Hoe de kerstdagen er dit jaar door Corona uit gaan zien, is nog een klein beetje koffiedik kijken. Hier gaan we waarschijnlijk 8 december meer over horen. Mijn gevoel over hoe we Kerstmis gaan vieren tijdens Corona? Ik denk dat we straks maximaal 3 gasten van 12 jaar en ouder mogen ontvangen en dat ‘blokjeskerstdagen’ niet worden toegestaan. Een beetje creativiteit om toch (op afstand) kerst te vieren met de mensen die je lief hebt is daarom wel nodig. Onze dochter is eerste kerstdag jarig, dus alle jaren hadden we een huiskamer vol met vrienden en familie om haar verjaardag en kerst te vieren. We begonnen al vroeg met de voorpret en voorbereidingen rondom Kerst. Om ook van de kerstdagen tijdens corona een écht feest te maken hebben we nagedacht over de manieren om dit jaar Kerstmis te vieren binnen de mogelijkheden van een strenge lockdown. Wij hebben een lijstje gemaakt met Corona-proof Kerst tips:

Kerst naar je eigen hand zetten

Dit jaar is misschien wel het jaar om Kerst naar jouw hand te zetten en de kerstdagen precies zo te vieren, zoals jij en je gezin het wilt. Het kan natuurlijk dat je jouw familie een keer bij jullie thuis uitnodigt in plaats van "verplicht" naar je ouders te gaan of dat je er voor kiest om Kerst zonder alle familieverplichtingen te vieren. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker de boel de boel laten en de hele dag in bed kerstfilms kijken met je favoriete snacks. Is het heerlijk weer, dan kun je natuurlijk ook samen wandelen maar geen uitgebreid kerstdiner hebben. Of heerlijk gewoon Kerst vieren in een romantisch kasteel? Waan je in een winterwonderland in Slot Assumburg. Ze hebben een leuke actie en deze kun je hier vinden. Zo kun je alle verplichtingen omzeilen en ben je er echt helemaal uit. Je kunt natuurlijk ook een andere dag langsgaan in de kerstweek in plaats van op een kerstdag zelf. Zolang je de mensen om je heen die van je houden niet vergeet, zijn er heel veel manieren om dat te laten weten zonder dat het hoeft te voelen als een verplichting.

Leuke activiteiten in de kerstvakantie voor kinderen en de gehele familie!

De leukste uitjes, activiteiten, voorstellingen en evenementen voor kinderen in Haarlem, IJmuiden, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Santpoort, Zandvoort, Spaarndam, Hoofddorp, Haarlemmermeer, Nieuw-Vennep en omgeving vind je in de agenda van Go-Kids regio Haarlem! Bouwen, Knutselen, theater of heerlijk spelen in de sneeuw! We hebben een mooie lijst en coronaproof Klik hier voor de tips

Start nieuwe tradities

Of je nu een groot gezin hebt of net een kindje hebt gekregen en dit de eerste Kerst is met je eigen gezin, het is nooit te laat om nieuwe tradities te starten. Misschien is die traditie wel het doorbreken van het traditionele kerstdiner bij de hele familie en een aantal een keer bij jou thuis uit te nodigen. Zelf wilde ik als kerstliefhebber na het krijgen van mijn dochter in ieder geval één dag Kerst met zijn drietjes vieren. Aangezien zij eerste kerstdag geboren is, vieren we het uitgebreid op eerste kerstdag en is tweede kerstdag echt voor ons drietjes. De hele dag in pyjama spelen met alle nieuwe cadeautjes, hoe leuk is dat. Nu kun je de kerstvakantie gebruiken om een soort van 'pre-Kerst' te vieren met vrienden en familie. Er zijn natuurlijk genoeg mooie plekken waar je een winterwandeling kan maken op 1,5 meter afstand met zijn vieren. Want zeg nou eerlijk, normaal gesproken heb je bij zo'n wandeling toch ook altijd een paar koplopers en loop je niet met z'n vieren op een rij?

Vier dagen (of nog langer) Kerst

Wil je toch het grootste gedeelte van je familie zien tijdens de kerstdagen én blijf de forse beperking gelden op het aantal personen dat je thuis mag ontvangen? Splits het dan op en verdeel Kerst over vier dagen en begon al op 24 (of desnoods 23) december. En heb je wel eens gehoord van 3e Kerst? Iets dat in Zeeland een begrip is, al eet je dit jaar dan niet de kliekjes, maar misschien nog een volwaardig kerstdiner. Als ik iets heb geleerd van dit jaar en de lockdowns, dan is het wel dat met een minder groot gezelschap mogen afspreken niet persé slecht is. Laten we eerlijk zijn: hoeveel mensen spreek je als je met 30 man aan tafel zit nu écht goed? Juist, kwaliteit over kwantiteit en spreiden waardoor je langer en misschien wel meer van Kerst geniet dan andere jaren.

Kerstwandeling om Kerst te vieren tijdens corona

Ik noemde hem al even, maar spreek voor een wandeling op afstand af. Neem thermosflessen met Glühwein mee en maak er iets gezelligs van als je even rond een picknicktafel staat. Kan met familie, maar natuurlijk ook met vrienden. En daarvoor hoef je soms echt de stad niet uit. We wordt straks vast Gluwein to go geschonken en dat kan ook heel knus zijn tijdens een wandeling na werk als het straks toch al om 17 uur donker is.

Maak het thuis super gezellig met kerst

Er zijn al mensen die de Kerstboom extra vroeg gaan neerzetten. Kerst begint bij voordeur. Als je zo'n mooie krans met kerstklokjes aan de voordeur hangt, begint de gezelligheid al als je aan komt lopen thuis. Hoewel het buiten koud is, krijg je het dan vast meteen warm van binnen door dat fijne kerstgevoel... Een kleine decoratie kan soms al veel verschil maken in huis. Bijvoorbeeld een vaas met wat mos en leuke lampjes in de vorm van sterretjes. Hoe gezellig ziet dat eruit? Dit roept echt de winterse sfeer op bij ons.

Stuur kerstcadeaus voor onder de boom

Zeker voor mensen die alleen wonen is dit zo’n leuk gebaar dat helemaal niet persé duur te zijn (mag wel, hoeft niet). Hoe leuk is het als er een cadeautje van iemand anders onder je kerstboom ligt, waarvan je je weken afvraagt wat er in zal zitten en dat je pas op eerste Kerstdag mag uitpakken?

Kerst 2020Kerst 2020

Geef een winter-BBQ

Mag je rond de feestdagen buiten weer met meer mensen samenkomen? Organiseer een winterse kerst-BBQ. Heb je misschien eindelijk een excuus om alsnog die barbecue te kopen, waar je de hele zomer je ogen niet vanaf kon houden. Grote ketel Glühwein erbij, houtvuurtje erbij en voor iedereen een warme shawl. Zo’n kerstdiner buiten zal geen uren duren, maar het is wel een manier om misschien meer mensen te ontvangen.

Video-kerstdiner

Voor veel mensen zal dit het worst-case-scenario zijn om het kerstdiner via video met de hele familie te vieren. Hoewel ik hoop dat het echt niet zo ver gaat komen, heb ik wel alvast nagedacht hoe je er dan toch het beste van kunt maken. Kies voor een grote tablet of een laptop op tafel, zorg dat niet iedereen als een dolle door elkaar praat en zet bijvoorbeeld op de achtergrond tegelijk dezelfde playlist op. Natuurlijk is het leuk om hetzelfde recept te koken en staat er iemand in de keuken zorg dan voor een extra device zodat die persoon er toch bij is en laat een ander dan bijvoorbeeld iets moois voordragen of voor entertainment zorgen van de ‘gasten’ die nog aan tafel zitten.

Stuur dit jaar wél die Kerstkaart

Wanneer heb jij voor het laatst een kerstkaart gestuurd? Ik zou zeggen: stuur op tijd naar alle vrienden van wie je het adres hebt en al je zakelijke relaties een kerstkaart en wedden dat er iedere dag in december iets gezelligs op jouw deurmat ligt? Zelf scoor ik altijd mijn kerstkaarten bij de HEMA, maar misschien maak ik dit jaar wel iets gepersonaliseerd.

Kerstverhalen voorlezen

Heb je vrienden al lang niet gezien? Lees eens een kerstverhaal aan ze voor. Dit is heus niet alleen voor kids leuk om te ontvangen. Al vind ik een boekje voorlezen samen met de kleine en dit doorsturen naar familie en vrienden stiekem maar een al te goed idee.

Bioscoop open? Kijk een Kerstfilm!

Vroeger was het bij ons thuis altijd al traditie om tussen Kerst en Oud en Nieuw naar de film te gaan en nog altijd vind ik niets leuker als het buiten koud en donker is. Pathé heeft hele leuk kerstfilms in de agenda staan! Klik hier voor de tips

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om dit jaar een hele fijne Corona-proof Kerst te vieren.

Merry Christmas!