Maghreb Film Festival 2023

De broers Hakim en Karim Traïdia zijn verheugd het 4e Maghreb Film Festival (MFF) aan te
kondigen. Het filmfestival is van 9 tot en met 12 maart 2023.

Lees verder na deze tips

Maghreb Film Festival

Het festival vindt plaats in Haarlem èn dit jaar voor de eerste keer ook in Amsterdam. Het programma speelt zich af in de FilmKoepel, de Schuur, cultureel centrum De Pletterij en natuurlijk ook in theater Circus Hakim in Haarlem. Met de toevoeging van een aantal vertoningen in De Balie in Amsterdam, bedient het festival een grote doelgroep filmliefhebbers.

Het Magreb Film Festival 2023, met films van onafhankelijke Noord-Afrikaanse makers, belicht een levendige (jonge) filmtraditie en biedt een actueel beeld van de huidige cinema in Marokko, Tunesië en Algerije. Twaalf speelfilms en dertien korte films afkomstig uit deze Noord-Afrikaanse landen, worden voor het eerst aan het Nederlandse publiek getoond. De onderwerpen die in de geprogrammeerde films aan bod komen, hebben als thema « Uitsluiting », in al zijn diverse sociale en psychologische aspecten en dimensies. Dankzij de sponsoren, en in het bijzonder de Gemeente Haarlem, zal tijdens het festival een groot aantal regisseurs, acteurs en actrices aanwezig kunnen zijn om hun films te presenteren en bespreken met het publiek. We zijn tevens verheugd over de aanwezigheid van filmmakers van Noord-Afrikaanse afkomst woonachtig in Europa, en overige filmprofessionals en vertegenwoordigers van filmfestivals in Nederland.

De initiatiefnemers van dit festival, Hakim en Karim Traïdia zijn geboren in het dorp Besbes in Algerije. Beiden zijn zeer actief op het gebied van film en theater. Zo zijn ze allebei regisseur en scenarist, en hebben ze diverse producties op hun naam staan. Hakim Traïdia, beter bekend als ‘Hakim’, is een artiest en een theaterman in hart en nieren die tientallen toneelstukken heeft opgevoerd voor een jong publiek. Zijn reputatie dankt hij vooral aan de rol die hij drie decennia lang speelde in de dagelijkse serie 'Sesamstraat'. Hij acteerde in en schreef verder voor verschillende Nederlandse en Algerijnse speelfilms. Zo heeft Hakim in de voorbereidingsperiode naar MFF toe, nog opnames voor de film ‘Sokrania’, van Salah Issad, regisseur van de Algerijnse film ‘Soula’, die eveneens tijdens MFF vertoond wordt.

Karim Traïdia, regisseur en scenarioschrijver, staat bekend om zijn speelfilm ‘De Poolse Bruid’/'The Polish Bride', die wereldwijd verschillende prijzen heeft gewonnen, en om de diverse filmworkshops die hij in verschillende Arabische en andere landen heeft gegeven.

MFF Junior

Natuurlijk wordt ook het jonge Haarlemse publiek bij het filmfestival betrokken via het speciale onderdeel ‘MFF Junior’. Jeugd van verschillende scholen uit Haarlem en omgeving, die daar normaalgesproken niet snel toe in staat is, wordt in de gelegenheid gesteld naar de bioscoop te gaan en kennis te maken met films uit Maghreb-landen en natuurlijk met cinema in het algemeen. Dit gebeurt door middel van een educatief programma, opgezet door Hakim en zijn filmschool. Hakim geeft voorafgaand aan het festival 'workshops film-maken' aan kinderen uit bv de ‘Internationale Taal Klas’ (ITK) in Haarlem, maar ook aan jongeren van scholen als de Internationale Schakel Klas in Hoofddorp en de ‘Martin Luther King’ school in Haarlem. In de Schuur en in Circus Hakim worden voorvertoningen georganiseerd, waar jongeren van de diverse scholen naartoe kunnen.

We hebben mooie korte èn lange films:

Een groot aantal makers, acteurs en actrices zal weer aanwezig zijn tijdens het festival om hun films te presenteren en daarover in gesprek te gaan met het publiek De discussies worden georganiseerd door Nederlandse en niet-Nederlandse filmmakers, journalisten of experts op het gebied van film.

L’Esclave (Arabisch, Engels ondertiteld)

Brahim, een jonge man, verschijnt uit het niets in een Marokkaans dorp. Op het dorpsplein biedt hij zich aan als slaaf, op zoek naar een meester. De dorpelingen zijn geschokt, niet alleen door de absurditeit van deze daad, maar ook omdat slavernij officieel verboden is binnen de islam. Brahim volhardt in zijn zoektocht naar een meester. Door zijn verhaal leren we de levens en gedachten van de dorpsbewoners kennen.  

Een prachtige film met surrealistische plot die raakt aan de problemen van de Marokkaanse samenleving.

Met zijn absurde plot, bevraagt regisseur Abdelilah El Jaouhary, de rol van werk in de Maghreb, waar mensen vaak zwoegen als slaven om te overleven binnen het kapitalistische systeem.

Info & Tickets ►

Argu (Frans, Engels ondertiteld)

Argu (droom in de Kabylische/Taqbaylit taal) vertelt het verhaal van Koukou, een 20-jarige man die in het hooggebergte van Kabylië in Algerije woont. Hij leeft een vrij en onafhankelijk bestaan. Maar zijn afwijkende uiterlijk en gedrag wordt niet geaccepteerd door de rest van het dorp. Het comité van ouderen besluit, samen met zijn vader, om hem in een psychiatrische inrichting te stoppen. Zijn broer Mahmoud gaat de strijd aan en probeert het dorp te overtuigen van zijn broers onschuld.

Met deze debuutfilm won de Algerijnse regisseur Omar Belkacemi de Prix de la Fédération Africaine des Critiques du Cinéma.

Info & Tickets ►

Papillon d’Or (Frans, Engels ondertiteld)

Een ontroerende film over een politieagent met een gewelddadig verleden die de kijkers meeneemt op zijn reis van brutaliteit naar tederheid.

Papillon d’Or vertelt het verhaal van Moez, een dertigjarige politieman met een bloedig verleden. Zijn brutaliteit maakt plaats voor tederheid als hij een jonge jongen ontmoet die langzaam blind wordt. Moez maakt er zijn missie van om hem voor de laatste keer de schoonheid van de wereld te laten zien.

Deze krachtige en aangrijpende film was de Tunesische inzending voor de Oscars competitie van 2022.

Info & Tickets ►

Voor meer informatie en het programma:

Check hier de website

Jury

Ook dit jaar wordt onder leiding van een jury de ‘Laurens Janszoon Costerprijs’ uitgereikt. Voorzitter van de jury is deze keer René Mioch en Monic Hendrickx is één van de juryleden. Verder nemen er vertegenwoordigers uit de diverse deelnemende landen in de jury plaats, zoals Nabila Rezaig en Abdelfattah Diouri.

Venster op de wereld

Cineast en medeoprichter van het festival Karim Traïdia: “Het thema van deze vierde editie is een logisch vervolg onze vorige edities. We hadden tijdens de vorige edities te kampen met de gevolgen van Corona, maar ook in die tijd waren we in staat een kleinschalig platform te bieden waar de Maghreb-filmcultuur de aandacht krijgt die ze verdient.” Initiator Hakim Traïdia: “Zowel bij het volwassen deel, als bij MFF Junior, willen we een venster op de wereld openen, waarbij we zicht krijgen op wat we niet altijd zien en zeker niet beseffen. Een film zien kan het verschil maken en bewustwording is altijd de eerste stap naar verandering. We moeten uitsluiting altijd zien te voorkomen en begrip voor elkaar hebben.” Als klein jongetje leerde Hakim via het scherm in de bioscoop dat de wereld zoveel groter is dan je kunt zien. Hij wil dat mensen elkaar leren begrijpen via deze weg, want ‘cultuur maakt het leven minder zuur’.

In een samenleving met meer dan 400.000 inwoners van Noord-Afrikaanse afkomst samenleven, streeft het filmfestival ernaar een blijvende indruk achter te laten bij haar bezoekers. Door films te vertonen die je bijblijven en die zowel autochtone inwoners, als inwoners met andere wortels, aanspreken.

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Haarlem, Circus Hakim, en vrijwillige medewerkers als Marcella Langhout (Marcellala’s Kreas) , Alexandra Jansse (Xela Films) , Paul Hornman, Leila de Jager, Bernadette Strik, Kitty Cornelisse, Walid Derouiche . Latifa Morjane en Abdo El Haloui.

Log In