Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen  

Koaidyk 8a, 9264 TP Earnewâld

  Natuurgebied De Alde Feanen

  In het bezoekerscentrum draait alles om het natuurgebied De Alde Feanen. Dit moerasachtige natuurgebied ligt het hart van Friesland, in de driehoek tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. Het is een ideaal startpunt voor jouw ontdekkingstocht door Nationaal Park De Alde Feanen.

  Bij de informatiebalie vind je alle beschikbare routes voor een vaar-, kano-, wandel-, of fietstocht. In de naastgelegen doe-en beleeftuin van het bezoekerscentrum kan worden gespeeld, terwijl volwassenen genieten op het terras van restaurant ‘De Buitenplaats’.

  Het bezoekerscentrum is het startpunt voor veel activiteiten voor kinderen, gericht op het ontdekken van verschillende landschapstypes en diersoorten. En natuurlijk lekker spelen en plezier maken! 

  It Fryske Gea

  It Fryske Gea heeft zogenaamde "rugzakroutes" uitgezet. Tijdens deze routes speuren de kinderen het gebied af naar routepaaltjes en daar voeren ze opdrachten uit. Zoals bijvoorbeeld: waterbeestjes vangen, roofvogels spotten, spoorzoeken of het weer voorspellen. Dit zijn de verschillende routes:

  • Fûgelpaad (7 – 12 jaar / 1,5 – 2 uur)
   Verrekijker in de aanslag! In dit grootste moerasgebied van Fryslân beleef je met doe-opdrachten de vogelwildernis. Ontdek de roofvogel zo groot als een deur, ga waterbeestjes vangen, het weer voorspellen en spoorzoeken.
   Route: het Fûgelpaad gaat langs een hoge uitkijktoren, vogelhutten, rietvelden, open water en bosjes vol vreemde vogels…
  • Avonturenpad (7 – 12 jaar / 1,5 – 2 uur)
   Ga op avontuur in dit grootste moerasgebied van Fryslân en beleef de wildernis. Leer kompas lezen, spoorzoeken, voedsel vinden, wild observeren, water zuiveren en meer.
   Route: het Avonturenpad gaat door het oude moerasgebied “It Wikelslân”. Een gebied met spannende paadjes over vlonders door het moerasbos.
  • Klein kikkerpad (4 – 6 jaar / 1 uur)
   Klein Kikkerpad, speciaal voor kleine natuurontdekkers. Aan de hand van doe- opdrachten kruip je in de huid van de kikker en ontdek je hoe hij de wereld ziet. Bekijk zijn wereld door waterbeestjes te vangen, kikkersprongen te maken en zijn vijanden te ontlopen. Het leven van de kikker is één groot avontuur, ga je mee?
   Route: het Klein kikkerpad loopt door het Pettebosk, een speelbos met rietvelden, speelweide en moerasbos. Nationaal Park De Alde Feanen in het klein.
  • Kikkerpad (7 – 12 jaar / 1,5 – 2 uur)
   Kruip in de huid van de kikker en ontdek zijn levensloop. Benieuwd welke obstakels hij onderweg tegenkomt? Leer de onderwaterwereld kennen met je schepnet en doe proefjes om de kwaliteit van de natuur te controleren.
   Route: het Kikkerpad loopt door het Pettebosk, een speelbos met rietvelden, speelweide en moerasbos. Nationaal Park De Alde Feanen in het klein.
  • Otterpad (7 – 12 jaar / 1,5 uur)
   De otter is het grootste én leukste waterzoogdier van Nederland. Een moerasgebied is niet compleet zonder hem. De natuurbeheerder heeft jouw hulp nodig om te onderzoeken het gebied aan de eisen van de otter voldoet. Sporen zoeken, vissen, waterkwaliteit meten en nog veel meer.
   Route: het Otterpad loopt door het Pettebosk, een speelbos met rietvelden, speelweide en moerasbos. Nationaal Park De Alde Feanen in het klein.

  Excursies en workshops

  Tijdens de schoolvakanties worden er leuke en educatieve jeugdactiviteiten  door it Fryske Gea georganiseerd.

  Je vindt deze activiteiten in de agenda en onderaan deze pagina.

  Het is wel nodig je vooraf aan te melden. Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via; https://www.itfryskegea.nl/activiteiten/ of bel 0511 – 53 96 18 (let op: alleen mogelijk tijdens openingstijden bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen). 

   

  Adres

  • Adres: Koaidyk 8a
  • Stad:  Earnewâld
  • Land: 
  • Postcode:  9264 TP