Museum Stadskasteel Zaltbommel

Nonnenstraat 5-7, 5301 BE Zaltbommel

In Zaltbommel staat een echt stadskasteel. Dit kasteel is heel lang geleden, rond het jaar 1535, gebouwd door Maarten van Rossem. Hij was een ridder in dienst bij de Hertog van Gelre en heeft veel oorlog gevoerd en… vaak gewonnen. Hij was een slimme vechter en tijdens zijn veldtochten haalde hij veel buit binnen. Dit deelde hij met zijn manschappen en daarom was zijn leger altijd groot genoeg. In dit museum kun je meer over hem te weten komen.

jip-en-janneke

Weet jij wie Fiep Westendorp was? Zij was de tekenares van Jip en Janneke, Floddertje, Pluk van de Petteflet en nog veel meer figuurtjes die je vast wel kent uit de boeken van Annie M.G. Schmidt. Fiep Westendorp is in Zaltbommel geboren en zat er ook op school. Ze is hier blijven wonen tot ze naar Amsterdam verhuisde, waar ze nooit meer is weggegaan.

In het museum kun je kijken hoe Fiep tekende op haar zolderkamertje en als je goed kijkt zie je dat zij haar eigen meubeltjes ook natekende in de Jip en Janneke verhaaltjes. Verder kunnen kinderen veel leuke spelletjes doen, op bezoek gaan bij Jip en Janneke en door het gaatje in de heg kruipen, bellen met ouderwetse telefoons, rijden (of doen alsof) in de rode kraanwagen van Pluk en je verkleden als Jip en Janneke!