Dagje strand in de Noordkop - wat betekenen de waarschuwingsvlaggen?

Oh ja, lekker een dagje naar het strand met je gezin! In de Noordkop stikt het van de stranden: Den Helder, Julianadorp, Callantsoog, Petten, Sint Maartenszee... kies maar... 

Handige spullen voor op het strand!

Veiligheid op het strand

Je wilt natuurlijk wel dat jij en je kinderen veilig zijn op het strand. Dat is niet altijd makkelijk om zelf te beoordelen, daarom hebben we op de Nederlandse stranden een systeem van waarschuwingsvlaggen. Zo kun je bij de strandopgang in één oogopslag zien waar je rekening mee moet houden qua veiligheid. Superbelangrijk voor jou en je gezin!

Vlaggen op het strand: de betekenis

Misschien ken je de betekenis van alle vlaggen allang, dan is dit voor jou niets nieuws. Maar het kan ook zijn dat je niet (meer) zo goed weet wat die waarschuwingsvlaggen betekenen, en dan helpen we je bij Go-Kids graag met die kennis. Hieronder staan de vlaggen en hun betekenis op een rijtje.

Rode vlag

Zie je een rode vlag op het strand? Jammer, maar zwemmen gaat hem niet worden hier.  Zwemmen en baden is verboden bij de rode vlag, omdat het op dat moment te gevaarlijk is. Geen stoerdoenerij dus, gewoon niet doen.

Rood-gele vlag

Op de één of andere manier schrik ik altijd als ik bij de strandopgang deze vlag zie, het rode geeft me het idee dat we de zee niet in kunnen. Maar niets is minder waar: deze vlag betekent dat er lifeguards aanwezig zijn. Extra veilig dus voor jou en je kinderen!

Gele Vlag

De gele vlag is een waarschuwing. Zwemmen en baden wordt afgeraden, maar het is nog niet verboden. Ga je toch zwemmen, dan moet er extra goed worden opgelet. Zelf kies ik er dan toch liever voor om bij de vlag in elk geval niet te gaan zwemmen. Beetje poedelen in de branding maar meer niet.

Oranje windzak

Bij het zien van de oranje windzak mag je wel het water in, maar niet met je luchtbed. Of opblaasbare tompoes. Of de paarse krokodil. Of welk drijfmiddel dan ook. De wind of stroming zorgt er voor dat je snel kunt afdrijven, wat natuurlijk gevaarlijk is. 

Zwart-wit geblokte vlag

De zwart-wit geblokte vlaggen betekenen dat watersporters hun sport hier mogen uitoefenen. Dat houdt dus in dat het niet verstandig is om precies op dat stuk te gaan zwemmen. Tip: kijk waar de tweede vlag staat: meestal staan er twee vlaggen om een watersportgebied af te bakenen. Zo weet je precies tot waar ze voorbij mogen sjezen en dus ook waar jullie dan wel veilig kunnen zwemmen. 

De Blauwe Vlag

Niet alle vlaggen die je op het strand ziet zijn waarschuwingsvlaggen. De vlaggen hierboven zijn signalen van de lifeguards - maar de Blauwe Vlag is een internationale erkenning voor een veilig en schoon strand. Check voor meer info hierover dit artikel: 

Stranden in de Noordkop met Blauwe Vlag

Log In