Van 18 t/m 25 oktober is voor het eerst de Nationale KinderTheaterWeek! Een mooi nieuw initiatief van het Nationaal Theaterfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds, met steun van de Vriendenloterij. In de herfstvakantie openen vele theater in Nederland hun deuren speciaal voor kinderen. Een week waar extra kinder- en jeugdvoorstellingen geprogrammeerd staan met bovendien vaak voor en achter de schermen diverse kinderactiviteiten (die vrij te bezoeken zijn).

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Schouwburg Het Park
Meer weten

Schouwburg Het Park

Westerdijk 4, Hoorn

Schouwburg Het Park in Hoorn heeft een grote variatie aan voorstellingen, dus óók leuke familievoors... bekijk

 
TAQA Theater De Vest in Alkmaar
Meer weten

TAQA Theater De Vest in Alkmaar

Canadaplein 2, Alkmaar

TAQA Theater De Vest in Alkmaar programmeert regelmatig leuke jeugd – en familievoorstellingen voor ... bekijk

 

Wat is kindertheater?

Kindertheater is een vorm van theater die speciaal is ontworpen om kinderen te vermaken en hen onder te dompelen in de magische wereld van verbeelding en creativiteit. Het combineert acteren, muziek, dans en visuele effecten om een boeiende en interactieve ervaring te creëren voor jonge toeschouwers. Kindertheaterstukken zijn vaak gebaseerd op populaire kinderboeken, sprookjes en avonturenverhalen, waardoor kinderen de kans krijgen om hun favoriete personages tot leven te zien komen op het podium.

Het belang van kindertheater

Kindertheater helpt niet alleen bij het ontwikkelen van de verbeeldingskracht van kinderen, maar speelt ook een belangrijke rol in hun algemene groei en ontwikkeling. Het heeft een grote impact op het leven van kinderen en speelt een essentiële rol in hun culturele en artistieke opvoeding. Het biedt hen de mogelijkheid om een andere wereld binnen te stappen, weg van schermen en technologie. Hiermee is het een veilige omgeving waarin kinderen kunnen leren omgaan met emoties, sociale interactie kunnen oefenen en belangrijke levenslessen kunnen leren. Bovendien helpt het hen hun taalvaardigheid te verbeteren, hun concentratievermogen te vergroten en hun creativiteit te stimuleren.

KinderTheaterweek_01

Nationale KinderTheaterWeek - wat is dat?

Waarschijnlijk ken je het Nationale Theaterweekend wel. Een jaarlijks terugkerend evenement waarbij 3 dragen lang theater wordt gevierd en iedereen in dat weekend voor slechts €10 per voorstelling naar het theater kan! De Nationale Kindertheaterweek is eigenlijk een soortgelijk idee maar dan een week lang theater vieren met en voor kinderen. Met als doel om kinderen en hun families kennis te laten maken met de magie van kindertheater en hen te laten genieten van hoogwaardige voorstellingen.
Ook voor de Nationale KinderTheaterWeek is het de bedoeling dat het een jaarlijks evenement wordt, speciaal gewijd aan kindertheater in Nederland. Het vindt dan plaats gedurende een week in het najaar en biedt een breed scala aan kindertheatervoorstellingen en kinderactiviteiten door het hele land

Nationale KinderTheaterWeek in de herfstvakantie

Tijdens de Nationale KinderTheaterWeek kunnen kinderen en hun families genieten van een gevarieerd programma van kindertheatervoorstellingen die speciaal zijn geselecteerd voor verschillende leeftijdsgroepen. Van interactieve voorstellingen voor peuters tot avontuurlijke stukken voor oudere kinderen, er is voor elk wat wils. Daarnaast worden er ook workshops, activiteiten, meet-en-greets en andere educatieve activiteiten georganiseerd om kinderen te betrekken bij het creatieve proces van theatermaken.
Een van de hoogtepunten van de Nationale Kindertheaterweek is de uitvoering van populaire kinderboeken op het podium. Kinderen kunnen hun favoriete personages tot leven zien komen en zich laten onderdompelen in de verhalen die ze kennen en liefhebben. Van sprookjesachtige avonturen tot grappige voorstellingen.

Gezinsvriendelijke voorstellingen tijdens de Nationale KinderTheaterWeek

Veel voorstellingen zijn ontworpen om kinderen en ouders samen te vermaken en te betrekken, waardoor ze een gedeelde ervaring kunnen hebben die hun band versterkt. Deze voorstellingen bevatten vaak elementen zoals betrokkenheid en interactie met het publiek, humor en visuele effecten om kinderen te betrekken en hen te laten genieten van het theater.
Ouders kunnen ook gerust zijn, want deze voorstellingen zijn geschikt voor alle leeftijden en bieden een veilige en familievriendelijke omgeving. Het is een geweldige manier om quality time door te brengen met het hele gezin en herinneringen te creëren die een leven lang meegaan.

Een greep uit de voorstellingen:

  • Disney Winnie the Pooh (4+)
  • Buurman & Buurman gaan verhuizen (4+)
  • Rapunzel de Musical (4+)
  • Nijntje (2+)
  • Pietje Bell en de bende van de Zwarte Hand (6+)

Oad Disneyland Paris

Theaters in Noord-Holland

Ook in Noord-Holland zijn er tal van theaters die meedoen aan de Nationale KinderTheaterWeek en een breed scala aan leuke en educatieve activiteiten bieden voor kinderen. In de Go-Kids agenda vind je alle activiteiten of bekijk de website van de verschillende theaters.

Theater die o.a. meedoen in Noord-Holland:

Bekijk alle theaters!

De toekomst van kindertheater

Kom jij genieten tijdens de eerste editie van de Nationale KinderTheaterWeek van een mooie kindervoorstelling? Dit is jullie kans om kennis te maken met theater en samen een onvergetelijke dag te beleven. Lees hier ook waarom theater ook een keer leuk is in plaats van een film bij de bioscoop!
Boek je (eerste) voorstelling en laat je betoveren door de spannende wereld van kindertheater. Je zult versteld staan van de kracht van live-uitvoeringen en de impact die ze kunnen hebben op het leven van kinderen.

Footer_Charlotte_GoKids

 

Footer_Inschrijven_Go_kids

 

Log In