Eten met Kerst, zelf iets maken of uit eten?

Kerst draait naast gezelligheid natuurlijk vooral om eten, heel lekker eten. Gaan jullie lekker gourmetten met de hele familie, of kiezen jullie voor het gemak van uit eten gaan? In dit artikel geven we inspiratie mee voor de lekkerste kerstgerechten en de leukste plekken om uit eten te gaan met Kerst in Flevoland. Daarnaast noemen we wat leuke kinder kerstliedjes en kerstboeken, zowel voor mama als voor kind!

Bij Kerst horen uiteraard ook kerstcadeaus. Heb jij al iets leuks gevonden? Mocht je behoefte hebben aan inspiratie, bekijk dan hier de leukste kerstcadeaus van 2018!

Lekkerste kerstgerechten 2018 

Het is altijd weer een opgave om een origineel en bijzonder kerstgerecht te serveren. Helemaal wanneer dit twee dagen achter elkaar moet, al is één kerstdag het eten verzorgen een uitdaging die natuurlijk al groot genoeg is. Wij schotelen enkele voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten voor die erg lekker en ook nog eens eenvoudig te maken zijn. Binnen een half uur kan het grootste deel van de kerstgerechten op tafel staan.

Voorgerechten Kerst 2018

Traditionele voorgerechten als carpaccio doen het nog steeds goed, maar de keuze is reuze. Elk jaar komen er wel weer nieuwe gerechten bij. Voorgerechten met gerookte zalm zorgen voor een vrolijk en fris begin van de kerstmaaltijd. Wat denk je van frisse gerookte zalmbonbons? Of ga voor vrolijke bieslookblini’s met zalm. Beiden binnen een half uur te bereiden en zeer smakelijke voorgerechten. De bieslookblini’s met zalm zijn daarnaast ook perfect als borrelhapje.

Hoofdgerechten Kerst 2018

Aansluitend aan het voorgerecht met zalm kan er dan gekozen worden voor een lekker hoofdgerecht met vis. Zo maak je zeewolf met kardemomsaus binnen 35 minuten klaar en heb je zowaar een luxe visgerecht op tafel staan. Ga je liever voor vlees? Dan zet je binnen een half uur gegrilde eendenborst met sinaasappelportsaus op tafel en maak je nog eens indruk ook.

Uiteraard zijn er ook lekkere vegetarische maaltijden te bereiden. Een lauwwarme paddenstoelen salade bijvoorbeeld, alleen al een feest om naar te kijken. Daarnaast zijn de smaken van aardse paddenstoelen in combinatie met knapperige asperges en gebakken kwarteleitjes een genot voor de smaakpapillen.

Nagerechten Kerst 2018

Het is maar de vraag of er na al die lekkere gerechten nog plek over is voor het toetje. Of kijk je stiekem eerst naar het toetje om dan te bepalen hoeveel je eet tijdens het voor- en hoofdgerecht? Chocolade doet het altijd goed in een nagerecht, laten we beginnen met het noemen van de altijd lekkere chocolademousse afgemaakt met witte chocoladesaus. Als variatie op traditionele Kerst nagerechten, zoals tiramisu, kun je ook kiezen voor een Tiramisu-trifle. Ouderwets lekker, maar dan in een modern jasje. Nog zo’n aangename variatie is de Choc-Meringue, echter ben je daar wel iets meer tijd aan kwijt. Het resultaat mag er dan ook zeer zeker zijn.

Kinder kerstliedjes

Tijdens het kerstdiner en uiteraard ook in de dagen en weken voor Kerst is het heerlijk om in de stemming te komen met kerstliedjes. Uiteraard wil je het ook leuk maken voor de kinderen en naast de gebruikelijke klassiekers ook leuke kinder kerstliedjes draaien. Wat zijn leuke kinder kerstliedjes en op welke kinder kerstliedjes cd staan deze leuke kerstliedjes voor kinderen? Kerstliedjes voor peuters zijn daarnaast een uitstekende manier om het taalkundige vermogen te stimuleren en dus ook praten en zingen te stimuleren.

De leukste kinder kerstliedjes cd’s:

We hebben een top 5 samengesteld van kerstliedjes cd’s voor kinderen die je gerust de hele dag op kan zetten om in kerstsfeer te komen.


  1. Veel bekende Kerstliedjes gezongen door Monique Smit  2. Kerst Kids Top 50 met onder andere Maan, Bert & Ernie, Nick & Simon en Miss Montreal.  3. Een complete verzameling kerstliederen speciaal voor kinderen, 100 Hits – Kids christmas.  4. Welbekende kerstliedjes, de 50 beste aller tijden op één cd, samengesteld door SkyRadio.  5. De nieuwste Kinderen voor Kinderen, geen specifieke kerstliedjes, maar wel hele leuke liedjes om met Kerst te luisteren!


Kerstboeken 2018

Er zijn ook goede boeken geschreven in aanloop naar Kerst 2018. De beste boeken hebben we voor je op een rij gezet, voorzien van de lekkerste kerstgerechten en veelal van leuke kerst gerelateerde artikelen en tips.


  1. Een onverwachte Kerst van Natalie Cox - Leuk boek om rond de feestdagen te lezen (voor moeders).  2. Woezel en Pip Aftellen tot Kerst - Leuk kinderboek voor kerst, een lees- en doeboek met echte adventskalender.  3. Bobbi Viert Kerst van Ingeborg Bijlsma - Een leuk en nieuw kinderboek voor kerst, voor kids vanaf 2 jaar.  4. Een Gouden Kerst met Donald Duck - Een gouden voorleesboek van Donald Duck, 84 pagina's leesplezier!  5. Kleur je Kerst met Jill - Een leuk kaartenboekje met 20 winter- en kerstkaarten om in te kleuren. Ook zitten er wat blanco kaarten in waar je naar eigen smaak iets moois op kunt kleuren.


Uit eten met Kerst

Zelf koken is leuk, maar levert natuurlijk een hoop werk op. Zowel voor het eten als na het eten en daarom is het geen gek idee om met Kerst uit eten te gaan. Maar waar is het mogelijk om lekker te eten in Flevoland? En dan het liefst ook nog een beetje kindvriendelijk natuurlijk!

Ben je benieuwd wat er naast eten nog meer mogelijk is in aanloop naar Kerst? Lees dan dit blog eens "Kerst 2018, wat is er te doen in Flevo?"

Uit eten met Kerst kindvriendelijk

Uit eten met Kerst kan dus ideaal zijn, maar kun je ook uit eten met Kerst met kinderen? Jazeker, er zijn in Flevo tal van gelegenheden waar je met Kerst lekker kunt eten, ook met (jonge) kinderen. Op de volgende plekken geniet je van een kindvriendelijk kerstdiner.

Kerst in De Meerpaal (Dronten)

Kerst vieren in De Meerpaal? Dat kan op Tweede Kerstdag! Voorafgaand aan het concert van het Flevo’s Mannenkoor kunnen liefhebbers vanaf 12:00 uur aanschuiven bij de kerstbrunch. Na ontvangst – mét bubbels – kunnen de gasten gebruikmaken van het buffet. Ook liefhebbers die niet naar de voorstelling gaan, kunnen reserveren voor de kerstbrunch. De kerstbrunch kost €28,50 of €15,- voor kinderen tot en met 12 jaar.

Driegangendiner

Geniet van een smakelijk driegangendiner in het Grand Café van De Meerpaal. Het diner kost €35,00 per persoon en is te reserveren via horeca@meerpaal.nl of via 0321 388 777. U bent vanaf 18:00 uur van harte welkom. Voor de kinderen is een speciaal kindermenu (à €17,50) samengesteld. Na het eten kunnen zij in de bioscoop naar een animatiefilm kijken.

Spectaculair Kerstmenu bij Hans & Grietje op Eerste en Tweede Kerstdag (Zeewolde)

Het Kerstmenu van Hans & Grietje ziet er weer fantastisch uit. Ontvangst met Glühwein of warme chocolademelk met slagroom. Gevolgd door een warm broodje met twee huisgemaakte dips. Hierna volgt een etagère met zowel koude als warme garnituur. Uiteraard is de kers op de taart een kerstpannenkoek met kalkoen of een pannenkoek naar keuze van de menukaart. Voor kids is er uiteraard een lekkere kinderpannenkoek met leuke verrassing. Het geheel wordt afgesloten met een verrassend dessert buffet.

Reserveren en kosten

Reserveren voor het kerstarrangement op Eerste en Tweede Kerstdag kan vanaf nu gewoon online! Ga naar www.hansengrietjezeewolde.nl/reserveren en zie direct de beschikbaarheid. Voor het kerstarrangement geldt een aanbetaling van € 10,- per persoon (ook kinderen 0-2). Deze aanbetaling wordt verrekend met de uiteindelijke rekening op de dag zelf! De administratiekosten worden vanzelfsprekend niet verrekend.

Het kerstarrangement is vanaf 15:30 te reserveren (bloktijden 15:30, 16:30, 18:15 en 18:45). Tussen 11:00 en 13:30 reserveer je á la carte.

Heb je nog een leuke aanvulling op kindvriendelijk uit eten in Flevoland op of rond de Kerstdagen? Laat het ons gerust weten in een mailtje naar flevo@go-kids.nl!