Zomer in Nederland, de laatste jaren kan het best warm worden en dan is het wel heerlijk om buiten te spelen en wat verkoeling te krijgen. We hebben bij Go-Kids een aantal leuke waterspelletjes tips voor bij warm weer voor je op een rijtje gezet. Heerlijk verkoelend en ze zorgen voor veel plezier in de tuin, speeltuin, op de camping of op school. Deze waterspelletjes zijn natuurlijk geschikt voor jong en oud, want kids vinden het maar wat leuk als ouders of volwassenen ook nat worden. Dus doe gezellig met je kinderen mee!

Spelen met Water Tip 1: Sponstikkertje

Tikkertje spelen met een spons. Heel makkelijk en gegarandeerd veel verkoeling en plezier! De tikker krijgt een natte spons en probeert de andere kids te tikken. Wordt je getikt? Dan maak je de spons weer nat en dan ben jij zelf de tikker.

Spelen met Water Tip 2: Waterballonnen gooien

Zijn de waterballonnen bij jullie ook zo geliefd? Bij ons zorgen ze altijd voor veel pret! Een nadeel kan zijn dat de kids moeilijk zelf knopen kunnen leggen in de kleine ballonnen, maar daar is wat op gevonden. Er zijn knopenleggers te koop en zelfs zelfsluitende ballonnen.
Een watergevecht met de waterballonen houden is altijd een succes, maar je kunt ze ook tegen een muur gooien of een ander idee; plaats bij ieder kind een tuinstoel buiten, elk kind krijgt 4 ballonnen. Ze mogen de ballonnen een voor een op de stoel leggen en gaan zitten. Ze proberen de ballon kapot te maken zonder hun handen te gebruiken en diegene die als eerste zijn of haar ballonnen kapot heeft gekregen is de winnaar!

Spelen met Water Tip 3: Flessenvoetbal

Dit spel was vroeger bij ons favoriet. Je vult plastic flessen met water. Elk kind gaat voor een fles staan. Dit kan met 2 personen tegenover elkaar en met meerdere kids kunnen ze verspreid of in een cirkel staan. Je gooit met een bal en je probeert elkaars waterfles om te gooien.  De eigen fles mag natuurlijk niet omvallen. Mocht de fles omgevallen zijn, dan is het de bedoeling dat je eerst de bal haalt en daarna mag je de fles pas weer rechtop zetten. Diegene die overblijft met het meeste water in zijn of haar fles, is de winnaar.

Spelen met Water Tip 4: de Teiltjesdans

Stoelendans, nee het is nu teiltjesdans. Plaats een aantal teiltjes met water in een kring. Zet een leuk muziekje op, de kids lopen rondjes in een kring. Wanneer de muziek stopt, race je zo snel mogelik naar een teiltje en dan spring je erin (veiligheid voorop). Is er geen teiltje meer over en en ben je te laat?  Helaas, dan ben je af. Bij iedere ronde haal je een teiltje water weg. Ben jij de laatste? Dan ben jij de winnaar van de ''teiltjesdans''!

Spelen met Water Tip 5: Snoephappen

Weer zo'n lekker ouderwets waterspelletje van vroeger. Je neemt een teiltje dat groot genoeg is voor een gezicht, en vul deze met lauw water. De hoeveelheid water die je gebruikt hangt af van de leeftijd van je kind natuurlijk, bij kleine kids uiteraard vullen met een heel klein beetje water. Doe wat snoepjes in de bak en happen maar! Kies wel snoepjes uit die tegen een beetje water kunnen en niet vies en slijmerig worden. En wil je het gezond doen, dan kies je voor fruithappen. Stukjes appel, meloen of aarbei doen het ook erg goed.

Waterspelletje 6: Grote bellen blazen

Je kent het vast wel van die mega bellen met prachige kleuren in de stad of op een festival. Deze prachtige bellen kun je ook zelf maken. De kids zullen het prachtig vinden. Je kunt het zeepsop zelf maken, maar er is tegenwoordig ook al kant en klaar superbellenpoeder te koop. Er zijn verschillende recepten voor goede mega bellen zeepsop.

Stevig zeepsop met behangplaksel:

  • 2 liter warm water
  • 100 gram suiker
  • 150 ml Dreft afwasmiddel (groen en geen citroen)
  • 10 gram behangplakselpoeder

Los het suiker in warme water op. Voeg daarna het behangplakselpoeder toe en roer totdat dit opgelost is. Daarna roer je voorzichtig het afwasmiddel erdoor. Het moet niet te veel schuimen! Laat het mengsel 24 uur staan en roer het af en toe even door. En dan kun je beginnen met de megabellen.

Zeepsop met glycerine:

  • 1 deel afwasmiddel ( groene Dreft, geen citroengeur)
  • 8 delen warm water
  • 4 theelepels glycerine (bij drogist te koop)

Roer alles door elkaar en laat het een nachtje staan. Maak gelijk een voorraadje (denk aan het vullen van plastic flessen) van dit zeepsop, zodat je meerdere keren plezier hebt.  

Voor beide zeepsop varianten, doe de zeepsop in een brede emmer of teiltje om zo goed bellen te maken.

Nu heb je nog goede bellenblaas stokken nodig. Deze kun je kopen in een speelgoedwinkel, maar je kunt 'm ook makkelijk zelf maken. Wat heb je nodig?

  • 2 (bamboe)stokken (rechte stokken uit het bos kan ook)
  • 1 reepje stof (bijvoorbeeld van een oud t-shirt) of een touw
  • 1 ringetje

Je knoopt het reepje stof aan 1 stok en doe het reepje door het ringetje. Dit om het te verzwaren en om een driehoek van je reepje stof te maken. Maak nu het andere eind van de stof vast aan de andere stok vast (laat het ringetje in de een punt naar benenden hangen) en maak daarna de rest weer vast aan de 1e stok. Je hebt dus een driekhoek tussen de stokken gemaakt met een ringetje in het midden.

Waterspelletje 7: Tuinslang

Zoek een oude tuinslang.  Prik er gaatjes in, het beste doe je dit aan één kant van de slang, die je vervolgens omhoog legt. Sluit de tuinslang aan op de kraan en de kids hebben vast dikke pret! Lekker spetteren.

Waterspelletje 8: Bal in het water mikken

Pak zoveel mogelijk emmers, bakken en teiltjes dat er aan kinderen zijn. Neem een bal en vul alle emmers en bakken met water. Ieder kind gaat achter een bak water staan en dan ga je met de bal overgooien.  Niet naar elkaars handen natuurlijk, maar naar elkaars bak. Wie blijft het langste droog?

Waterspelletje Tip 9: Waterestafette

Er zijn veel verschillende varianten te verzinnen op de waterestafette. Het doel is om als eerste een bak met water te vullen.
Zet een uitdagend parcours uit voor de kinderen, laat ze over iets heen klimmen, onder iets door kruipen, een rondje om een pion (of fles) heen lopen en ga zo maar door. Je kunt dit doen met bekertjes, sponsen of met flessen waar gaatjes aan de onderkant zitten. Wees lekker creatief en je hebt gegarandeerd waterpret. 
Je kunt een waterestafette kan al met 2 kinderen doen,  maar in teams is het nog leuker.

Waterspelletje Tip 10: Waterglijbaan

Heb je een redelijk grote tuin of is er in de buur een speelveldje?  Koop voor een paar tientjes een waterglijbaan, sluit hier de tuinslang op aan en de kids zullen al hun vriendjes en vriendinnetjes willen uitnodigen voor dit glijspektakel!

We wensen je veel spetterplezier met deze spetterpret spelletjes!