Kindvriendelijke wandel- en fietsroutes regio Den Bosch

Den Bosch beschikt over een aantal prachtige natuurgebieden. Een perfecte regio om heerlijk te wandelen of fietsen. Ook met de kids is dit goed te doen. Hieronder hebben we er een aantal voor je verzameld! Ken je een andere leuke route? Laat het ons weten! denbosch@go-kids.nl Wandel jij mee?!?

Wandelroutes met kids

Wandelen met je kinderen door de natuur is altijd een aanrader. Elk seizoen heeft zijn charmes. Een frisse neus en lekker in beweging zijn is gezond! Hebben jouw kinderen iets meer aanmoediging nodig? Download dan hier de GRATIS Go-Kids natuur Bingo!

Wandel- en fietsroutes van Staatsbosbeheer

Kinderen spelen van nature graag buiten. Lekker ravotten, ontdekken en speuren. Al hebben ze soms een zetje nodig om naar buiten te gaan, als ze er eenmaal zijn, dan vermaken ze zich er prima. Staatsbosbeheer heeft een uitgebreid aanbod voor kinderen om ze lekker te laten ontdekken in de natuur.

In regio Den Bosch vind je het prachtige natuurgebied De Overlaat en hier zijn twee fantastische routes te vinden die door de afstand ook zeer geschikt zijn voor kinderen. Ook kun je hier op pad met een super leuke route-app waarin leerlooier Jacob je meeneemt door zijn woon- en werkomgeving. Hij laat je met behulp van digitale technieken de mooiste plekjes zien.

 • Wandelroute Halve Zolenpad Moerputten 2 km
 • Wandelroute Bruggenroute Moerputten 5 km

Ook natuurgebied Het Groene Woud is een zeer mooie en geschikte omgeving om heerlijk te wandelen met het hele gezin! Hier heb je twee prachtige routes waarin je een rijkdom aan vogels en planten tegenkomt.

 • Wandelroute Marggraffroute De Geelders 4,5 km
 • Wandelroute Boswachter op zak Wijboschbroek 5,2 km

Zijn je kids al iets ouder en zijn jullie ervaren wandelaars? Dan is natuurgebied De Maashorst een echte aanrader! Er is hier zowel een wandelroute als een fietsroute beschikbaar. Beide routes zijn wat langer waardoor je naast de mooie omgeving, ook landgoederen, kastelen en boerenhoeven tegenkomt onderweg. Er is echter ook leuke korte route voor kleine kinderen.

 • Boswachterspad Kanonsbergroute 8 km
 • Fietsroute Op boevenpad 30 km
 • Kabouterpad 2,5 km

Wandelroutes van Rivierenland

Op www.wandeleninrivierenland.nl vind je wandelroutes en het wandelkeuzenetwerk in de Betuwe, Bommelerwaard en het land van Maas en Waal. Aan de hand van duidelijke kaarten en achtergrondinformatie kun je zelf je eigen wandelroute uitstippelen. Van een klein rondje van 2 km tot een rondwandeling van vele kilometers. Een aantal routes lopen door prachtige gebieden van Staatsbosbeheer, hieronder volgen een aantal voorbeelden:

TIP: Op NS-station Zaltbommel zijn fietsen te huur. 

Brabantse Natuurpoorten

In de hele provincie Brabant vind je natuurpoorten. Deze plekken zijn dé startpunten voor een fiets- of wandeltocht door de Brabantse natuur. Alle natuurpoorten zijn gelegen aan prachtige natuurgebieden en er is altijd een horecapunt, voldoende parkeergelegenheid en informatie over de natuur en de routes.

In de buurt van Den Bosch vind je Natuurpoort Kasteel Heeswijk. Een prachtig startpunt voor een wandeling of fietstocht door de bossen, de lanen en velden van het landgoed. Geniet onderweg van de kronkelende rivier de Aa en de verschillende dieren die je tegenkomt. Bij de kasteelwinkel kun je zelfs speciaal voedsel voor de dieren kopen, zodat je kinderen de kasteelkarpers en zwarte zwanen kunnen voeren! Binnen de kasteelmuren vind je ook nog brasserie Het Koetshuis, het ideale start-, rust- en/of eindpunt van je tocht.

Ook kun je Natuurpoort de Vresselse Hut vinden in de regio. Hét startpunt voor een prachtige wandel- of fietstocht in het schilderachtige Dommeldal of het rustieke groen van het Vresselse Bos, dat is Natuurpoort de Vresselse Hut. De mountainbikeroute rondom de Vresselse Hut is een begrip in de regio en rondom de vennen in het Vresselse Bos is het prachtig wandelen.

Natuurpoort De Kriekeput - De Maaspoort ligt wat verder noordelijk in de regio en is het ideale begin-, rust- en eindpunt van een mooie wandeling of fietstocht door het prachtige natuurgebied de Maashorst. Ook vind je in de directe omgeving verschillende ruiter- en mountainbikeroutes. Kortom: genoeg ingrediënten voor een heerlijke dag in het groen.

Blodevoetenpaden voor jong en oud

Een blotevoetenpad is leuk voor alle leeftijden! Trek je schoenen uit en ga op ontdekking. Een fijne massage voor je voeten, maar ook gewoon heel leuk! In onze regio zijn er verschillende paden te vinden! Klik hier voor het gehele overzicht!

blotevoetenpad, kinderen, natuur, wandelen, blote voeten, pad, kindvriendelijke route

Pluktuinen om in te struinen

Leuk om met je kinderen fruit of bloemen te gaan plukken! Samen heerlijk de natuur in voor een mooie wandeling en ondertussen mooie bloemen of lekker fruit verzamelen. Wat wil je nog meer? Benieuwd naar alle pluktuinen in de buurt? Klik dan hier!

fruit plukken, pluktuin, gezinsuitje, uitje met kinderen

Fietsroutes door Go-Kids regio Den Bosch

De wereld ontdekken samen met papa en/of mama, opa en/of oma. Heerlijk achterop de fiets of zelf fietsen. De Bommelerwaard is een prachtig gebied. Het landschap is afwisselend met dijken en uiterwaarden, kastelen, landgoederen en pittoreske dorpjes. Het gebied is omsloten door de rivieren de Maas en de Waal.

Bommelerwaardse kasteelroute.

Deze route is geschikt voor als de kids nog lekker achterop zitten of voor de kinderen die al vaker langere stukken gefietst hebben. Start en eindig deze route in één van de best bewaarde waterburchten in Nederland: Kasteel Ammersoyen. Ontdek het kasteel met haar metersdikke muren, de indrukwekkende ridderzaal en de echte slotgracht. Fietsend langs de dijken heb je steeds prachtig zicht op de uiterwaarden en het water.

Breng onderweg een bezoek aan het stadje Zaltbommel waar cultuur en historie hand in hand gaan. Hier kun je ook Stadskasteel Zaltbommel bezoeken. In het Stadskasteel is vandaag de dag een museum gevestigd, je vind hier onder andere uitleg over Jip en Janneke. Verder op de route kom je door het plaatsje Rossum. Tot slot fiets je voorbij het Slot van Well of het Huis van Malsen. Deze waterburcht werd waarschijnlijk in de 14e eeuw gebouwd in de vorm van een woontoren. Lengte van de route: 38 km. 

Kersentocht Bommelerwaard

Deze route is geschikt voor als de kids nog lekker achterop zitten. Deze route leidt je onder andere langs de prachtige uiterwaard ‘Den Bol’ en Kasteel Ammersoyen, die absoluut een bezoekje waard zijn. Langs de route vind je diverse fruitstalletjes waar je kunt genieten van de lekkerste kersen. Duurt de fietstocht je te lang? Vraag dan eens of je een kijkje mag nemen in de fruitgaard, lekker de benen strekken. Lengte van de route: 43 km. Startpunt: De Gouden Molen in Rossum. 

De Grote Rivierenroute

Deze route is geschikt voor als de kids nog lekker achterop zitten. Volg deze route en je komt langs kastelen en ziet wellicht nog prachtige vogels in dit mooie waterlandschap.

De route loopt onder meer langs recreatiegebied de Zandmeren in Kerkdriel. Een paradijs voor watersporters met een eigen jachthaven en tal van leuke restaurantjes. Verderop langs de Maas passeer je Kasteel Ammersoyen.
Vogelliefhebbers kunnen in het buitengebied van Ammerzoden hun hart ophalen in de Hurwenensche uiterwaarden. Stap voor meer geschiedenis en cultuur, of een gezellig terras ook even af in vestingstadje Zaltbommel. Heb je nog wat tijd over? Speur dan in het oude centrum naar de 27 gootspoken; kunstzinnige beeldjes in de dakgoten van huizen die vaak het verhaal vertellen van het huis en de bewoners. Lengte van de fietstocht: 37 km. Startpunt route: De Gouden Molen in Rossum.

fietsroute

Handige links

TIP: Wil jij voor elke schoolvakantie de leukste tips uit de regio in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief! 

 • Leeftijd 2 - 4
 • Leeftijd 5 - 8
 • Leeftijd 9 - 12
 • Gratis toegang
 • Eigen eten toegestaan
 • Horeca aanwezig
 • Outdoor