Sinterklaascomités zijn druk op zoek naar alternatieven nu corona roet in het eten gooit. In het hele land worden traditionele intochten afgelast. Het vieren van het sinterklaasfeest in coronatijd brengt allerlei moeilijke kwesties met zich mee. Anderhalve meter afstand houden is met massa's publiek niet mogelijk. En ook is strooien met snoepgoed niet hygiënisch. En laat je kinderen bij Sint op schoot zitten?

Kinderen hebben natuurlijk vragen over corona en de Sint. Neem bij het beantwoorden van vragen de zorgen van kinderen zoveel mogelijk weg. Stel een wedervraag: hoe denk jij dat dit zit? En ga mee in de magie van het feest. Er zijn zoveel ‘gewone’ dingen die wel horen bij het feest: het paard op het dak, cadeautjes in de schoen, pieten door de schoorsteenpijp. Een sprankeltje ‘coronamagie’ past hier mogelijk ook wel bij.

Veel ouders kiezen ervoor om aan te sluiten bij de antwoorden die het Sinterklaasjournaal geeft. Het Sinterklaasjournaal begint op maandag 9 november. Hoe corona terugkomt in het Sinterklaasjournaal is nog onbekend. Wel is duidelijk dat de Sint en zijn pieten zich zullen houden aan de coronamaatregelen. Alle informatie rondom het Sinterklaasjournaal vind je op NTR.nl.

Lokale intochten zijn veelal afgelast. De landelijke intocht die via het Sinterklaasjournaal te volgen is, is reeds opgenomen en zal dus zonder publiek plaatsvinden. De landelijke intocht van Sinterklaas is op zaterdag 14 november 2020 om 12.00 uur te zien op NPO Zapp/NPO 3.

Digitale intocht

Inmiddels is al duidelijk dat de traditionele intochten afgelast zijn in Haarlem, Haarlemmermeer, Velsen, IJmuiden, Hoofddorp, Heemstede, Bloemendaal en in de Bollenstreek.

Sinterklaasjournaal 2020

Nu bekend is dat de intocht van de Sint doorgaat, de pepernoten al volop in de winkels liggen én de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal snel dichterbij komt, is het de hoogste tijd dus om het Sinterklaasjournaal lespakket 2020 te bestellen. Wil jij vanaf november weer actief meedoen in de klas met het Sinterklaasjournaal? Bestel dan nu het Sinterklaasjournaal lespakket!

Aftellen tot pakjesavond met deze leuke kalenders

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint….14 november is het weer zo ver; Sinterklaas zal samen met zijn pieten weer aanmeren in ons (toch wel weer koude) kikkerlandje. De magische Sinterklaasperiode breekt weer aan en het is nu helemaal raar, nu de traditionele intochten zijn afgelast door de corona. De spanning is groot en stiekem duurt het vanaf die 14e november wel heel erg lang tot het 5 december is. Sinterklaas is natuurlijk een heel bijzondere periode, maar ook een heel spannende. De kinderen kunnen ’s nachts wakker liggen, want zal Sinterklaas wel iets in hun schoentje doen? Download hier de kalenders!

Sinterklaasfilm in Haarlem in plaats van traditionele intocht

Veel veiligheidsregio’s en gemeenten piekeren over de intocht van Sinterklaas op 14 november. Een intocht zoals gewoonlijk geldt als een buitenevenement, waar zeker meer dan 250 bezoekers op afkomen. En dat mag niet volgens de huidige maatregelen tegen het coronavirus. Haarlem heeft daarom al besloten om te kiezen voor een Sinterklaasfilm in plaats van de traditionele intocht.

Ook andere gemeenten, zoals Amsterdam, Maastricht, Dordrecht en Almelo, hebben daarom al besloten de komst van Sinterklaas dit jaar anders te vieren. Weer andere gemeenten wachten nog op een advies van hun veiligheidsregio.

Geen landelijk advies
Het Veiligheidsberaad, het samenwerkingsverband van de 25 veiligheidsregio’s, gaat niet met een landelijk advies komen, aldus een woordvoerster dinsdag. Het onderwerp staat ook niet op de agenda voor het komende beraad maandag. “Het afgeven van een vergunning voor een evenement is een gemeentelijke zaak. We kunnen ons wel voorstellen dat het handig is om op regionaal niveau dezelfde afspraken te maken”, zegt de woordvoerster.

De veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft dat maandag al gedaan: in alle gemeenten van die regio gaan de gebruikelijke intochten niet door. Noord- en Oost-Gelderland denkt deze maand met een besluit te komen, net als de veiligheidsregio Groningen. De regio’s wachten op een advies dat is gevraagd aan de GHOR, de overkoepelende organisatie van alle GGD’s.

Alle gemeenten die nu al hebben besloten dat de gewone sinterklaasintocht niet door kan gaan, kiezen voor een alternatieve invulling. Zo arriveert sint wel in Amsterdam, maar daar kan waarschijnlijk maar minimaal publiek bij zijn.

Sinterklaasfilm
Haarlem maakt een speciale sinterklaasfilm. “Op de dag van de intocht wordt er een film uitgezonden door de lokale omroepen”, aldus voorzitter Marc Schulteis bij Eenvandaag . “Die eindigt op een geheime locatie in Haarlem, waar Sinterklaas wordt ontvangen. De voorbereidingen zijn al getroffen en de film wordt in de komende weken opgenomen.”

NTR denkt nog na over landelijke intocht
In Emmen en Gorinchem zal er wel een sinterklaashuis voor kleine kinderen zijn. In Dordrecht mogen kinderen groepsgewijs op veilige afstand aan boord van de pakjesboot komen. Veel comité’s laten de goedheiligman per wijk of buurt aankomen. En de NTR, die de landelijke intocht op televisie verzorgt, denkt nog na over de corona-intocht van 2020.

 

Zelfgemaakte schoen zetten 

Nu is het door de corona-uitbraak toch allemaal anders geworden met het vieren van Sinterklaas. Opa, oma, ooms en tantes kunnen waarschijnlijk niet allemaal tegelijk bij je op bezoek. Samen met de familie Sinterklaas vieren is wel een uitdaging. Wat je zou kunnen doen, is bijvoorbeeld een schoentje knutselen en deze naar opa en oma brengen, zodat het schoentje daar voor de kachel kan staan, met misschien nog wel een tekening of een lekkere wortel. De kinderen kunnen dan 's avonds via Teams, Zooms, Whatsapp of face-timen en samen met opa en oma Sinterklaasliedjes zingen. Download hier de bouwtekening van een schoen. Kleur of verf hem zoals je zelf wilt. Met een mooie strik, knoopjes of maak een voetbalschoen! 

Leuke Sinterklaas schoencadeautjes voor elke leeftijd en budget

Veel keuze in schoencadeautjes onder de 5 euro, tot maximaal 15 euro. De traditie van het schoentje zetten is al eeuwen oud. Vroeger werden schoenen gezet in de kerk, waar ze gevuld werden door de rijken. De opbrengst werd vervolgens verdeeld onder de armen op 6 december. De schoen verhuisde vermoedelijk in de 16e eeuw van de kerk naar de huiskamer. Deze mooie traditie willen we graag in ere houden. Sint en Piet komen natuurlijk alleen langs bij kinderen die lief zijn geweest en hun schoentje hebben klaargezet. En niets is mooier dan die blije kindergezichtjes wanneer het schoentje de volgende morgen gevuld is met een verrassing. Of het nu de eerste sinterklaaservaring voor de allerkleinsten is of dat de ontvanger al wat jaartjes meedraait, er is voor ieder wat wils. Omdat ook kleine verrassingen heel blij maken, hebben we alle populaire kleinigheidjes voor Sinterklaas verzameld en kan je hier zelfs terecht voor cadeautjes onder de vijf euro. Zo blijft er ook voor de échte viering nog genoeg over. Om het vinden van een geschikt cadeautje iets makkelijker te maken, kan je zoeken op leeftijd of per budget.