Treinen en poppen in het Kijk en Luistermuseum

Het Kijk en Luistermuseum exposeert deze zomer modelspoorbanen. Er zijn complete banen en daarnaast allerlei schaalmodellen te bewonderen. Ook zijn er poppen en poppentoebehoren te zien. Kinderen van alle leeftijden zijn van harte welkom om niet alleen te komen kijken naar het speelgoed van vroeger, maar ook om zelf aan de slag te gaan met treinen en poppen. Je kunt zelfs je machinistendiploma halen!

Modelspoor

Modelspoor is een hobby voor jong en oud. Dat blijkt wel als je kijkt naar de leeftijd van de leden van de vereniging Promospoor uit Ede. Het jongste lid is 15 jaar en de gemiddelde leeftijd van de leden ligt rond de zestig. Veel opa’s van nu hebben vroeger met een elektrische trein gespeeld, emplacementen gebouwd, wissels aangelegd en zo de beginselen van de techniek geleerd. Meestal was het speelgoed voor jongens, maar ook meisjes mochten meedoen.
In het Kijk en Luistermuseum exposeert Promospoor allerlei banen en schaalmodellen van verschillende merken, zoals Märklin, Fleischmann en Hornby (de uitvinder van de Meccano).

Poppen

Meisjes speelden vroeger veel met poppen. Zo leerden ze alvast voor ‘als ze later groot waren’. Tegenwoordig is de scheiding tussen jongens- en meisjesspeelgoed vervaagd, maar toch heeft het museum ervoor gekozen om naast het jongensspeelgoed van vroeger ook poppen te exposeren.
Sommige poppen zij al zó oud, dat ook de oma’s van nu er zelfs niet meer mee hebben gespeeld, maar hún grootmoeders. De oudste poppen zijn van hout gemaakt. Poppen van later datum kunnen zijn gemaakt van porselein of celluloid, maar er zijn natuurlijk ook stoffen poppen. En verder zijn er poppenwagens, -bedjes en andere poppentoebehoren. De poppen hebben mooie kleertjes aan, maar toch is goed te zien hoe de poppen zijn gemaakt.