Dagje strand in de Noordkop - welke stranden hebben de Blauwe Vlag?

Een dagje naar het strand met de kinderen, dat is een perfect uitje bij lekker weer. In de Noordkop zijn er mogelijkheden genoeg om naar het strand te gaan, heerlijk! Nu zijn er stranden met een Blauwe Vlag - maar wat betekent dat? En welke stranden zijn dat?

Blauwe Vlag voor een strand: wat betekent dat?

Allereerst: hoe zie je dat een strand de Blauwe Vlag heeft? Dat spreekt redelijk voor zich... er wappert een mooie Blauwe Vlag die er zo uitziet:

(bron afbeelding: Wikipedia)

De vlag is een internationale milieuonderscheiding. Deze onderscheidingen worden ieder jaar toegekend aan de stranden (en jachthavens) die aangetoond hebben dat ze voldoen aan de gestelde criteria. Waar gaan die criteria over? Nou, dit zijn samengevat de eisen:

  • de kwaliteit van het zwemwater is uitstekend,
  • het strand wordt goed schoongehouden,
  • er bevinden zich voldoende toiletten en afvalbakken op het strand,
  • er is een EHBO-post aanwezig,
  • er is voldoende voorlichting over de bescherming van het milieu, m.b.t. het gebied van het strand, de zee en de duinen. 

Wil je meer weten over de eisen die gesteld worden aan stranden? Check de website van de Blauwe Vlag!

Welke stranden in de Noordkop hebben een Blauwe Vlag?

In 2019 hebben de volgende stranden een Blauwe Vlag gekregen (of behouden):

De keuze is dus reuze als je graag in de Noordkop naar een strand met de Blauwe Vlag gaat. Over vlaggen gesproken... weet je eigenlijk precies wat de waarschuwingsvlaggen op het strand betekenen? Ook die hebben we voor je op een rijtje gezet. Gewoon, voor het geval dat :)

Waarschuwingsvlaggen op t strand

Log In