Staatsbosbeheer regio Den Bosch (Overlaat, Maashorst, Groene Woud, Bommelerwaard)

Slabroekseweg 5, 5388 PX Nistelrode

Staatsbosbeheer beheert maar liefst 146 natuurgebieden in Nederland. Ze ontwikkelen en beschermen het groene erfgoed van ons land. Staatsbosbeheer zorgt ervoor dat ook onze kinderen later nog met hun kleinkinderen de natuur kunnen beleven. Ze brengen de natuur dichter bij mensen.

Staatsbosbeheer voor kinderen

Kinderen spelen van nature graag buiten. Lekker ravotten, ontdekken en speuren. Al hebben ze soms een zetje nodig om naar buiten te gaan, als ze er eenmaal zijn, dan vermaken ze zich er prima.

Staatsbosbeheer heeft een uitgebreid aanbod voor kinderen om ze lekker te laten ontdekken in de natuur. Naast prachtige natuurgebieden, beheren ze ook wandelroutes die geschikt zijn voor kinderen, speelbossen  in de natuur, een boomkroonpad en diverse activiteiten. Zoals speuren naar sporen, uilenballen pluizen, wordt hulpboswachter of ga bij de jeugdnatuurclub.

Op diverse plaatsen in Nederland zijn er buitencentra. In deze buitencentra van Staatsbosbeheer valt veel te zien, te beleven en te leren. Vanaf hier worden regelmatig activiteiten voor kinderen georganiseerd. Deze vind je allemaal in de agenda van Go-Kids. Dus voor een boswandeling met net iets extra’s ga je naar een natuurgebied van Staatsbosbeheer.

Overnachten in de bossen

Kamperen in de natuur! Hoe gaaf klinkt dat? Niet op een camping, maar zoek het avontuur op in het bos. Oftewel: Logeren bij de boswachter. Staatsbosbeheer beschikt over 22 natuurkampeerterreinen en 5 groepsterreinen. Rust, vrijheid en ruimte vind je op deze terreinen. Er zijn verschillende kampeerterreinen. Voor meer informatie kijk je hier. 

Staatsbosbeheer in Go-Kids regio Den Bosch

In onze regio beschikt Staatsbosbeheer over wel vier natuurgebieden De Overlaat, Het Groene Woud, De Maashorst en Bommerlerwaard. Hier valt volop te beleven met je gezin.

Natuurgebied De Overlaat

's-Hertogenbosch wordt omringt met meerdere prachtige natuurgebieden, elk met een heel eigen karakter.

Het Bossche Broek is bekend vanwege zijn uitbundige plantengroei met zeldzame soorten als moeraskartelblad en veenpluis. Het Bossche Broek is een van de laagste delen van de provincie. Juist daarom werd hier 's-Hertogenbosch gebouwd; de hoge zandrug met de natte moerasgronden rondom zouden het de vijand moeilijk maken de stad aan te vallen.

In de Sompen en Zooislagen, met sloten en zeldzame blauwgraslanden, groeien bijzondere planten als de grote pimpernel en waterdrieblad.

De Moerputten is een van de weinige overgebleven laagveenmoerassen in zuidelijk Nederland. Het meest opvallende van dit gebied is de brug die het moeras doorsnijdt. Rond 1880 werd deze statige, ijzeren spoorbrug aangelegd om grondstoffen voor de schoenindustrie rond Waalwijk te vervoeren. Nu rijden er geen treinen meer, maar is de brug een sprookje voor wandelaars: hoog boven het moeras tussen natuur en historie.

Rond het Engelermeer vind je restanten van een eendenkooi en een vogelwand, maar ook speelnatuur waar kinderen hutten kunnen bouwen op een heus eiland.

Activiteiten natuurgebied De Overlaat

 • Met je klas op expeditie in Bossche Broek
 • Route-app Moerputten
 • Woordvoerders van de Natuur - Bossche Broek
 • Moerputtenbrug
 • Wandelroute Halve Zolenpad Moerputten 2 km
 • Wandelroute Bruggenroute Moerputten 5 km

 Voor meer activiteiten kijk je even op de website.

Natuurgebied Het Groene Woud

Midden in Noord-Brabant, tussen Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch, ligt het Groene Woud: prachtige natte natuur met een heel eigen karakter.

Het Wijboschbroek, bij Schijndel, is een van die natte bosgebieden te midden van akkers en weilanden. Opvallend zijn de grote hoeveelheden populieren die hier werden aangeplant voor de klompenindustrie. De Geelders, tussen Schijndel en Boxtel, is één en al afwisseling: vochtig bos met meanderende beken, stukjes heide en kleine weidegebieden. De rijkdom aan planten en vogels is al net zo afwisselend. Net als in de andere gebieden van het Groene Woud is het ook hier heerlijk wandelen. 's Winters laarzen aan, in de zomer muggenspray mee!

Activiteiten natuurgebied Het Groene Woud

 • Wandelroute Marggraffroute De Geelders 4,5 km
 • Wandelroute Boswachter op zak Wijboschbroek 5,2 km

 Voor meer activiteiten kijk je even op de website.

Natuurgebied De Maashorst

Dennen, dennen en nog eens dennen. In Maashorst, het grootste natuurgebied van Noord-Brabant, regeerde lange tijd de grove den. Ooit aangeplant voor de houtproductie, maar inmiddels heeft Maashorst zijn langste tijd als boomfabriek gehad. De laatste jaren krijgt het landschap steeds meer zijn oorspronkelijke variatie terug: bos afgewisseld met heide, vennen en beekjes, stuifzand en akkers. Via een van de vele wandelroutes is het gebied goed te verkennen.

Naast natuur heeft Maashorst ook landgoederen, kastelen en boerenhoeven. Bijzonder is bovendien dat je hier ook sporen van de ijstijd kunt tegenkomen, in de vorm van grote keien. Ooit stroomde hier namelijk de Maas, die in die tijd deze grote keien achterliet. Wandel je door de afwisselende Maashorst, dan wandel je langs sporen van de ijstijd.

Activiteiten natuurgebied De Maashorst

 • Boswachterspad Kanonsbergroute 8 km
 • Fietsroute Op boevenpad 30 km

Ook erg leuk om te bezoeken is natuurcentrum Maashorst in Slabroek. Aan de balie kun je terecht voor informatie over wandelingen, fietstochten, flora en fauna. Er zijn o.a. wandelkaarten te koop, maar ook natuurboeken, fietsroutes, ansichtkaarten, lokale producten zoals honing en nog veel meer! In het centrum is koffie/thee en frisdrank te koop en ook heerlijk gebak en hartige gerechten uit de streek. Het is niet toegestaan meegebrachte consumpties binnen en op het terras te nuttigen, maar dit mag wel op de picknickbanken.

 Voor meer activiteiten kijk je even op de website.

Natuurgebied Bommerlerwaard

De Bommelerwaard is een dynamisch en robuust natuurgebied mét een belangrijk deel Nederlandse cultuurhistorie. De verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie - met als klapper Slot Loevestein -  laten zien hoe wij vroeger het water gebruikten om de vijand weg te houden.

Activiteiten natuurgebied Bommerlerwaard

 • In samenwerking met Slot Loevestein worden er verschillende struintochten georganiseerd door Staatsbosbeheer. Zoals de Stoere struintocht voor jongens en meiden, familiestruintochten, avondstruintochten en nog veel meer. Check de Go-Kids Agenda voor alle data.
 • Natuurexpeditie bij Slot Loevestein. Met je klas op avontuur? Geef je op voor de Natuurexpeditie bij Slot Loevestein!

Bezienswaardigheden natuurgebied Bommerlerwaard

 Voor meer activiteiten kijk je even op de website.