Het is voorjaarsvakantie in Friesland!

Lees snel dit lijstje met voorjaarsactiviteiten voor binnen en buiten, ga erop uit in de krokusvakantie!

De lente zit eraan te komen, dit is hét moment om leuke dingen te doen met de kinderen, ga er lekker op uit met het gezin of gaan de kinderen deze vakantie op pad met opa en oma? Hier een handig overzicht van allerlei leuke uitstapjes in de krokusvakantie, met favoriete activiteiten om buiten te genieten van de prille lente. Maar het kan in februari ook nog behoorlijk koud zijn, daarom staan er ook super leuke binnenactiviteiten in het overzicht. Zo organiseer je de leukste voorjaarsvakantie, de gezelligste activiteiten voor jong en oud. Dit wil je doen in de voorjaarsvakantie!

Is het weer te wisselvallig voor een binnen of buitenactiviteit?!  

Of kun je niet kiezen, bij Speel- en Dierenpark Sanjesfertier hoeft dan ook niet! Want hier kun je heerlijk buiten en binnen spelen. Én lammetjes aaien! Het is al volop voorjaar bij Sanjesfertier, er zijn schattige kuikentjes en binnen staan nu ook mooie bloemenperkjes! Je kunt nu nog wel komen spelen en dieren kijken voor de winterprijs!

Dagje naar buiten met de kinderen? Jas aan!

Het is nog vroeg in het voorjaar maar lekker naar buiten gaan in de vakantie is altijd fijn. Goed weer of slecht weer, kinderen maakt het allemaal niet zoveel uit. Stampen in de plassen of huttenbouwen in het bos, de kids vermaken zich wel.

It Fryske Gea heeft zogenaamde "rugzakroutes" uitgezet in natuurgebied De Alde Feanen. Tijdens deze routes speuren de kinderen het gebied af naar routepaaltjes en daar voeren ze opdrachten uit. Of ga met een gids mee op rietsafari door het Wikelslân! Tijdens de voorjaarsvakantiekun je zo'n avontuurlijke wandeltocht perfect combineren met een leuke én educatieve activiteit. Speciaal voor de jonge natuuronderzoekers zijn er o.a. de activiteiten als uilenballen pluizen en nestkastjes timmeren.

Staatsbosbeheer heeft prachtige natuurgebieden in Nederland waar je heerlijk kunt wandelen, volg een kabouterpad, dierenvriendjes pad of ga lekker spelen in de natuur in een speelbos. Staatsbosbeheer organiseert ook veel leuke kinderactiviteiten, vaak met een educatief tintje over de natuur. Sluit de vakantie af in de frisse lucht tijdens de Buitendag van Staatsbosbeheer in het Drents-Friese Wold. Er is een leuke speurtocht over Trees de Pimpelmees uitgezet, die je zelf met je gezin kunt lopen. Onderweg ontdek je van alles over deze mezen. Na afloop kan er een nestkastje voor de pimpelmees getimmerd worden.  

Toch te koud? Kom lekker binnen spelen! Jas mag uit!

En help zo ook pake en beppe de vakantie door! Wat is er leuker dan samen me, opa en oma, met pake en beppe, op onderzoek te gaan in het museum? Gratis naar het museum?! Dat kan, tijdens de voorjaarsvakantie hebben kinderen gratis entree ‘op vertoon’ van pake en beppe (of een andere volwassene) bij 42 Friese Musea! Teveel om op te noemen, een aantal uitgelicht:

"Swim Fish Swim!" in Natuurmuseum Fryslân

Op dit moment is de interactieve tentoonstelling "Swim Fish Swim!" te zien in het Natuurmuseum Fryslân. Speciaal voor de voorjaarsvakantie zijn er allerlei extra activiteiten rond dit onderwerp met als titel: Ga als een vis over elke hindernis! Deze tentoonstelling is super leuk voor het hele gezin, het gaat over vismigratie. Dat vogels trekken (migreren) om te overwinteren of zich voort te planten weten de meesten mensen wel. Maar dat ook vissen trekken is minder bekend. Tijdens de voorjaarsvakantie kruipen kinderen als het ware in de (schubben)huid van een vis en gaan zelf ervaren hoe je obstakels kunt trotseren door een luchtkussen parcours af te leggen. Wat doe je als je verward raakt in een fuik, voedsel moet zoeken in vervuild water of er als ineens voor een sluis ligt? En wat doe je  als er een sterke stroming staat? Vergeet vooral niet een duik onderwater te maken met de helikopterduikboot! En bekijk de plannen voor een vismigratierivier in de Afsluitdijk, vanuit het water!

Nog een aantal aanraders: