Wat zie jij als je door het raam kijkt? 

Kijk je naar binnen? Naar buiten? Binnenstebuiten? 

Zie je je dromen? Je thuis? Jezelf? Een ander? Of misschien wel helemaal niets? 

Moe maar voldaan. Zo zitten ze achterin de auto. Met een glimlach van oor tot oor praten ze na over wat ze zojuist ervaren hebben terwijl we aansluiten in een lange rij rode remlichten die langzaam het centrum van Nijmegen uit probeert te komen. De auto gevuld met verhalen, vragen en gevoelens. Veroorzaakt door slechts één voorstelling. 

Première

Voor Go-Kids mogen wij te gast zijn bij de première van De Familie van Nielie breekt de tent af in de Stadsschouwburg Nijmegen. 

Op deze regenachtige laatste zondag voor kerst haasten we ons vanaf de parkeergarage richting de schouwburg voor de voorstelling, opgevoerd door Theatergroep Kwatta in samenwerking met Orkaan.

De Familie Nielie

Tijdens de voorstelling kijken we mee met een kersvers samengesteld gezin: Oma Wil, vader Theo, moeder Saar, zoon Jonathan, dochter Pam, de hond Bakkie en huisvarkentje Wolkje. Ook hun filosofisch ingestelde huisvriend Arie speelt een grote rol in hun leven.

De voorstelling

Als we de zaal inlopen zien we, midden op het podium, direct een torenhoog pakket staan. Daar bovenop een zenuwachtig ogende jongen. Warm ingepakt met een dikke sjaal en muts kijkt hij onrustig de zaal in.

Al snel blijkt dat dit Jonathan is en hij is niet voor niets zo nerveus: hij is vandaag namelijk jarig en dat betekent dat hij eindelijk dat hele grote pakket open mag maken. Het is al weken geleden bezorgd en niemand weet van wie het komt of wat het is. Als het moment dan eindelijk daar is is dan ook de  hele familie razend nieuwsgierig naar de inhoud van dit mysterieuze cadeau.

De inhoud van het pakket blijkt niet zomaar iets te zijn; door de hele voorstelling speelt dit cadeau een grote rol met een spannende wending aan het einde. Terwijl de familie hier druk mee bezig is stapt huisvriend Arie het verhaal binnen met zijn cadeau voor Jonathan: hèt raam!

Arie houdt van filosoferen; iedere vraag ziet hij als een diepere kwestie, regelmatig met een komische ondertoon. Door het raam dat Jonathan van hem cadeau krijgt ziet iedereen iets anders: een thuis, een woestijn inclusief fata morgana of, zoals Jonathan, de zomer tijdens de oh zo koude winter.

Het raam zorgt voor een bijzondere wending, maar wat een ontspannende en warme vakantie had moeten worden loopt uit op een spannend avontuur waarin niemand blijkt te zijn wie hij of zij is. 

Is oma wel gewoon oma in haar bloemetjesjurk? Wie is de campingbaas met dat rare accent en welke rol speelt dat gekke verjaardagscadeau nu toch? Is het allemaal wel echt of is het eigenlijk allemaal één groot toneelstuk? 

Tijdens de voorstelling nemen de muzikanten een grote rol in op het podium, in een Peter-en-de-wolf-achtige sfeer vertellen zij even veel van het verhaal als de acteurs.  

We worden verrast door veel muziek en liedjes inclusief vrolijke dansjes waarbij het stil zitten moeilijk wordt, maar ook de grote vragen worden niet ontweken. Daardoor  wordt het verhaal heel even zelfs zielig genoemd wordt door mijn jongste 7-jarige recensent. Dat er bekende gezichten van televisie te zien zijn maakt het voor de oudste van 10 extra bijzonder. En niet alleen voor haar: door de hele zaal gonzen de fluisterende kinderstemmen: ‘Klokhuis...’

Extra

De lobby van de schouwburg wordt ook betrokken bij de voorstelling: er kan geknutseld worden, er is een silent disco en met het invulformulier maak je zelfs nog kans op een mooie prijs!

Indrukken

De middag is voorbij gevlogen en inmiddels is het donker. In een roes van indrukken sluiten we aan in de lange rij voor de parkeerautomaat en rijden we vervolgens stapvoets door de regenachtige kerstdrukte het centrum uit. De kinderen zijn diep onder de indruk van wat ze allemaal voorgeschoteld hebben gekregen; op de achterbank wordt druk gekletst: hoe knap is Jonathan, hoe lief is Bakkie en hoe zit dat nou toch met die campingbaas? 

De humor, de muziek, maar ook de vragen, de wendingen en natuurlijk uiteindelijk het einde maken deze voorstelling tot een enorm succes: de kinderen zijn uitgedaagd, gekieteld en verrast, ze hebben met open mond vol spanning zitten kijken, gegild, gegierd en weg gekeken, alle emoties zijn ten volle beleefd.

De familie Nielie breekt de tent af is een geweldige voorstelling, niet alleen leuk voor kinderen maar voor het hele gezin een ware beleving.

Durf jij door het raam te stappen en kom je ook genieten van dit fantastische verhaal? Jonathan en zijn heerlijke familie toeren nog tot en met 23 februari door het land, kijk op www.familievannielie.nl wanneer ze bij jou in de buurt zijn!

Voor Go-Kids regio Nijmegen

Door Linda Goedee