Speurtochten zijn voor kinderen van alle tijden al een leuke en spannende activiteit. Een puzzelrit met de auto rijden was ook al een lange tijd een leuke groepsactiviteit maar door corona is het nu een populair uitje voor gezinnen geworden! En dat is niet zo gek, want op deze manier een dagje uit is natuurlijk helemaal coronaproof, per gezin volg je de route met je eigen auto. Uiteraard zijn dit wel de moderne 2.0 speurtochten want onderweg krijg je de vragen en opdrachten via een app op je smartphone!

Op Auto Avontuur met het gezin

In samenwerking met de organisatie van opautoavontuur.nl reden wij, de regiomanagers van Go-Kids Drenthe, Friesland en Flevo de 3 nieuwe routes die zijn uitgezet voor de meivakantie 2021. Volgens de organisatoren duurt de tocht ongeveer 2,5 uur, maar je kunt ook gerust meer tijd nemen. Onderweg is zoveel moois te zien en als het mooi weer is kun je natuurlijk ook uitstappen om een wandelingetje te maken. Je kunt er gerust een dagje uit van maken.

Als eerste het avontuur van Hanneke, zij ging met haar gezin:

👦 Op zoek naar Bartje in Noord Drenthe

"Bartje bid nie veur brune bonen"

Wij zijn ons auto avontuur gestart bij Hotel van der Valk in Spier, midden in het mooie natuurgebied Dwingelderveld. Je krijgt een tasje mee met spelmateriaal en een een pen. Onze dochters hadden zelf een klein notitieboekje met potlood mee om onderweg aantekeningen te maken. Dat was wel handig, want we mochten Bartjes tellen! En dat waren er aardig wat, dus de hele weg moesten we goed opletten. En soms stonden er letters langs de weg om een woord mee te maken.

Autopuzzelrit Drenthe

 

 

 

 

 

 

 

Het was fijn dat we met twee volwassenen waren, want één van ons moest rijden en de ander navigeren. In de webapp Bartje op Autoavontuur stond de hele route duidelijk aangegeven. Bartje reed met ons mee vanuit de app en gaf leuke opdrachten en vragen. Onderweg kwamen we langs de tulpenvelden bij Dwingeloo, we reden door de mooie bossen en landerijen. Vanuit de auto kon je minigames doen, leuke spelletjes langs de route. Voor sommige spelletjes moest je even uitstappen. Er was altijd voldoende parkeergelegenheid dus het was compleet veilig. 

Bartje op autoavontuur Drenthe

Er zijn veel plekken waar je even kunt pauzeren, wandelen en rondkijken. Neem ruim de tijd voor de route want er is veel te zien en het is fijn voor de kinderen als ze regelmatig hun benen kunnen strekken. Wij zijn ongeveer 4 uur van huis geweest. Bij één van de stops hebben we even koffie gedronken met een lekkere wafel erbij. Daar was ook een klein speeltuintje. 

Na een tijdje kwamen we langs het mooie museumdorp Orvelte. Je kunt aan de rand van het dorp parkeren en zo het dorp in lopen. Echt een aanrader want het is daar prachtig! We hebben hier onze lunch opgegeten, geschommeld, rondgelopen en genoten van de mooie oude boerderijen. 

Orvelte Bartje op autoavontuur Drenthe

En toen begon het laatste deel van de rit, nog een paar minigames onderweg en door naar Spier. Daar mochten we een lekker ijsje ophalen als afsluiter! 

autopuzzelrit drenthe

We hebben een heerlijke middag uit gehad, gezellig en coronaproof! 

Bartje op Auto Avontuur

Mariska vertrok met haar gezin vanuit Friesland voor een avontuur:

🦴 Door de oertijd in Zuidwest Drenthe

Wij starten onze reis in Meppel, waar we bij restaurant Villa Kalkoven onze tas met spelmateriaal konden ophalen. Bij het zien van de inhoud, o.a. 'echte' houten speren kregen we nog meer zin in deze auto speurtocht! Op de parkeerplaats zien we ook al een groot bord met het logo van op Auto Avontuur staan. Het logo van Ysbout in de Oertijd valt ons meteen op, maar nadat we het eerste deel van de route goed gelezen hebben, in de webapp, zien we dat we geduld moeten hebben. Dit spel spelen we aan het einde van de route als we hier terugkomen! We verlaten de parkeerplaats weer en volgen de duidelijke aanwijzingen in de webapp op. Al snel rijden we over mooie binnendoor weggetjes dwars door het Drentse landschap. De mascotte van deze reis door de Oertijd "Ysbout" geeft ons via de webapp af en toe ook opdrachten. Zo vertelt hij dat er overal afbeeldingen van hem langs de route hangen, deze moeten we tellen. Een hele klus, we spotten er direct al heel veel! En dan komen we aan bij de eerste mini games. Vanuit de auto kunnen we de grote spelborden langs de weg goed lezen, we lossen verschillende puzzels op en vullen de antwoorden in de webapp in.

Onderweg verschijnen er een aantal vragen in de app, over de oertijd, over Drenthe en dan komen we alweer aan bij de volgende opdrachten. Onze dochter (bijna 8 jaar) moet bij sommige spellen even goed haar best doen, veel lukt haar wel zelfstandig andere opdrachten doen we samen. De achtergrond info en de vragen in de app waren voor ons als ouders leuk om te beantwoorden. Prima afwisseling dus, echt leuk voor jong en oud! Zelfs voor onze jongste dreumes (bijna 2 jaar) die ons steeds zag wijzen en Ysbout hoorde roepen, want we bleven natuurlijk tellen, hij begon na een tijdje ook al mee te zoeken! 

Het was echt prachtig weer dus toen we bij de parkeerplaats van de toegangspoort naar het Holtingerveld aankwamen en in de app zagen staan dat we hier een wandeling langs de hunebedden konden maken, hoefden we daar niet lang over na te denken! Voor een wandeling door dit mooie natuurgebied wilden we ons auto avontuur wel even pauzeren! In de webapp wordt duidelijk uitgelegd dat er verschillende routes zijn en de bewegwijzering hier is ook super duidelijk uitgezet. Al snel liepen we voor ons gevoel echt even in de oertijd, door de bossen, over de heidevelden en natuurlijk bij de hunebedden! Qua tijd kwam het voor ons ook goed uit om hier te gaan picknicken, maar verderop in de route bleken er nog veel meer leuke plekjes te zijn om even wat te gaan eten en drinken terwijl de kids heerlijk kunnen spelen. De startijd kun je zelf kiezen en onderweg kun je dus ook flexibel zijn in je pauze momenten. 

Toen we onze weg vervolgden begon al snel het volgende spel, nu moesten we niet alleen maar opletten op de Ysbouten langs de weg er stonden ineens ook nog letters waarvan we een woord moesten maken! We zaten direct weer helemaal in het spel! Er volgden ook al snel weer leuke en afwisselende mini games langs de weg. Weer leuke puzzels om op te lossen en ook andere spellen waar we actief, vanuit de auto, iets moesten doen met de attributen uit de tas die we hadden meegekregen. En toen vond onze dochter ineens een bon in de tas waar ze op kon lezen dat we daarmee een ijsje konden afhalen! Wat een fijn vooruitzicht, in de webapp las ik even de aanwijzingen voor de route goed door en zag dat we al bijna bij de Speel-en IJsboerderij De Drentse Koe aankwamen, perfecte timing! We genoten in het zonnetje van ons verse boerderij ijsje, bekeken door de hekken dit geweldige speelpark en besloten direct dat we hier later nog eens een bezoekje aan zouden gaan brengen! Het park was nu nog gesloten vanwege de coronamaatregelen. 

We hadden onderweg al zoveel mooie landschappen en dorpjes gezien, maar de route kwam nu langs zo'n 1000 bloeiende perenbomen die aan beide kanten van de weg stonden! Heel gaaf om hier langs te rijden! En ook nu kwamen er weer een aantal leuke mini games langs de weg voorbij, via de webapp had Ysbout nog een leuke opdracht voor ons en toen reden we alweer richting Meppel. Gelukkig stond daar nog een leuk spel op ons te wachten om deze leuke rit af te sluiten. Tot slot telden we alle streepjes van het aantal Ysbouts die we onderweg hadden gezien bij elkaar op (we waren gaan turven om het bij te houden!) en vulden het antwoord in. Dat was onze allerlaatste opdracht. Doordat we de wandeling tussendoor hadden gedaan zijn we zo'n 4 uren onderweg geweest! We hebben een super leuke middag gehad, het was echt een dagje uit!

Op Auto Avontuur Door de oertijd!

En Sabina reed met haar gezin door Flevo en Friesland:

🌷& 🏴‍☠️ De Schatrit - Door de Noordoostpolder en Lemmer

Ons avontuur begon bij het prachtige “bij ons op de Wellerwaard in Emmeloord”.  Het is een prachtige plek helemaal in het thema van piraten. Wij hadden er al een klein ritje opzitten dus hier konden we onze benen even lekker strekken, even spelen en genieten van het mooie weer. Daarna gingen we dan bepakt met de tas op weg voor de schatrit!

Onze route kwam al gauw uit bij het Kuinderbos. Wat heel handig was, was dat er in de route werd vermeld dat het bereik even weg zou vallen. En warempel… we hadden even geen service! (TIPJE: door even op de volgende pagina te kijken en een screenshotje te maken voorkom je dat je misschien de afslag mist.) Bij het eerste grote spel moesten we de schatkist vullen voor Piet Piraat. We hebben onze naam op het muntje geschreven en in de schatkist gegooid.  We hebben ook gelijk even een kleine stop gemaakt om te gaan picknicken. Kleedje neergelegd, broodjes gegeten en wat gedronken. Natuurlijk hebben kinderen weinig geduld om een broodje te eten als er nog zoveel te doen is.

auto avontuur 2 

Onze weg vervolgde al snel naar de zandsculpturen route die we onderweg ook even mochten lopen. Dit is niet verplicht maar wordt wel vernoemd als tip. Als je er toch bent kun je net zo goed van de gelegenheid gebruik maken en je benen even te strekken in het prachtige bos. En als je onderweg de mooie zandsculpturen ziet, is het toch wel heel knap dat ze zulke mooie dingen kunnen maken van zand. Na een flinke 2,5 kilometer lopen zijn we weer in de auto gestapt om verder te gaan met het avontuur.

auto avontuur 3

 auto avontuur 4

Onderweg kwamen we ook mini spellen tegen. Voor de wat jongere kinderen zijn ze nog wel wat lastig maar met behulp van mama en oma kom je wel een heel eind. Ook hangen er tijdens de route letters langs de weg, deze vormen samen een woord. Sommige letters kwamen wel heel snel achter elkaar en moesten we even nadenken wat er ook alweer stond. Tijdens de route moesten we ook vragen beantwoorden. En de geluidsfragmenten van Piet Piraat waren toch ook wel erg leuk. Een echte piraat die vertelde over avonturen. We moesten wel even goed luisteren en het fragment nog een keertje luisteren om zijn vragen te beantwoorden. Met het volgende spel moesten we met kanonnen de boot laten zinken! Mijn dochter (2 jaar) vond het erg leuk om het kanon erin te gooien. Wat zitten er al veel in. 

auto avontuur 6

 Wat je tijdens de rit vooral niet moet vergeten is om te genieten van de gekleurde velden onderweg. Nog niet alle tulpen waren in bloei maar diegene die er al staan zorgen voor een prachtig uitzicht. Wat een mooie kleuren! “Kijk mama de tulpen hebben zelfs de Nederlandse vlag!!” aldus mijn zoontje (4 jaar). Uiteindelijk op de speciale aangewezen plek nog wat mooie foto’s gemaakt met de tulpen. Vergeet hier vooral niet te stoppen want ook hier staat een opdracht.

auto avontuur 8

Daarna zijn we verder gereden op weg naar “bij ons op de Wellerwaard”. Mijn dochter lag al te slapen dus mijn zoontje heeft de laatste opdracht alleen gedaan. Piet Piraat was zijn vogel kwijt, die hebben we even laten terug vliegen. Het was nog best wel lastig maar het is gelukt!

Wij hebben een heel leuk avontuur beleeft! Veel plekken gezien. En geheel coronaproof een avontuurlijke dag beleefd. Wij zijn uiteindelijk 6 uur van huis geweest en hebben de route met tussenstops in 5 uur gedaan. Trek er lekker een dagje voor uit! En het weer!... Het weer was fantastisch! Oja.. vergeet onderweg niet de piraten te tellen!

 auto avontuur 9

De Schatrit reserveren