De lange zomervakantie komt eraan. De ultieme periode om je kind op zomerkamp te laten gaan. Waarom? Daar geven wij van Go-Kids je een aantal goede redenen voor, inclusief tips om goedkoper op kinderkamp te gaan. Ook met de corona uitbraak kan je kind op zomervakantie, natuurlijk zorgen de aanbieders dat ze zich aan de richtlijnen houden.

Zomerkamp voor kinderen

Zomerkampen zijn er in alle soorten en maten. Van een paar dagen in Nederland tot een week (of langer) in het buitenland. Vroeger, toen wij jong waren, hadden we keuze uit grofweg een zeilkamp, ponykamp een scoutingkamp of survivalkamp. Dat is tegenwoordig wel anders! Surfen, duiken, dansen, science, natuur of een taal zijn maar enkele van de toffe kampen die nu mogelijk zijn. Kampen met overnachten of dagkampen waarbij je weer lekker thuis slaapt. Er is genoeg te doen!

Maar waarom zou je ervoor kiezen om je kind op vakantiekamp te laten gaan? Daar kunnen wij wel een paar hele goede redenen voor bedenken.

1. Een kinderkamp is super gezellig

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: op kamp gaan is super tof, hartstikke gezellig en gewoon ontzettend leuk. Ben jij vroeger zelf op zomerkamp geweest, dan weet je dit vast wel. Bij elk kamp is groepsleiding aanwezig die ervoor zorgt dat ieder kind gewoon een fantastisch kamp heeft. Dat begint al als iedereen aankomt. Kinderen worden direct uitgenodigd om mee te doen met een kennismakingsspel. En kom je ze na afloop ophalen? Dan rollen ze moe maar voldaan de auto in.

2. Op kamp leer je nieuwe dingen, sporten en kwaliteiten

Je leert in 1 week surfen, zeilen, nieuwe sporten of een nieuwe taal. Een week onderdompelen in de Engelse taal, in Nederland of tijdens een zomerkamp in het buitenland. Mét geaccrediteerde docenten. Engels is tegenwoordig zo belangrijk en zo krijgt je kind een voorsprong of de kans om een achterstand in te lopen.

3. Nieuwe vrienden en vriendinnen maken

Bij zomerkampen komt een deel van de kinderen samen met een vriendje of een vriendinnetje, maar er zijn ook veel kinderen die alleen gaan. Waar je ook voor kiest, de kampleiding zorgt ervoor dat de kinderen elkaar snel leren kennen en iedereen erbij hoort.

Heeft jouw kind al een mobieltje? Dan heb je grote kans dat ze thuis komen met een speciale app-groep met alle kinderen van het kamp erin. Voor je het weet maken ze daar met elkaar al plannen voor het jaar daarna… Mobiel mee op kamp betekent trouwens niet dat ze de hele dag achter hun schermpje zitten. Overdag zijn ze druk met alle leuke activiteiten en ligt de mobiel op hun kamer. Natuurlijk mogen ze ’s avonds contact hebben en vertellen wat ze die dag hebben gedaan, maar onze ervaring is dat ze daar nauwelijks de tijd voor nemen of het vergeten.

4. Je maakt herinneringen voor het leven

Iedere ouder die vroeger zelf op kamp is geweest, weet zich dit nog te herinneren. Zo ging ik vroeger als kind altijd op zeilkamp met de scouting. Zomerkampen zijn tegenwoordig ingedeeld in kleine leeftijdsgroepen. Dus jouw 8-jarige slaapt niet bij een puber op de kamer.

5. Het is goed voor zelfvertrouwen en zelfstandigheid

Zeker als kinderen alleen of voor het eerst op kamp gaan, is dat best spannend. Niet alleen voor de kinderen maar zeker voor de ouders.... Misschien valt er zelfs een traantje bij het wegbrengen. Maar dan kom je ze ophalen en lijkt je kind niet een week ouder maar een jaar ouder. Zoveel zelfstandiger worden ze er van en zoveel groeit hun zelfvertrouwen. Dat is onbetaalbaar.

6. Het is handig als extra opvang

Een hele praktische reden om voor een kinderkamp te kiezen; het is handig als opvang tijdens de lange zomervakantie. Nu gaan jonge kinderen vaak naar de BSO tijdens de vakantie, maar er komt een moment dat ze dat eigenlijk niet meer leuk vinden en net te jong zijn om meerdere dagen alleen thuis te blijven. Meestal begint dat als ze in groep 6 of groep 7 zitten. Een vakantiekamp is dan echt een uitkomst. Go-Kids heeft verschillende vakantiekampen op de site staan. Onderaan onze blog zullen we er een paar leuke uitlichten.

7. Voor tieners is een zomerkamp misschien wel leuker dan een vakantie met de ouders

Stiekem wil ik hier nog niet aan denken, maar het moment gaat een keer komen. Zo halverwege de tienerjaren is met je ouders mee op vakantie gaan opeens niet cool meer. Het lijkt mij dan een uitkomst om voor een combinatie te kiezen. Deels met papa en mama mee en deels op kamp. Want om nou mijn puber met zo’n goedkope jongerenbus naar Salou te laten gaan, zonder enige begeleiding, nee, daar zou ik echt van wakker liggen. Een zomerkamp voor tieners onder begeleiding van goed opgeleide jongvolwassenen is dan een veel prettigere keuze.

8. Heeft je kind een beperking?

Er zijn ook vakantiekampen speciaal voor kinderen met bepaalde aandoeningen, zoals autisme en ADHD, of speciaal voor kinderen met een handicap, zoals een lichamelijke of een licht verstandelijke handicap. Deze vakantiekampen kunnen soms betaald worden van het persoonsgebonden budget.

Veel kinderen vinden het leuk om naar een zomerkamp te gaan en activiteiten te ondernemen met andere kinderen. Behalve vakantiekampen zijn er ook ‘logeerhuizen’ waar je kind een weekend naartoe kan. Dit geeft je als ouder de mogelijkheid om zelf goed tot rust te komen en eventueel meer tijd te kunnen besteden aan andere gezinsleden.

Goedkoper op zomerkamp?

Een vakantiekamp voor kinderen is niet goedkoop. Daarom hebben we ook wat tips om het op zomerkamp gaan, goedkoper te maken:

  • Wees flexibel in data, bij sommige kampen zijn de prijzen aan het einde van de zomervakantie lager.
  • Kies voor een kamp in Nederland, dat scheelt weer reiskosten.
  • Bekijk het breder. Is jouw kind bijvoorbeeld niet sterk in Engels? Laat hem of haar dan op taalkamp gaan. Een week helemaal onderdompelen in een vreemde taal is zo leerzaam. Je bespaart hiermee weer op dure bijlessen. Daarnaast is het veel leuker om spelenderwijs een taal te leren dan in een duf lokaal. Voor een taalkamp hoeft je kind trouwens niet altijd naar het buitenland, ze worden ook in Nederland gegeven.
  • Een week op kamp? Dan hoef je die week geen BSO af te nemen als je kind daar normaal gesproken heen zou gaan.
 

Zomerkampen in en om Haarlem, Hoofddorp, Velsen, zonder overnachting!

First Wave summer surf (8+)

Van gediplomeerde instructeurs krijg je 5 dagen lang surfles. De lessen worden afgewisseld met allerlei andere te gekke strandactiviteiten. De week wordt afgesloten met een 'expression session' (verkleed!) en een ouder-kind surfsessie!

Ponykamp (5+)
Een fantastische week voor kinderen die niets liever doen dan de hele dag met paarden bezig zijn! Ook kinderen met weinig rij-ervaring zijn welkom om te komen poetsen, rijden, voltigeren en spelletjes doen. Je slaapt lekker thuis!

Surfana Zomerkamp (8+)

Tijdens deze week worden alle kids, óók die zónder ervaring, goede surfers! De gecertificeerde instructeurs leren kids in kleine groepjes alles over surfen en misschien zelfs nog wel wat stoere trucs waarmee je indruk maakt bij je vrienden!

SnowWorld Kidsweek (5+)
 

De Kidsdagen bij Snowworld Amsterdam zijn weer helemaal terug! Joepie, de hele dag skiën en snowboarden in de sneeuw! Maar natuurlijk ook lekker spelen en glijden, kortom fun voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar!

LEGO® Zomerkamp (7+)

Tijdens deze LEGO® vakantiedagen bouwen kinderen dieren, auto’s, pretpark attracties en andere geweldige modellen. Het bouwen wordt afgewisseld met buiten spelen, spelletjes doen en informatieve filmpjes kijken. Leuke en leerzame week!
 

Zeilkamp (6+)
Kinderen kunnen al vanaf 6 jaar leren zeilen in Optimistjes, de leukste en veiligste zeilbootjes! Watersport Academy Spaarnwoude organiseert in samenwerking met Villa Westend weer te gekke zomerkampen in Velserbroek.