Klaterklanken op het Landgoed Elswout

Familieconcerten en workshop wortelklarinet maken tijdens muziekfestival Klaterklanken

Op zaterdag 20 en zondag 21 juli a.s. vindt op buitenplaats Elswout de derde editie plaats van het klassieke muziekfestival Klaterklanken. Dit jaar voor het eerst twee dagen. Op zaterdag is er een gratis familieconcert Be Mozart 4+ en daarna een gratis workshop wortelklarinet maken met het Amsterdams Klarinet Kwartet. 

Op zondag zijn er concertwandelingen voor volwassenen en speciale familiewandelingen met miniconcerten door klassieke topmusici als Erik Bosgraaf, Diamanda La Berge Dramm, het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, Haarlem Voices, Ella van Poucke en Matthijs van der Moolen & Giulio Quirici. Klaterklanken wordt afgesloten met de 3e Elswout Symfonie, een muziekproject van de musici van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet die samen met de bezoekers van het festival ter plekke de 3e Elswout Symfonie componeren voor van wortels gemaakte klarinetten.

Speciale familieconcerten

Na het succes van vorig jaar zijn er ook dit jaar drie speciale Familie Concertwandelingen voor kinderen vanaf ca 5 jaar om 10.30u, 12.30u en 15.00u. Tijdens deze wandelingen krijgen families een speciale versie met drie spetterende optredens en met rondleider acteur Ton Meijer, die met de kinderen in gesprek gaat over klassieke muziek en de boswachter. De wandeling duurt ca 45 minuten.

Gratis familievoorstelling Be Mozart (4+) zaterdag 20 juli om 12.00 uur

Op zaterdag 20 juli is er om 12.00 uur de GRATIS toegankelijke 4+ jeugdvoorstelling Be Mozart op het grasveld voor het grote huis op landgoed Elswout. Be Mozart is een nieuwe voorstelling, dat op het afgelopen Oranjewoud festival in premiere ging en het vervolg op het succesvolle Be Bach. Ton Meijer, de Haarlemse operazangeres Michelle Malinger, violiste Joanna Trzcionkowska, cellist Fred Edelen en klavecimbelspeler Christina Edelen nemen je mee naar het leven in 1760, de tijd en de wereld waarin Mozart leefde, de tijd dat Mozart 4 jaar oud was. 

Hoe is het om een wonderkind te zijn? Hoe is het om beroemd te zijn en zoveel bekende mensen te leren kennen? De voorstelling is als altijd interactief, kinderen mogen de kleine Mozart spelen en we gaan met z’n allen naar de opera! Spelenderwijs leren de kinderen over het leven van toen en langzaam kruipt de muziek van Mozart in hun oren om daar hopelijk nooit meer weg te gaan! Het is een supertoegankelijke en interactieve voorstelling waarin elk kind zich Bach waant.

Klassieke muziek voor een breed publiek

De eerste twee edities van Klaterklanken waren in 2017 en 2018, eveneens op de Buitenplaats Elswout. Het succes van het festival kwam onder meer door de combinatie van de ongedwongen miniconcerten op de verrassende locaties midden in de natuur. Net zoals in 2017 en 2018 laten de musici ook dit jaar hun muzikale visie horen op de romantische klaterende beekjes, de onverwachte follies, de statige gebouwen, de fluitende vogels en de geheimzinnige bosschages op dit sprookjesachtige landgoed.  Klaterklanken is er voor de doorgewinterde klassieke muziekliefhebber maar ook voor de prille klassieke fans, zoals gezinnen met jonge kinderen. De drie familie concertwandelingen uit 2018 krijgen daarom een vervolg in 2019. Tijdens deze wandelingen krijgen families een speciale versie van de reguliere concertwandeling. De familiewandeling is korter en er is een speciale rondleider: Ton Meijer.

Nu ook op zaterdag

Klaterklanken is dit jaar een tweedaags festival. Op zaterdag 20 juli opent in de vroege ochtend tijdens een Dauwtrapconcert fluitist Erik Bosgraaf het festival. Dit concert is inclusief ontbijt. Op zaterdagmiddag presenteert, na het succes van vorig jaar, Klaterklanken wederom een gratis toegankelijke nieuwe familievoorstelling van Ton Meijer. Zijn nieuwe theaterproductie Be Mozart is vervolg op zijn succesvolle voorstelling Be Bach.

3e Elswout Symfonie
Bezoekers van Klaterklanken maken met de blazers van het roemruchte Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet muziekinstrumenten van eetbare wortels. Deze wortelinstrumenten, bespeeld door de bezoekers van Klaterklanken, zijn onderdeel van de grande finale van Klaterklanken op zondagmiddag tijdens de 3e Elswout Symfonie. 

Kaartverkoop

Kaartverkoop loopt via  www.theater-haarlem.nl of via de kassa van de Philharmonie Haarlem, Lange Begijnestraat 11. Per concertwandeling zijn slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Be Mozart en de 3e Elswout Symfonie zijn gratis toegankelijk. Informatie op www.klaterklanken.nl  Producent en samensteller van het festival is Stichting Festivals Haarlem.

Buitenplaats Elswout

Elswout is één van de mooiste en best bewaarde buitenplaatsen van Nederland, gesticht in de zeventiende eeuw. Inmiddels is Elswout benoemd tot Rijksmonument en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Deze historische plek, waar natuur en cultuur samen komen, leent zich uitstekend voor culturele activiteiten, zoals Klaterklanken.