Zoals alles in coronatijd gaat ook de Sinterklaas periode er heel anders uitzien dan anders. Veel gemeenten hebben geen intocht dit jaar in verband met de corona maatregelen. De landelijke intocht is op een geheime locatie om dezelfde reden (en misschien ook wel een andere... ) en de intocht in Amsterdam ook. Maar goed, er is wél zoals altijd Sinterklaasjournaal en thuis kun je het natuurlijk ook gezellig maken. Hoe dan?

Tips voor een gezellige Sinterklaas in coronatijd

Wat er ook gebeurt, Sinterklaas komt sowieso naar ons land. En dan zijn er genoeg manieren om er een heerlijke tijd van te maken, corona of geen corona. Want wat is er knusser dan met de kinderen thuis de Sinterklaastijd te beleven? Wij hebben wel wat ideetjes voor je - vooral thuis en soms buiten de deur.

  1. 1. Schoen zetten natuurlijk!
  2. 2. Schoentje knutselen
  3. 3. Huis versieren in Sinterklaassfeer
  4. 4. Sinterklaas Speurtocht lopen
  5. 5. Georganiseerde Sinterklaasfeesten
  6. 6. Pepernoten bakken
  7. 7. Sinterklaas schoorsteen maken
  8. 8. Workshop gekleurde Pietenlollies maken
  9. 9. Chocoladeletters scoren
  10. 10. Andere gezinnen helpen aan Sinterklaas cadeaus

1. Schoen zetten natuurlijk!

Het is voor de kids altijd magisch om hun schoen te mogen zetten. Zingen uit volle borst bij de open haard, centrale verwarming, het kattenluik, de achterdeur of waar je die schoenen dan ook neerzet. Natuurlijk vul je de schoenen met hooi en een winterpeen - of als je die niet in huis hebt: suikerklontjes - voor het paard. Misschien hebben de kinderen wel een tekening, briefje of knutselwerk voor Sinterklaas gemaakt? En dan de verwondering als ze 's morgens uit bed komen, alles voor het paard weg is en hun schoen gevuld met... pepernoten, misschien een cadeautje, misschien een brief van Sint of Piet? Het liefst willen ze dan élke dag hun schoen zetten, maar daar hebben de Pieten natuurlijk geen tijd voor, om elke dag bij alle kinderen langs te gaan. Daarom is deze Schoenenzetkalender zo handig... daarop kun je (of Sint, of Piet) aangeven wanneer ze hun schoen mogen zetten in de aanloop naar 5 december!

Schoenenzetkalender Sinterklaas 2020

Gratis downloaden!

2. Schoentje knutselen

We hebben nog iets leuks: een schoentje dat de kinderen zelf in elkaar kunnen knutselen! Kleuren, uitknippen en in elkaar vouwen... zo heb je heel makkelijk een superleuk schoentje dat de kids in plaats van hun eigen schoen kunnen zetten voor Sint.

Sinterklaas schoentje knutselen

Download direct

3. Versier het huis of de slaapkamers in Sinterklaassfeer

Je kunt natuurlijk heel veel zelf maken, maar ook een heleboel online kopen, kijk maar eens naar de vele Sinterklaasversiering op Bol.com!

Sint 2020

4. Sinterklaas Speurtocht lopen

Buiten de landelijke intocht van Sinterklaas op TV zijn er dit jaar niet of nauwelijks Sinterklaas intochten in Nederland. Of in elk geval geen intochten waar je bij kunt zijn. Gelukkig is er iets anders leuks ontstaan: een toffe Sinterklaas Speurtocht!

Sinterklaas Speurtocht boeken

5. Georganiseerde Sinterklaasfeesten

Grote evenementen voor Sinterklaas, zoals de Mega Sinterklaas Show, zijn afgelast. Superjammer natuurlijk als je daar naartoe had willen gaan met de kinderen, maar wel zo coronaveilig. Gelukkig zijn er ook kleinschaliger feesten in de Sinterklaasperiode. Tenminste, zoals het er volgens de huidige coronaregels uitziet... als die verder aangescherpt worden zou het kunnen dat deze feesten ook niet door kunnen gaan. 

Sinterklaasfeest op de Simonehoeve in Volendam

Op de Simonehoeve in Volendam houden ze een heerlijk Sinterklaasfeest voor de kinderen. Vanaf 14 november staan er 8 feestblokken gepland, zodat lekker veel kinderen het kunnen meemaken zonder dat het massaal wordt. De kids gaan allerlei leuke Sinterklaasactiviteiten doen onder het genot van lekkers en in het gezelschap van Pieten. 

Sinterklaas feest op de Simonehoeve Volendam

Via Go-Kids krijg je een speciale korting op de tickets!

Tickets reserveren

Sinterklaasfeest bij Spelekids in Loosdrecht

In Loosdrecht heb je Spelekids: een heerlijk indoor speelparadijs, onderdeel van de Avontuurfabriek. Daar vieren ze op zondag 22 november én op zondag 29 november een tof Sinterklaasfeest. Grote kans dat de tickets al op zijn, maar je weet het maar niet...

Sinterklaasfeest Spelekids Loosdrecht

6. Pepernoten bakken 

Zelf ben ik gek op een pepernoten-recept van Rens Kroes. Uit het boek Powerfood, van Friesland naar New York. Die pepernoten maak je met dadels, waardoor het in ieder geval aanvoelt als een verantwoorde snack. Dit vind ik zoooo lekker, dat ik dit ook heel vaak maak als het geen sinterklaas-tijd is ;-). De laatste keer koos ik overigens voor de snellere variant, waarbij ik ze niet in mooie rondjes heb gekneed, geeft ook wel weer een leuk effect. 

  homemade by Nadine 

7. Sinterklaas schoorsteen maken 

Als Sinterklaas straks weer in het land is, willen de kinderen natuurlijk niets liever dan hun schoentje zetten onder de schoorsteen/pakjeshaard. Tegenwoordig heeft echt niet ieder huis een schoorsteen meer, dus hoe tof is het dan om zelf je eigen schoorsteen te bouwen? 

8. Workshop gekleurde Pietenlollies maken

Bij Papabubble in Amsterdam kun je samen met (en exclusief voor) je eigen gezin een familieworkshop lollies maken boeken. En in aanloop naar Sinterklaas kun je zelfs aan de slag met het maken van gekleurde pietenlollies. 

9. Scoor de lekkerste chocoladeletters

Bij het feest van Sinterklaas horen natuurlijk chocoladeletters... toch? Je hebt ze in allerlei soorten en maten, van basic tot prachtig versierd. Bij HEMA hebben ze altijd een heerlijk assortiment aan letters. Natuurlijk in melk, puur en wit maar ook met knetters, speculoos, karamel-zeezout en stracciatella - en voor de veganisten onder ons zijn er ook vegan chocoladeletters. Keuze genoeg dus en ook online te bestellen, kijk maar eens op HEMA.nl.

10. Help mee om ieder kind een Sinterklaas-cadeau te kunnen laten krijgen

Vorig jaar attendeerde een familielid mij erop dat niet helaas niet ieder kind in Nederland een (schoen)cadeautje krijgt van en voor Sinterklaas. Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch staan we daar niet altijd bij stil. Niet ieder gezin heeft - om allerlei mogelijke redenen - de mogelijkheid om kinderen zo te (laten) verwennen. Hoe mooi is het dan om juist ook die kinderen een extra cadeautje te kunnen geven? Er zijn diverse organisaties opgezet waarbij je een cadeautje of een beetje geld kunt doneren om ook de arme kinderen de euforie van het gevulde schoentje te laten beleven, zoals:

En vast nog veel meer! 

Oh en alvast een tip voor later (en specifiek voor de papa's en mama's): wil je Sinterklaas en de pieten graag helpen met het verzamelen van de cadeautjes voor jullie gezin/familie? Zorg dan dat je op tijd een jutezak in huis haalt. Dan weet je zeker dat je alles goed bij elkaar kunt houden. 

 

Zo maken we er alsnog een feestje van als de Sint weer in het land is! Geniet ervan met het gezin. 

Nadine - Go-Kids Amsterdam & 't Gooi

 

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via die link naar een webshop gaat en daar iets koopt, wij daarvoor een kleine commissie krijgen. Dat kost jou niets extra en je helpt ons ermee... dank je wel dus!