In de Noordkop is een uitje naar het strand bijna vanzelfsprekend. Als je er woont, maar zeker ook als je op vakantie bent in de regio. Misschien ben je er als inwoner van Den Helder, Julianadorp, Schagen, Callantsoog, Texel of Petten wel zó aan gewend dat je niet (veel) meer op het strand te vinden bent? Ik kan het me bijna niet voorstellen want het strand... dat vind ik echt geweldig. Voor mezelf én voor de kinderen. 

Welk strand in de Noordkop kies je?

Woon je vlakbij één van de stranden van de Noordkop, dan ligt het redelijk voor de hand om daar naartoe te gaan. Toch is het ook heerlijk om andere stranden te ontdekken - misschien bevalt het jou en je gezin daar wel veel beter? Elk strand is anders en heeft voordelen en nadelen.

Strand uitkiezen

Waar let je nou op als je een strand gaat uitkiezen? Dat is natuurlijk heel persoonlijk - wat de één belangrijk vindt hoeft de ander niet te boeien. Onderwerpen waar je op kunt letten zijn:

  • Afloop naar diep water - hoe snel kom je vanaf de branding in diepere zee?
  • Stroming - dat kan verraderlijk zijn dus goed om te weten of een strand bekend staat om veel of juist weinig stroming.
  • Drukte - hoe druk is het strand op een mooie dag? 
  • Hygiëne - hoe schoon is het strand? Wordt het afval dat mensen (jij natuurlijk niet!) helaas achterlaten goed opgeruimd en zijn er genoeg prullenbakken?
  • Overzichtelijkheid - kun je gemakkelijk overzien waar je kinderen uithangen? Je wilt ze natuurlijk de ruimte geven maar je kind kwijtraken op het strand... daar moet je toch niet aan denken!
  • Toiletten - het is toch wel heel fijn als jij en je kids naar een toilet kunnen...
  • Strandtent - een strandtent zorgt vaak voor een drukker strand, maar is ook wel weer heel fijn om wat lekkers te halen. Een ijsje bij warmte, warme chocomel als het juist koud is... yummie!...
  • Strandopgang - kom je met je buggy of al je spullen op een prettige manier bij een fijne plek om neer te strijken?
  • Parkeren - vaak is het slim om te gaan fietsen naar het strand, maar dat lukt nu eenmaal niet altijd. Ga je met de auto, dan is het goed om te weten hoe het zit met de parkeergelegenheid en bijbehorende kosten.

Schone en veilige stranden in de Noordkop

Als ik tijd had zou ik met alle plezier alle stranden in de Noordkop voor je afgaan om ze persoonlijk voor je te beoordelen. Sorry... dat gaat me niet lukken. Gelukkig bestaat er een soort keurmerk voor stranden: de Blauwe Vlag. Stranden met die Blauwe Vlag voldoen aan heel wat eisen op het gebied van 'schoon en veilig'. In dit artikel lees je meer over deze vlag en de stranden in de Noordkop die deze hebben gekregen: Welke stranden in de Noordkop hebben de Blauwe Vlag?

Handige tips voor een dagje strand met je kinderen

Als je nou het strand gekozen hebt... dan hebben we bij Go-Kids nog wel wat handige tips voor een dagje strand met je kinderen! Check deze pagina's:

Denk aan het getij!

Tot slot: denk aan het getij! Zorg dat je weet hoe laat het vloed wordt op het strand waar je naartoe gaat. Als daar risico's zijn staat dat vermeld op de borden bij de opgang, maar die zie je niet altijd. Controleer het daarom zelf voor de zekerheid, daar kun je nare problemen mee voorkomen.

Waar kun je zien hoe laat het eb en vloed is?

De getijden verschillen per plaats, dus zoek je naar de specifieke tijden voor het strand waar jij naartoe gaat (of bent). Je kunt ze vinden op de website van Rijkswaterstaat, of je zoekt het op via Google of in een getijdenapp.

Zoooo jij bent helemaal voorbereid voor een dagje strand met je kinderen.... veel plezier, maak er een mooie dag van!

Log In