Binnenkort is het zover! Op vrijdag 19 maart 2021 vieren we de 15e editie van Nationale Pannenkoekdag! 

We hebben goed nieuws! In 2021 gaat Nationale Pannenkoekdag weer door, en wel op een buitengewoon feestelijke manier. Want samen leuke dingen blijven doen is belangrijk, vooral nu. Zeker voor kwetsbare ouderen! Daarom hebben we dit jaar een coronaveilig alternatief bedacht: op vrijdag 19 maart bakken oudereninstellingen zelf pannenkoeken, terwijl kinderen voor versieringen en een vrolijke noot kunnen zorgen (buiten voor de instelling of digitaal). Denk aan een lied, een toneelstuk of een dansvoorstelling, niets moet en alles mag! Doet jouw school ook mee?

Schrijf jouw school in!

Nationale Pannenkoekdag wordt elk jaar gevierd op een vrijdag in maart. Het is dé dag waarop kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen. Dit jaar doen we het even anders in verband met corona. Laten we hopen dat we onze ouderen volgend jaar weer op de ‘normale’ manier in het zonnetje kunnen zetten!

Bij veel kinderen is de pannenkoek favoriet, maar waar kan je eigenlijk eten? Natuurlijk kun je ze thuis heerlijk bakken... Wij hebben een aantal heerlijke recepten en ook de leukste pannenkoekenrestaurants uit de regio Haarlem voor jullie uitgezocht.

Eens in de zoveel tijd komt bij ons thuis de vraag voorbij: ‘Oma, wil je vanavond pannenkoeken bakken?’ Meestal roepen Papa en Mama in koor: ‘Neeeeee!’ Maar het is voor mijn dochter een nóg groter feest als we die pannenkoek buiten de deur eten en dat Papa dan iets anders van de menukaart kan kiezen. Dat gebeurt regelmatig, want opa en oma wonen dicht bij een echt pannenkoekwalhalla, Pannenkoeken Paradijs Haarlem. Omdat ik zeker weet dat veel meer kinderen (en misschien wel ouders) gek zijn pannenkoeken, tip ik in deze blog de superleuke pannenkoekenrestaurants.

Lekkere pannenkoeken eten bij Restaurant de Vogelensangh

Restaurant de Vogelensangh is, met meer dan alleen pannenkoeken, een heerlijke plek waar jong en oud zich snel thuis voelen. Met een diversiteit aan heerlijke, ambachtelijk gebakken pannenkoeken, vlees- en visgerechten en nog zoveel meer bent u hier dagelijks meer dan welkom. Terwijl de kinderen kleuren of spelen in de kinderhoek kunt u genieten van onze gastvrijheid. Kom het zelf ervaren! ► Bestellen kan telefonisch via 023-7432712! Afhalen is ook mogelijk! De bezorgkaart kun je hier vinden, Jawel, daarop staan ook weer hun lekkerste saté, spareribs, poke bowls en salades. Bestellingen het liefst doorgeven voor 15.00 uur! Ze bezorgen in Vogelenzang, de Zilk, Hillegom, Bennebroek, Heemstede en Aerdenhout. Woon je buiten hun bezorg gebied? In overleg rijden zij met liefde voor je om!

Brasserie Grand-Café De Smaeckkamer in Beverwijk 

Brasserie De Smaeckkamer in Beverwijk is opgezet vanuit de gedachte dat het er leuk moet zijn voor groot en klein. Dus hebben ze niet alleen plek om heerlijke pannenkoeken te eten, maar ook om te spelen met een geweldige Kinderkamer! De speelkamer is een plek voor kinderen waar heerlijk gespeeld kan worden. Bordspellen, puzzels, poppenhuizen, garages en een heuse treinspeeltafel vormen de basis voor lekker fantasierijk en ongedwongen spelen. ► Je kunt bij de Smaeckkamer ook afhalen! Ze hebben een nieuwe kaart met heerlijke gerechten, dat wordt smaeckelijk genieten! Bekijk hier de heerlijke takeaway gerechten

Pannenkoeken eten bij koffiehoek Tuincentrum de Oosteinde in Vijfhuizen en

Helaas moet Tuincentrum de Oosteinde ook haar winkels sluiten tot en met 9 februari 2021.  Ze gaan zich bezig houden met het opruimen van de winkels en het voorjaarsklaar maken van de winkels 🌷. De bloeiende kamerplanten gaan ze naar bejaardenhuizen in de buurt brengen  Zij willen hun klanten bedanken voor het vertrouwen in hun en de medewerk(st)ers voor hun enorme inzet in deze bizarre coronatijd.
 

De Hemelse Pannenkoek in Overveen

Na een wandeling door de duinen, zwemmen bij Het Wed of een dagje strand is dit een goede uitvalsbasis. Bij De Hemelse Pannenkoek kan je uiteraard genieten van vele lekkere pannenkoeken en poffertjes, maar er staan ook andere dingen op de kaart zoals tosti's, salades, soep en saté. De inrichting met steigerhouten banken is ruim en licht. ► Zin in lekkere pannenkoeken? Deze kan je gemakkelijk online bestellen bij de Hemelse Pannenkoek! Pannenkoeken met spek, appel, rozijnen of andere lekkernijen zitten allemaal in het assortiment. Heerlijk pannenkoeken eten vanavond!


Inspiratie voor de lekkerste pannenkoeken

Een lekker veelzijdig ding, die pannenkoek. Eet ‘m zoet of hartig, maak ‘m van volkoren-, boekweit- of amandelmeel, vul ‘m met banaan of met kikkererwten en tomaat. Met pannenkoeken kun je eindeloos variëren. Bekijk alleen maar eens de menukaart van een pannenkoekenrestaurant en er gaat een wereld voor je open. Maar ook thuis kun je natuurlijk de meest lekkere pannenkoek recepten maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van warme pannenkoeken met spinazie, of speciale kinderfeest pannenkoeken.

Pannenkoeken met chocolade hartjes

Spinazie pannenkoeken (favoriet van mijn dochter!)

Wortel-kokos pannenkoeken met kaneel


Wist je dat…

 • er ook een pannenkoekplant bestaat? Deze bladeren hebben de vorm van pannenkoeken en zijn nu heel populair!
 • het recept voor pannenkoeken in de 12e eeuw door kruisvaarders werd meegenomen vanuit China en Nepal?
 • in Engeland, Ierland en Australië al eeuwenlang Pancake Day wordt gevierd op de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag (de eerste dag van de christelijke vastenperiode)?
 • we in Nederland sinds 2007 Nationale Pannenkoekdag vieren op een vrijdag in maart?
 • pannenkoek tot 1995 werd gespeld als pannekoek?
 • de Amerikaanse pancake dikker is dan de Nederlandse pannenkoek?
 • de Franse crêpe dunner is dan de Nederlandse pannenkoek?
 • er al pannenkoeken gemaakt worden met een 3D-printer?
 • Amerikanen pannenkoeken meestal bij het ontbijt eten i.p.v. 's avonds?
 • de grootste pannenkoek ooit maar liefst een diameter van 15 meter had en zo'n 3.000 kilo woog?
 • het wereldrecord zo snel mogelijk pannenkoeken opwerpen staat op 416 keer in 2 minuten?
 • het wereldrecord zo lang mogelijk pannenkoeken opwerpen staat op 3 uur, 2 minuten en 27 seconden?
 • het wereldrecord pannenkoeken stapelen in 2016 is verbroken door Chefkok James Haywood (maar liefst 101,8 cm hoog!)?


 • het wereldrecord zo snel mogelijk pannenkoeken bakken staat op 80 pannenkoeken in 17 minuten?
 • zo'n 11.000 Nederlanders Pannekoek als achternaam hebben?
 • 1 op de 3 Nederlanders minstens 1 keer per maand pannenkoeken eet.
 • 89% van de Nederlanders de voorkeur geeft aan een zelfgebakken pannenkoek.
 • Nederlanders gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer eten.
 • 81% van de Nederlanders hun pannenkoek het liefst met stroop eet. 68% met poedersuiker en 56% met spek.
 • vrouwen gezien worden als de beste pannenkoekbakkers.