Als ouder vraag je je misschien af waarom je met je kinderen naar het theater zou gaan in plaats van naar de bioscoop. Het lijkt misschien verleidelijk om de eindeloze reeks animatiefilms, familiefilms en pektakelfilms te kiezen die de bioscoop te bieden heeft. Maar kindertheater biedt een unieke ervaring die de bioscoop elke keer overtreft. Wij geven je een aantal redenen waarom het de moeite waard is om met je kinderen naar het theater te gaan, vooral tijdens schoolvakanties.

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Theater De Purmaryn
Meer weten

Theater De Purmaryn

Waagplein 1, Purmerend

In hartje Purmerend vind je theater De Purmaryn. Een heerlijke plek om al die mooie voorstellingen b... bekijk

 

Waarom naar het theater gaan met kinderen?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en creatief. Het theater biedt een unieke ervaring die de zintuigen van je kinderen prikkelt en hun verbeelding stimuleert. In tegenstelling tot de passieve ervaring van het kijken naar een film op een scherm, worden kinderen bij het theater actief betrokken bij wat er op het podium gebeurt en ondergedompeld in een levendige en interactieve omgeving. Ze zien de acteurs live optreden, kunnen de kostuums en decors in het echt zien en de energie en emotie voelen die alleen live optredens kunnen bieden. Dit helpt hen om zich te concentreren, hun aandacht vast te houden en hun betrokkenheid te vergroten.

Daarnaast stelt het theater de kinderen aan verschillende vormen van kunst en cultuur. Ze kunnen kennismaken met verschillende soorten theater, zoals drama, musicals, dans en zelfs opera. Door deze verhalen te ervaren op het toneel, krijgen kinderen de kans om waardevolle lessen te leren over vriendschap, empathie, moed en nog veel meer. Bovendien kan het theater educatieve aspecten bevatten, zoals het leren over geschiedenis, literatuur en maatschappelijke kwesties. Een verrijking voor hun ontwikkeling.

Unieke ervaringen in kindertheater

Kindertheater biedt unieke ervaringen die niet kunnen worden gereproduceerd in de bioscoop. Een van de meest opvallende aspecten is de interactie tussen de acteurs en het publiek. Kinderen worden vaak uitgenodigd om deel te nemen aan de voorstelling, hetzij door mee te zingen en te dansen, hetzij door deel te nemen aan interactieve scènes. Dit creëert een gevoel van betrokkenheid en betekenisvolle interactie, waardoor de voorstelling nog memorabeler wordt.

Daarnaast zijn de decors en kostuums in het theater vaak indrukwekkend en gedetailleerd. Kinderen kunnen de magie van het theater echt ervaren wanneer ze oog in oog staan met prachtige kostuums, betoverende decors en visuele effecten die live worden uitgevoerd. Dit maakt de ervaring levendiger en betoverender dan het kijken naar een film op een scherm.

Educatieve waarde van kindertheater

Bovendien kan het theaterbezoek een educatieve waarde hebben. Veel theaterstukken zijn gebaseerd op bekende kinderboeken en verhalen, waardoor kinderen de kans krijgen om literatuur tot leven te zien komen. Dit kan hun leesvaardigheid en begrip vergroten, evenals hun interesse in literatuur en verhalen vertellen.

Bekende kinderthema's in theater

Van sprookjesachtige avonturen tot grappige komedies en educatieve voorstellingen, er is voor elk wat wils. Kindertheater biedt dan ook een breed scala aan thema's die aansluiten bij de interesses en verbeelding van kinderen. Enkele populaire kinderthema's die je in het theater kan vinden, zijn onder andere:

  • Sprookjes en magie: Voorstellingen gebaseerd op klassieke sprookjes zoals Assepoester, Sneeuwwitje en Doornroosje zijn altijd een hit bij kinderen. Ze kunnen genieten van de betoverende wereld van magie en fantasie.
  • Dierenavonturen: Kinderen zijn vaak gefascineerd door dieren, en theaterstukken die dierenavonturen verkennen, zoals "De Jungle Book" en "De Leeuwenkoning", kunnen hen meenemen op een spannende reis door de dierenwereld.
  • Muzikale shows: Kinderen houden van muziek en dans, en muzikale shows in het theater bieden de perfecte gelegenheid om van deze passies te genieten. Dit kan variëren van kinderliedjes tot volledige musicals die jonge talenten in de schijnwerpers zetten.

Theaterseizoen 2023-2024!

Komend theaterseizoen zijn er weer een tal van mooie kindervoorstellingen te vinden, waaronder:

  • Winnie de Pooh (Disney)
  • Peter Pan
  • Rapunzel
  • Pietje Bell
  • Buurman & Buurman
  • Bumba
  • Peppa Pig
  • Bing
  • Nijntje
  • Dikkie Dik
  • Meester Kikken (boek Paul van Loon)
  • Dirk Scheele
  • Mees Kees
  • Zin in Zappelin (theater)
  • Checkpoint (theater)

Deze en meer voorstellingen vindt je allemaal in de agenda's van Go-Kids bij de betreffende regio's in Noord-Holland!

Theaterbezoek tijdens schoolvakanties

Schoolvakanties zijn de perfecte gelegenheid om met je (klein)kinderen naar het theater te gaan. Veel theaters bieden extra voorstellingen aan voor kinderen tijdens deze periodes. Het is een geweldige manier om quality time door te brengen met je (klein)kinderen en tegelijkertijd hun creativiteit en verbeeldingskracht te stimuleren.

Theaters in Noord-Holland

Als je in Noord-Holland woont, heb je geluk, want er zijn verschillende theaters waar je met je (klein)kinderen naartoe kunt gaan. Deze theaters bieden regelmatig kindervoorstellingen en evenementen aan die geschikt zijn voor verschillende leeftijdsgroepen. Het zijn geweldige plekken om met je kinderen naartoe te gaan en ze kennis te laten maken met de magie van het theater. In de regio Zaanstreek-Waterland staan ook een paar bekende kindertheaters.

Bekijk alle kindertheaters!

Een dag om nooit meer te vergeten!

Hoewel de bioscoop een aantrekkelijke optie lijkt voor een leuke middag met je kinderen, biedt kindertheater een unieke ervaring die de bioscoop elke keer overtreft. Het prikkelt de zintuigen van je kinderen, stimuleert hun verbeelding en betrekt hen actief bij wat er op het podium gebeurt. Theater biedt de mogelijkheid om kinderen kennis te laten maken met verschillende vormen van kunst en cultuur.

Dus waar wacht je nog op? Neem je kinderen mee naar het theater en laat ze de magie van het podium ervaren!

Footer_Charlotte_GoKids

 

Footer_Inschrijven_Go_kids

Log In