaal, zwembad de Wilder in Haaksbergen of zwembad de Vlaskoel in Tubbergen. Bij de Vlaskoel is zwemmen met je zoon of dochter sowieso een echte aanrader. Dit zwembad biedt een extra verwarmd instructiebad, een lange glijbaan, een bubbelbad en peuterbad! Op zomerse dagen biedt het spraypark buiten gegarandeerd heel veel waterplezier! In Hengelo bij het Twente bad wordt het Bambino Beach verbouwd en naar alle waarschijnlijkheid eind juni 2023 opgeleverd. Ook wordt er dan buiten een nieuw spraypark geopend. 

Baby spa 

Wist je dat er ook een wellness is voor baby's? Het is echt heel zinvol want het verbetert de coördinatie van je baby, stimuleert de zintuigen, zorgt voor ontspanning, vermindert krampjes en het zorgt voor spierontwikkeling bij je baby. Bij de meeste Baby spa's kun je ook een baby massage plannen. Je focust je helemaal op je baby en je wordt begeleidt door een professionele masseuse. De technieken kun je vervolgens ook thuis toepassen. In Twente vind je in Enschede bijvoorbeeld BieBoe Baby en Mama Spa.

Mama en papa cafés

Vind jij het leuk om met andere vaders en moeders in contact te komen als je eropuit gaat met je baby of peuter? Denk dan eens aan de lokale mama en papa cafés die georganiseerd worden. Hier staan altijd actuele items op de agenda en worden echt super leuke activiteiten georganiseerd voor de kinderen. Deze ochtenden zijn gratis toegankelijk en ze zijn ook altijd erg informatief en leerzaam. Er zijn altijd professionals aanwezig om je van advies te voorzien. Ze worden veelal georganiseerd en gecoördineerd in samenwerking met Loes Twente. Maar er zijn ook andere stichtingen. In bijna ieder dorp en iedere stad worden deze activiteiten georganiseerd. 

Naar het theater

Je denkt er misschien niet direct aan maar met kleine kinderen naar het theater gaan is extra leuk. Juist omdat ze nog helemaal opgaan in die magische wereld. De voorstellingen zijn soms al geschikt vanaf 2 jaar! Er zijn in Twente heel veel theaters. Een aanrader vind ik Stadstheater de Bond in Oldenzaal; hier zit je namelijk op gelijke hoogte met de acteurs. Andere knusse theater zijn Hof 88 in Almelo en de Reggehof in Goor. In het Wilminktheater in Enschede worden ook vaak activiteiten voor kleine kinderen aangeboden. Maar natuurlijk is een grote zaal zoals de Schouwburg Hengelo ook heel geschikt. In de meeste theaters is een glaasje ranja bij de prijs inbegrepen. Uiteindelijk is het natuurlijk belangrijk dat de voorstelling en het thema je aanspreken. Ga je voor een grote show zoals Brandweerman Sam of kies je voor kleinschaliger (muziek)theater.

Ps. om de actuele agenda van het theater te zien klik je op de linkjes. 

Muziek op Schoot en Peuterdans

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! Muzikale ontwikkeling. Daarom bieden diverse kunstenscholen in Twente een speciaal programma aan voor de allerkleinsten. Je schrijft je daar in voor een korte cursus of losse les. Muziek op schoot is geschikt voor kinderen tussen de 9 maanden en 2 jaar.  Peuterdans is geschikt voor kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar. De cursussen worden bijvoorbeeld aangeboden door Oyfo in Hengelo, op meerdere locaties in Twente door Kaliber Kunstenschool en rondom Goor en Delden door Home of Talents.

Peuterochtenden binnenspeeltuin

Wist je dat er bij veel binnenspeeltuinen peuterochtenden georganiseerd worden? Entree tarieven zijn dan lager en je kleine koter heeft tijdens zijn of haar ontdekkingstocht geen hinder van rondrennende grote kinderen. Bij Monkey Town op Go Planet Parc in Enschede is een grote peuterzone en ze zijn dagelijks al om 9 uur geopend. Ook bij Funzone Enschede vind je een grote peuterzone voor urenlang speelplezier. Leuke bijkomstigheid bij deze locaties; ouders gaan gratis naar binnen.

Spelen met zintuigen

In het creatieve atelier van Kijk & Doe in Almelo kun je meerdere ochtenden per week aanschuiven bij het spelen met zintuigen. Kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar gaan op ontdekkingstocht met verschillende materialen. Het gaat om het doen en ontdekken en het ontwikkelen van de motoriek. Omdat jonge kinderen ook met hun mond ontdekken is alles waarmee gewerkt wordt min of meer eetbaar. Tip (ook voor de ouders) trek niet je mooiste kleding aan! Je kunt gaan voor een losse les of een strippenkaart.

tuincentrum borghuis speeltuin

Het tuincentrum

Misschien denk je alleen aan het tuincentrum als je een nieuwe pot of plant nodig hebt of even lekker wilt shoppen. Maar wist je dat het er ook super leuk is voor kleine kinderen? Bij Tuincentrum Borghuis in Deurningen bijvoorbeeld. De mooie decoratie spreekt er tot de verbeelding, er zijn leuke dieren te ontdekken, er is een restaurant en ook nog een leuke speelhoek! Er zijn zelfs soms speurtochten om het winkelbezoek nóg leuker te maken voor de kinderen. Bovendien wandel je er buggyproof en overdekt. In het restaurant schuif je dagelijks aan voor een ontbijt en er is ook een kids ontbijt te verkrijgen.